Hogyan megőrizni erejét és teljesítményét az ágyban télen

Hogyan megőrizni erejét és teljesítményét az ágyban télen? Avagy, téli ED és amit tehet ellene…

Ahogy a fákról lehullanak a levelek, és lehűl a levegő, a körülöttünk lévő világ egy gyönyörű narancs, sárga és vörös gobelin-né változik. És bár az évszakok váltakozása egyesek számára fenséges, ugyanaz az átmenet teljesen más érzéseket idézheti elő másokban.

A szezonális affektív zavar (SAD) egyfajta depresszió, amelyet az évszakok változásai váltanak ki, és általában az őszi és téli hónapokban tapasztalható. Az SAD-ban szenvedők számára az évszak a klinikai depresszióhoz hasonló tüneteket okoz: kedvetlenség, ingerlékenység és levert hangulat.

És ugyanazok a tényezők, amelyek a szezonális depressziót okozzák, felelősek lehetnek a férfi libidó csökkenéséért is. A „téli merevedési zavar” frusztráló lehet, különösen az év olyan időszakában, amikor nagyobb valószínűséggel tölt időt a partnerével bent.

Beszélgessünk ma ennek okairól, és arról, hogy mit tehet ennek megkönnyítése érdekében.

Miért csökken télen a nemi vágy?

Az első dolog, amit meg kell érteni az ED-vel kapcsolatban, hogy ez nem az Ön hibája. Számos fizikai és pszichológiai körülmény teszi valószínűbbé az előfordulását. A sok gyógyszer hatásától az öregedési folyamatig minden kiválthat merevedési változásokat – és igen, még a téli hideg időjárás is tényező lehet.

A tesztoszteron hormon kulcsfontosságú a szexuális működésben. És a tesztoszteronszint augusztus és október között tetőzik. Onnan lejtőre kerül, és márciusban éri el mélypontját. Ennek eredményeként sok férfi nagyobb gyakorisággal tapasztal merevedési zavart a téli hónapokban.

A tesztoszteronszint azonban önmagában nem kráterez.

Az alacsony tesztoszteron termelés a D-vitamin alacsony szintjéhez kapcsolódik.

Mivel a D-vitamint a napfény biztosítja, és ebből télen kevés van, a tudósok a tesztoszteronszint csökkenését, legalábbis részben a napfény hiányának tulajdonítják.

A D-vitamin nem csak a tesztoszteronhoz kapcsolódik, de a serotonin termelését is serkenti. A szerotonin egy neurotranszmitter, ami azt jelenti, hogy üzeneteket továbbít egyik idegsejtből a másikba. Ezenkívül hormonként működik, szerepet játszik az erekciónál és az ejakulációnál.

Ennek eredményeként a D-vitamin alacsony szintje és a merevedési zavar együtt jár – tehát a D-vitamin szükséges a megfelelő erekciós funkció fenntartásához. Valójában minél alacsonyabb a D-vitamin szintje, annál valószínűbb, hogy merevedési problémákat tapasztal, mint például az erekció elvesztése, az orgazmus elérésének nehézségei vagy az erekció szilárdságának csökkenése.

 

A stoporex.hu webáruház szinte teljes kínálata a merevedési próblémákat megoldó táplálék kiegészítőket tartalmazza. Próbálja ki például a Stoporex® Klasik kapszulát

 

Hogyan hat a tél a péniszre?

A D-vitamin szintjének megtizedelése nem az egyetlen hatása a télnek. Régóta tudja, hogy a pénisze összezsugorodik a hidegben. És bár ez kényelmetlen és néha zavarba ejtő lehet, valójában ez egy adaptív viselkedés.

 

Érszűkület

Érszűkületről akkor van szó, amikor a vénák és artériák az egész testben összeszűkülnek és eltávolodnak a bőr felszínétől. A hidegre válaszul a szervezet összehúzza az ereket, hogy megakadályozza a vér szabad áramlását. Észreveheti, hogy amikor fázik, és a kezei és lábai a leghidegebbek, a petyhüdt pénisze kisebbnek tűnhet. Ennek az az oka, hogy az érszűkület csökkenti a test végtagjaiba és a „nem alapvető fontosságú” területekre, például a péniszbe áramló vér mennyiségét. Az érszűkületnek az a funkciója, hogy megőrizze a hőt a test magjában azáltal, hogy melegen tartja a vért.

Ez védi a szerveit, és csökkenti a vér robusztus  pumpálását a péniszbe és más végtagokba. Ha a szervezet megpróbálja megakadályozni, hogy a vér ezekre a területekre jusson, ebből természetesen az következik, hogy a vér pumpálása a péniszbe az erekció elérése érdekében kissé nehezebb lehet, és az erekciós zavarok gyakoribbak.

Az érszűkület számos egyéb okból is előfordulhat, például hogy:

  • Stabilizálja vagy emelje a vérnyomást
  • Szabályozza a vér eloszlását a szervezetben
  • Több tápanyagot és oxigént küldjön azoknak a szerveknek, amelyeknek szükségük van rájuk
  • Védje a szervezetet a vér- és folyadékvesztéstől

Az érszűkület egyik fő funkciója azonban a testhőveszteség csökkentése hideg hőmérsékleten. Ha az erek közelebb vannak a bőrhöz és kitágulnak, akkor hőt bocsátanak ki, amelyet a vér a test közepéből vett fel. Az érszűkület megakadályozza ezt.

 

Mit tud tenni?

Tartsa magát melegen. Kapcsolja be egy kicsit jobban a fűtést, bújjon egy takaró alá, és talán még a zoknit is tartsa magán! Valójában a Groningeni Egyetem kutatói azt találták, hogy az emberek 80%-a sikeresen el tudta érni az orgazmust zokniban, míg 50%-a anélkül.

 

Szezonális affektív zavar

A mentális egészség szezonális változásai nem ritkák. Sokan megtapasztalják a „téli blues-t“, a rossz hangulatú időszakot, amely a tél által hozott rövidebb, sötétebb napokkal jár. Ha azonban ezek az érzések elkezdik megzavarni az életvitelét, akkor előfordulhat, hogy szezonális affektív zavart (SAD) tapasztal.

A SAD a depresszió egyik formája, amelyet az évszakok változása okoz. Bár ez tavasszal és nyáron is előfordulhat, ez inkább egy téli jelenség. A tudósok nem teljesen értik, mi váltja ki az állapotot, de úgy tűnik, hogy ez összefügg a napfénynek való kitettség megváltozásával.

A depresszió más formáihoz hasonlóan az SAD is energiahiányt és az öröm elvesztését eredményezheti a korábban élvezett tevékenységekben. Fontos tudni, hogy a depresszió a libidóra is hatással lehet, és ez alól az SAD sem kivétel.

Az erekciós diszfunkció és a szezonális affektív zavar gyakran együtt jár.

Egyes súlyosabb SAD-ban szenvedők antidepresszánsokat, például SSRI-ket is használhatnak a téli hónapokban, amelyek szintén befolyásolhatják a libidót és az erekciós funkciót.

 

Mit tud tenni?

Ha beszél kezelőorvosával arról, hogyan érzi magát, lehetővé teszi számára, hogy javaslatokat tegyen az elérhető kezelési lehetőségekre.

Az is segíthet, ha gondoskodik arról, hogy elegendő fényt kapjon, akár kívülről, akár egy speciális SAD lámpa által, és sokan D-vitamin-kiegészítőket is szednek, hogy biztosítsák szervezetük megfelelő ellátását.

A D-vitamin-hiányban szenvedő férfiak 32%-kal nagyobb valószínűséggel szenvednek merevedési zavartól.

 

Tesztoszteron szint

A tesztoszteron a férfiak szexuális vágyának és az izgalom valószínűségének fő tényezője. Egy tanulmány kimutatta, hogy a férfiak tesztoszteronszintje jelentősen alacsonyabb januárban és februárban, mint júliusban és augusztusban, bár a normál tartományon belül maradt. Ezt a hőmérsékletnek tulajdonították, és talán annak, hogy a téli túlélés nehezebb volt evolúciós őseink számára, így a szex kevésbé fontos tevékenység volt.

Az alacsony tesztoszteron szint a következőkhöz kapcsolódik:

  • Erektilis diszfunkció
  • Fáradtság
  • Csökkent izomtömeg
  • Megnövekedett testzsír
  • Ingerlékeny vagy akár depressziós érzés
  • Változások az alvási szokásokban

 

Mit tud tenni?

Ha teljesen természetes módszereket keres tesztoszteronszintjének növelésére a következő tippeket ajánljuk:

 1. Az egészséges testsúly fenntartása

Talán ez a legfontosabb, amit egy férfi tehet. A hasi zsír növekedésével megnő az “aromátáz” enzim aktivitása, amely a zsírsejtekben a tesztoszteront ösztrogénné alakítja. Ez csökkenti a tesztoszteront és növeli az ösztrogént, ami növelheti a zsír lerakódást a tipikus női területeken (mell, csípő, comb), és növeli a prosztata megnagyobbodás, sőt a prosztatarák kockázatát.

A testtömegindex (BMI) minden egypontos csökkenésével a tesztoszteronszint körülbelül 1 ponttal nő.

Valójában az elhízás kezelése megakadályozhatja a tesztoszteron csökkenését.

 

2. Kombinálja a kardiót  az erőedzéssel

Először is: Az edzés általában segíthet a fogyásban és/vagy az egészséges testsúly megőrzésében. És most már tudjuk, hogy a túlsúly hozzájárulhat az alacsony tesztoszteronszinthez. Tehát, ha még nem edz, a fogyásra összpontosító edzésprogram elindítása segíthet a T szint emelésében.

De miért szánjunk időt a kardió- és erősítő edzésekre?

A kardió nagyszerű módja annak, hogy sok kalóriát égessen el, míg az erősítő edzésből felépített izom felpörgeti az általános anyagcserét, így akkor is kalóriát éget, ha éppen nem sportol.

Ha csak most kezd edzeni, tudni kell, hogy az edzettségi szint mindenkinél változó, és a legjobb módja annak, hogyan éget kalóriát, önnél máshogy nézhet ki, mint az Ön mellett lévő srácnál a futópadon. A kardió lehet hosszú futás, de lehet tempós séta is.

És ha még nem ismeri az erősítő edzést, ne ijedjen meg. Kezdje a testsúlyos gyakorlatokkal, amelyek olyan mozdulatok, amelyek a saját testtömegére támaszkodnak, hogy segítsék a teljes test erejét – nincs szükség edzőterem-tagságra.

 

3. Aludjon sokat

Az alvás számít. Igen, uraim, önöknek is szükségük van szépségpihenőre. A megfelelő mennyiségű alvás minden éjszaka fontos az általános jó egészség megőrzéséhez, ami valószínűleg elősegíti a megfelelő tesztoszteronszintet általában. De valójában többről van szó.

A legtöbb tesztoszteron felszabadulás alvás közben történik, ami azt jelenti, hogy az alvás közvetlen hatással van a tesztoszteronszintre. – Az adatok azt mutatják, hogy nyolc óránál kevesebb alvással akár 15%-kal is csökkenhet az ember tesztoszteronszintje másnap.

Tehát bár 4-5 óra alvás elégnek tűnik ahhoz, hogy átvészelje a napot, ez hozzájárulhat a tesztoszteronszint csökkenéséhez.

 

4. Tegyen lépéseket a stressz csökkentésére

Az alváshoz hasonlóan a stressz is kihat a teljes jólétére – beleértve a tesztoszteronszintet is.

Amikor stresszt tapasztal, a szervezete egy kortizol nevű hormont szabadít fel. Ez a hormon segít a szervezetnek felkészülni és reagálni a stresszre, majd a szervezet visszaáll a normális kerékvágásba. De ha gyakrabban stresszel (krónikus stressz), hosszan tartó kortizol-expozíciót tapasztal – és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a véráramban keringő kortizol csökkenti a szabad tesztoszteron szintjét.

És bár az élet mindig stresszes lesz, tud tenni lépéseket a csökkentésére.

A stresszoldás egyik legjobb módja, ha szán magára időt, és olyasmit csinál, amit élvez – még akkor is, ha minden nap csak néhány percig. Legyen az bármi, ami arra késztet, hogy lassítson, legyen jelen, és lazítsa el az elmét és a testet.

És ha a stressz maga az alacsony tesztoszteronszintből fakad, segíthet, ha felkeresi orvosát.

 

5. Fontolja meg a kiegészítők szedését

Bár a multivitaminok lehetséges előnyeiről heves vita folyik, bizonyos kiegészítők hasznosak lehetnek az egészséges tesztoszteronszint támogatásában.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a cink-kiegészítés az alacsony tesztoszteronszintű és meddő férfiak számára előnyös lehet, különösen, ha tesztoszteronhiányban szenvednek.

Régebbi tanulmányok azt sugallják, hogy számos gyógynövény-kiegészítő segíthet az egészséges tesztoszteronszint fenntartásában, beleértve a fűrészpálmát, a gyömbért és az ashwagandát.

 

Ha szeretné kipróbálni a fűrészpálma és az ashwagandha jótékony hatását, figyelmébe ajánljuk a Stoporex® Klasik és a Stoporex® Prolong kapszulát, amelyet a stoporex.hu webáruházban tud megvásárolni.

 

Megelőzhető a téli merevedési zavar? És mi van, ha ez egy folyamatos probléma?

A proaktív egészségügyi gyakorlatok csökkenthetik mindenféle krónikus betegség kialakulásának valószínűségét. Mivel sok hosszú távú egészségügyi probléma, mint például az elhízás és a szívbetegség szintén hatással lehet a szexuális egészségére, a megelőző intézkedések gyakorlása segíthet az egészséges szexuális élet fenntartásában.

Ez döntő fontosságúvá teszi az olyan gyakorlatok betartását, mint a jó étkezés és a testmozgás. Tekintettel a D-vitaminnal kapcsolatos kutatásokra, a D-vitamin-kiegészítő bevitele és a mindennapi szabadban töltött idő segít abban, hogy Ön és pénisze is kiváló formában maradjon. Alternatív megoldásként D-vitaminban gazdag ételeket, például lazacot, szardíniát és tojást is beiktathat szokásos menüjébe.

A napfény látszólag annyira fontos, hogy egy kis olaszországi tanulmány kimutatta, hogy az erekciós zavarok bizonyos formáinak fényterápiával történő kezelése a szexuális elégedettség megháromszorozódását eredményezte. Ha úgy gondolja, hogy ED-je a téli napsütés hiányához kötődik, akkor a fényterápia is egy lehetséges kezelési mód lehet.

És bár csábító lehet az erekciós diszfunkció saját kezelése, fontos, hogy beszéljen erről egészségügyi szolgáltatójával. Az állapot mélyebb problémát jelezhet. Ezenkívül az orvosa valószínűleg sok tapasztalattal rendelkezik az ED kezelésében, és számos különböző stratégiát ajánlhat.

 

Stratégiák az erekciós diszfunkció kezelésére

A férfiak többsége kínosan érzi magát az olyan személyes problémák miatt, mint az ED. Azonban számos lehetőség áll rendelkezésre, és ha beszélünk róla, ez különböző stratégiák kidolgozásához vezethet.

Sok férfi végül áldásnak tekinti az erekció fenntartásával kapcsolatos nehézségeit az új dolgok miatt, amelyeket ennek kapcsán kipróbál.

A partnerrel való beszélgetés minden bizonnyal segíthet, és bár a szexhez nincs szükség erekcióra, a kutatások azt mutatják, hogy az erekciós problémák egészségügyi állapotra utalhatnak, ezért elengedhetetlen, hogy orvoshoz is forduljon.

A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás egy másik fontos tényező – a stressz – ellen is segít. A stressz a legjobbkor játszik pokolra a vágyakkal és a szexuális reakciókkal. Ha hajlamos az erekció elvesztésére, a tolakodó gondolatok még a legélvezetesebb szexuális találkozást is tönkretehetik. A relaxációs gyakorlatok, a meditáció vagy a jóga hihetetlenül hasznosak lehetnek ebből a szempontból.

A legfontosabb azonban az, hogy beszéljünk róla.

A partnerének tisztában kell lennie azzal, hogy mi történik, mert ez nem az Ön hibája, és nem is az ő hibája. Használja ki ezt a lehetőséget, és fedezzen fel más lehetőségeket kettőjük számára, amelyeket esetleg elszalasztott azzal, hogy korábban ragaszkodott a hagyományos szexuális pozíciókhoz vagy cselekedetekhez.

 

Az egészséges szexuális élet érdekében fedezze fel a stoporex.hu webáruház kínálatát, amelyben számos, már bizonyítottan hatásos, vágyfokozó, erekciót támogató, ill. a szexuális egészséget elősegítő táplálék kiegészítőt talál.

 

Felhasznált források:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük