A Saw Palmetto 6 ígéretes hatása

A Saw Palmetto 6 ígéretes hatása

Számos okból kifolyólag a gyógyszeres kezelés nem mindenki számára alkalmas. Legyen szó egészségi állapotról, allergiákról, veszélyes gyógyszerkölcsönhatásokról, vagy másról, sokan az alternatív gyógyászathoz fordulnak állapotuk kezelésére.

Valószínűleg a hajhullással, a prosztata állapotával, az erektilis diszfunkció-val vagy a tesztoszteronnal kapcsolatos kérdéseivel jutott el ehhez a cikkhez, valamint azért, mert halotta hogy a fűrészpálma kivonatok vagy kiegészítők segíthetnek ezeken a problémákon.

Van néhány jó hírünk az Ön számára.

Az alábbiakban bemutatjuk a fűrészpálmával kapcsolatos tényeket, valamint az igazságot annak hatékonyságáról különböző egészségügyi problémák esetén, beleértve a :

 • prosztatával kapocsolatos problémákat
 • hajhullást
 • erektilis diszfunkciót
 • alacsony tesztoszteron szintet

A lehetséges mellékhatásokat is áttekintjük. Mielőtt azonban belemélyednénk a tények és fikciók kérdésekbe, íme, amit tudni kell erről a furcsa kis fáról.

A Saw Palmetto előnyei: Az alapok

A fűrészpálma, más néven amerikai törpepálma, Nyugat-Indiában és Észak-Amerika délkeleti partvidékén őshonos fa, 180-300 cm magasra nő, és legyezőszerűen elhelyezkedő tövis alakú levelek jellemzik. A gesztenyebarna színű és hosszúkás formájú bogyókat több mint száz éve használják az erekciós funkció, a férfi potenciára és a prosztata problémák tüneteire. A szeminole törzsből származó amerikai őslakosok hagyományosan fűrészpálmabogyókat használtak étkezési célból, valamint a férfiak vizeletürítési, merevedési és szaporodási problémáinak kezelésére.

Ma a fűrészpálma az egyik legszélesebb körben használt növény a világon, csak az Egyesült Államokban több mint kétmillióan használják. Németországban, Ausztriában és Olaszországban a fűrészpálmát első vonalbeli kezelésként használják a férfiak szaporodási és prosztatabetegségei, beleértve az erekciós reakciókat is. Kivonatát rendkívül hatékony androgénstabilizátornak tartják a benne található fitoszterolok miatt. A fűrészpálma hatását fokozza a pygeum és a csalángyökér.

A fűrészpálma nagyon jól kutatott növény, amely gazdag múltra tekint vissza a férfiak szexuális problémáinak kezelésére, mint például a libidó elvesztése és az impotencia. Tudományos adatokból világos, hogy ez a gyógynövény segíthet az erekciós funkció javításában, valamint az enyhe vagy közepesen súlyos prosztata-megnagyobbodás esetén. A National Institutes of Health (NIH) becslései szerint a 40 éves férfiak körülbelül 5%-a és a 65 évesek 25%-a szenved tartósan merevedési zavarban. Mindazonáltal az is gyakori, hogy a férfiak minden korosztálya alkalmanként merevedési problémákkal küzd, és megnyugtató tudni, hogy léteznek biztonságos, természetes alternatívák.

Hogyan működik a fűrészpálma?

A fűrészpálma működése nem teljesen ismert. Egyes kutatók úgy vélik, hogy gátolhatja az 5-alfa-reduktázt (5a-R), egy olyan enzimet, amely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítja át. A DHT egy férfi nemi hormon, amely potensebb, mint a normál tesztoszteron.

A szervezetben számos funkciót lát el, és fontos szerepet játszik a férfiak biológiai fejlődésében, különösen a pubertás időszak alatt, beleértve a pénisz, a herezacskó, a herék, valamint az arc-, test- és szeméremszőrzet kialakulását. Sajnos a kopaszodáshoz és a jóindulatú prosztata-megnagyobbodáshoz (BPH) is társul. A DHT-szint csökkentésével bizonyos vényköteles BPH és hajhullás elleni gyógyszerek (például a finaszterid) működnek.

fűrészpálma és a prosztata problémák

Ami a prosztatát illeti, a fűrészpálma általános vagy specifikus kezelésnek tekinthető, attól függően, hogy kit kérdez. Egyes kutatók azt találták, hogy ez egy ígéretes kezelési lehetőség, amely további tanulmányozást igényel. De a nagy tudományos szervezetek? Nem igazán.

A közelmúltban azonban a fűrészpálma jótékony hatását fedezték fel a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra (BPH) – egy olyan állapot, amelyet általában megnagyobbodott prosztataként ismernek, amikor a prosztata duzzadt, de nem rákos.

Más humán és állatkísérletek is azt mutatják, hogy ez a kiegészítő csökkentheti a BPH-hoz kapcsolódó húgyúti tüneteket és gyulladást.

Sőt, egy 15 éves, 30 férfi bevonásával végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy napi 320 mg fűrészpálma kivonat fogyasztása segíthet megelőzni a BPH progresszióját.

Egyes tanulmányok azonban nem kapcsolják össze a fűrészpálmát a prosztata egészségének vagy a BPH tüneteinek javulásával.

Emiatt további magas színvonalú kutatásokra van szükség.

A fűrészpálma és az erektilis diszfunkció

A fűrészpálma koncentrátum fokozza az erekciós reakciókat azáltal, hogy javítja az értágulatot, csökkenti az érszűkületet és növeli a nitrogén-monoxid termelést, hogy fokozza a véráramlást az erekciós szövetekben. Ez gyorsabb reakciókészséghez, fokozott turgorhoz vagy merevséghez és hosszabb ideig tartó erekcióhoz vezet.

Az egészséges merevedési funkció elősegítése érdekében a fűrészpálma többféleképpen működik:

 • Erőteljes adaptogén, amely természetes módon szabályozza a férfi endokrin rendszer működését. Az olyan adaptogén gyógynövények, mint a fűrészpálma, egyedülállóan képesek „adaptálni” cselekvéseiket, akár serkentik, akár megnyugtatják a fiziológiai funkciókat a szervezet sajátos szükségletei szerint. Ez azt jelenti, hogy a fűrészpálma stabilizálja a tesztoszteront, az ösztrogént és más férfi hormonokat, elősegítve ezek közötti optimális egyensúlyt az erekciós kapacitás javítása érdekében.
 • A fűrészpálma (latinul Serenoa repens) megköti a felesleges hormonokat, köztük az androgén tesztoszteront és az ösztrogént a férfi szervezetben, leköti a túlcsordulást, és támogatja a szabad tesztoszteron ideális egyensúlyát a szervezetben. A fűrészpálma egyéb hatásai közé tartozik ezen a hormonok a megfelelő helyre történő elosztása a megfelelő időben, amikor szükség van rájuk. Ez ösztönzi a legjobb hormonális környezetet a pénisz jó véráramlásához és az egészséges erekciós funkcióhoz.
 • Ezenkívül a fűrészpálma gátolja az 5-alfa-reduktáz enzim működését, amely dihidrotesztoszteront (DHT) termel. A DHT a tesztoszteron nagyon erős bomlásterméke, amely megzavarhatja a tesztoszteron egyensúlyát és megzavarhatja az erekciós folyamatot.
 • A fűrészpálma gyulladáscsökkentő: amint kevesebb gyulladást kiváltó hízósejt aggregálódik, és a gyulladásos mediátorok, köztük a lipoxigenáz és a ciklooxigenáz szintje csökken, a pénisz véráramlása normalizálódik.

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a fűrészpálma növeli a nitrogén-monoxidot a pénisz ereiben, és ez jelentős tényező az erekciós funkció elősegítésében. Köztudott, hogy az idősebb férfiak szexuális funkció hanyatlásától szenvednek, ami a libidó elvesztésével vagy az erekció elérésének nehézségeivel jár.
Ez gyakran az erektilis szövetek véráramlásának csökkenésének tulajdonítható az artériák szűkülete miatt.

Bár a fűrészpálma aktivitását az indukálható nitrogén-monoxid-szintáz növelésére még mindig tanulmányozzák, ez megmagyarázná a kutatási kísérletekben fűrészpálmával kezelt férfiak javuló kismedencei keringéséről és szexuális funkcióiról szóló jelentéseket.

A fűrészpálma és a hajhullás

A fűrészpálma jótékony hatással van a hajhullás elleni küzdelemre. A tanulmányok feltárták a palmetto képességét az androgén alopecia, a telogen effluvium és más típusú hajhullás leküzdésére, és általában véve hatékonynak bizonyult a hajnövekedés javításában.

7 tanulmány áttekintése megállapította, hogy a fűrészpálmát tartalmazó orális és topikus kiegészítők 60%-kal javították a haj minőségét, 27%-kal növelték a teljes hajszámot, és a hajhullásban szenvedők 83%-ánál növelték a haj sűrűségét.

A fűrészpálma és a tesztoszteron

A fűrészpálma jótékony hatással lehet a tesztoszteron szabályozására a szervezetben, ami viszont jótékony hatással lehet a hajra és a prosztatára is.

A fűrészpálmát gyakran használják azok a férfiak, akik természetes módon szeretnék növelni a tesztoszteronszintet.

A tesztoszteronszint az egészség számos aspektusát befolyásolja, beleértve a testösszetételt, a szexuális vágyat, a hangulatot és az agyműködést. A szint csökken az életkorral, és egyes kutatások azt sugallják, hogy az alacsony szint hozzájárul olyan egészségügyi állapotokhoz, mint a szívbetegség.

A fűrészpálma az 5-alfa-reduktáz – egy enzim, amely a tesztoszteron DHT-vé alakításáért felelős – aktivitását csökkenti, és segít megőrizni a tesztoszteronszintet. Egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy a fűrészpálma kivonat hatékonysága összehasonlítható a finaszteriddel a tesztoszteronszint megőrzésében. A finaszterid a hajhullás és a BPH kezelésére használt gyógyszer az 5-alfa-reduktáz aktivitásának csökkentésével.

Ezenkívül egy patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a palmetto a hormonszabályozás megváltoztatásával növelte a tesztoszteron szintézist, az izmok állóképességét és a spermium mennyiségét.

A fűrészpálma és az izomtömeg

A fűrészpálma pozitívan befolyásolja a tesztoszteron szintjét a szervezetben, és így felelős az izomtömeg növekedéséért.

A fűrészpálma és az immunitás

A fűrészpálma általában erősíti az immunrendszert, különösen enyhe állapotok, például megfázás, köhögés és torokfájás esetén. A fejfájásban és a migrénben szenvedőknek is előnyös a fűrészpálma használata. Gyulladáscsökkentőként működik, csökkenti a fájdalmat és a diszkomfortot.

Adagolási javaslatok

A fűrészpálma széles körben kapható étrend kiegészítő formában, ezért hihetetlenül könnyen hozzáadható a napi rutinhoz. Kapszula, lágyzselé és tabletta formájában kapható, és gyakran kombinálják más összetevőkkel, amelyek elősegítik a prosztata egészségét, például tökmag kivonattal. Ritkábban őrölt, szárított, folyékony kivonat vagy porított tea formájában is megtalálható.

A legtöbb kutatást napi 320 mg-os fűrészpálma adaggal végzik, gyakran 2 adagra osztva. Egyes szakértők azt javasolják, hogy a táplálékkiegészítőt étkezés közben vegye be, ami minimalizálhatja az emésztési problémákat és megelőzheti a káros hatásokat.

A fűrészpálma lehetséges mellékhatásai

A fűrészpálma általában biztonságosnak tekinthető, és nagyon kevés mellékhatással jár. A leggyakrabban jelentett mellékhatások közé tartozik a fejfájás, szédülés, hányinger és székrekedés.

A fűrészpálma azonban nem ajánlott mindenkinek. Mivel megváltoztathatja a hormonszintet, a fűrészpálma alkalmatlan lehet azok számára, akik hormonpótló terápiát kapnak. További kutatásokra van szükség a lehetséges hatások értékeléséhez.

A fűrészpálma lelassíthatja a véralvadást. Extra vérzést okozhat műtét alatt és után. Hagyja abba a fűrészpálma használatát legalább 2 héttel a tervezett műtét előtt.

Ha bármilyen alapbetegségben szenved, vagy bizonyos gyógyszereket szed, mindenképpen konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt kipróbálná a fűrészpálmát.

Lehetséges kölcsönhatások

 • Finasteride – mivel a fűrészpálma a finaszteridhez hasonlóan működhet, ne használja ezt a gyógynövényt finasteriddel vagy más, a BPH kezelésére használt gyógyszerekkel együtt, kivéve, ha orvosa rendeli el.
 • Thrombocyta- és véralvadásgátló szerek (vérhígítók) – a fűrészpálma befolyásolhatja a vér alvadási képességét, és megzavarhatja a vérhígító gyógyszereket, beleértve a Warfarint, a Clopidogrelt (Plavix), és Aszpirint.
 • Orális fogamzásgátlók és hormonpótló terápia – a fűrészpálma csökkentheti az ösztrogén- és androgénreceptorok számát, így hormonszerű hatásai vannak. Ez csökkentheti az orális fogamzásgátlók hatékonyságát, növelve a nőknél a nem tervezett terhesség kockázatát.

Végszó

A Saw Palmetto egy olyan pálmafajta, amelyet potenciális egészségügyi előnyökkel teli kiegészítők előállítására használnak.

Ígéretes kutatások szerint a fűrészpálma többek között növelheti a tesztoszteronszintet, javíthatja a prosztata egészségét, csökkentheti a gyulladást, megelőzheti a hajhullást és javíthatja a húgyúti funkciókat.

Azonban további nagyszabású humán kutatásra van szükség annak megértéséhez, hogyan is hat a fűrészpálma az egészségre.

 

Használt források:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük