A Tribulus Terrestris hatásai a férfi egészségre

A Tribulus Terrestris, magyarul „Királydinnye” néven ismert, egy a Zygophyllaceae családba tartozó növény. A meleg területeken érzi magát otthon és elsősorban Afrikában, Ázsiában és Délkelet-Európában fordul elő.

Ma a sportos körökben kifejezetten népszerűsítik, mint étrend-kiegészítőt a tesztoszteronszint és az izomtömeg növelésére, valamint vágykeltő hatása miatt. Áll azonban egy bizonyítékokon alapuló indoklás is e mögött? Olvasson tovább.

A Tribulus Terrestris és amit tudni kell róla

A Tribulus Terrestris egynyári, kúszó cserje, amely akár 60 cm magasra is megnő. Apró ágait sűrűn borítják levelek, amelyek a páfrányhoz hasonlítanak, és szőrös szőrzet borítja őket. Intenzív sárga virágokkal virágzik, termofil növény.

A Tribulus Terrestris nem egy közönséges cserje, úgy tűnik, hogy a népi gyógyászat imádja. A hagyományos gyógyászati receptek évezredek óta használják gyökereit és gyümölcseit. A kínai orvoslás, az indiai ájurvéda és a dél-európai országok népi gyógyászatának alapanyaga.

A népi formulák szerint vízhajtóként vese tonizálására, köptetőként, látásjavítóként, bőrviszketésre, fejfájásra, szédülésre használják. Indiában a Tribulus Terrestrist terméketlenség, impotencia, merevedési zavar és alacsony libidó kezelésére használják. Ezenkívül gyökerei és gyümölcsei szív- és érrendszeri szabályozó tulajdonságokkal rendelkeznek.

A modern tudomány évek óta igazolja a Tribulus Terrestris hagyományos egészségügyi felhasználását. Úgy tűnik, hogy a növény vágykeltő lehet, javítja a szexuális funkciót, a termékenységet, és sok erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású növényhez hasonlóan szív- és érrendszeri védőként, cukorbetegség- vagy rákellenes szerként hat.

A legújabb felfedezések szerint a Tribulus Terrestris a hatóanyagok széles skálájának köszönheti hatását. Ide tartoznak a szteroid szaponinok, flavonoidok, glikozidok, fitoszterolok, tanninok, terpenoidok, amid-származékok, aminosavak és fehérjék.

A fent említett komponensek közül a szteroid szaponinokat (spirostane és furaston szaponinok) és a flavonoidokat (kvercetin, kempferol és izorhamnetin) tartják a legfontosabb biológiai aktivitású és az emberi egészségre gyakorolt hatású vegyületeknek.

 

A Tribulus Terrestris és a potencia- és libidónövelés

A Tribulus Terrestrist az 1970-es évek vége óta kutatják potencianövelő és vágykeltő hatása miatt férfiaknál és nőknél egyaránt. A hatásmechanizmus független a tesztoszteronszintre gyakorolt ​​​​hatástól. Jelenleg azt feltételezik, hogy a protodioscin nevű Tribulus Terrestris szaponin serkenti a hírvivő és értágító NO (nitrogén-monoxid) felszabadulását. A protodioscin kiváltja a nitrogén-monoxid felszabadulását az erekciós szövetben, és ezáltal erősíti az erekciót.

Az első klinikai tanulmány Bulgáriába az 1970-es évekbe nyúlik vissza. Ebben a kísérletben a Tribulus Terrestrist több mint 212 férfi résztvevőnek adták be napi 750-1500 mg dózisban. A kísérleti alanyok közel 80%-a pozitívan reagált a terápiára, mind az erekciós funkció, mind a libidó (szexuális vágy) javult.

Egyes kutatók azt találták, hogy amikor a csökkent nemi vágyú férfiak napi 750–1500 mg Tribulus terrestris-t fogyasztottak két hónapon keresztül, szexuális vágyuk 79%-kal nőtt .

Ezenkívül a nagyon alacsony libidójú nők 67%-a megnövekedett szexuális vágyat tapasztalt, miután 90 napig 500–1500 mg-os étrend-kiegészítőt szedtek.

Más tanulmányok arról is beszámoltak, hogy a gyógynövényt tartalmazó étrend-kiegészítők fokozták a szexuális vágyat, az izgalmat és az elégedettséget az alacsony libidójú nőknél.

 

A tesztoszteronszint növelése Tribulus Terrestris-szel

A Tribulus Terrestris elsősorban tesztoszteronszint-növelő tulajdonságairól volt híres. Ez az állítás nagyon korán felmerült, bár az 1970-es évek első bulgáriai tanulmányai az élvezet-serkentő hatás ellenére sem tudtak hormonális változást kimutatni. Sem a tesztoszteron, a luteinizáló hormon (LH), amely serkenti a tesztoszteron szintézist a herék Leydig sejtjeiben, sem az ösztrogénszint nem változott a Tribulus Terrestris szedése során.

Az összes 2014-es klinikai Tribulus Terrestris vizsgálat átfogó értékelése arra a következtetésre jutott, hogy amíg csak a minőségi tudományos gyakorlaton alapuló vizsgálatokat vesszük figyelembe, addig a Tribulus Terrestris esetében nem lehet igazolni a tesztoszteronszint-növelő hatást. A rendelkezésre álló jó minőségű tanulmányok nem mutatnak változást a tesztoszteronszintben még azoknál a résztvevőknél sem, akik a Tribulus Terrestrisre eltérően és pozitívan reagálnak (vércukorszint, libidó, potencia).

 

A Tribulus hatásai a testépítésben

A Tribulus Terrestris port vagy kapszulákat gyakran a testépítő sportolók kiegészítőjeként forgalmazzák, és állítólag több tesztoszteront, erőt és izomtömeget hoznak.

Ezeket az állításokat azonban kutatás nem támasztja alá. Azok a rögbijátékosok, akik napi 450 mg Tribulus Terrestris adagot vettek be edzésprogramjuk részeként 5 hétig, nem növelték izomerejüket vagy izomtömegüket. Ezen túlmenően nem emelkedett a tesztoszteronszint, és ezért nem nőtt a doppingteszten való pozitivitás kockázata.

 

A Tribulus Terrestris vércukorszint-csökkentő hatása

A Tribulus Terrestris hatóanyagai gátolnak két enzimet, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez és így a cukor felszívódásához a bélben. Ezen enzimek egyikét, a glükoamilázt (α-glükozidáz) gátolják a cukorbetegség elleni gyógyszerek, hogy csökkentsék a vércukorszintet.

Van egy placebo-kontrollos kettős vak vizsgálat cukorbetegekkel, akik napi 1 g Tribulus Terrestrist vettek be 3 hónapon keresztül. Ez csökkentette az éhomi vércukorszintet, a hosszú távú vércukorszintet (HbA1c) és az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést a használóknál. A koleszterinszint (összkoleszterin és LDL-koleszterin) is csökkent.

A cukorbetegeknek figyelembe kell venniük, hogy a Tribulus kapszula vagy por bevétele növeli a cukorbetegség elleni gyógyszer metformin felszívódását. A Tribulus Terrestris azonban nem helyettesíti az orvosi cukorbetegség kezelését!

 

A Tribulus és a szexuális diszfunkció

Sok állítás létezik arról, hogy a Tribulus segít az erekció elérésével és megtartásával kapcsolatos problémákban, amelyeket erekciós diszfunkciónak neveznek, de a vizsgálatok eredményei vegyesek.

 

A meddőség kezelése Tribulus Terrestris-el

A Tribulus Terrestris-t főként alacsony minőségű vizsgálatok során tesztelték a sperma minőségének javítására. Az egyik ilyen, 65 meddő férfibeteg vizsgálata, akik napi 750 mg Tribulus Terrestrist fogyasztottak, magasabb spermiumkoncentrációt és megnövekedett mozgékonyságot talált. Sajnos nem volt kontrollcsoport.

Azonban egy in vitro vizsgálatban, amelyben 40 férfi spermiumát a Tribulus Terrestris gyógynövény kivonatával inkubálták, a spermiumok mozgékonysága és száma egyaránt megnövekedett.

 

A vesekő megelőzése Tribulus Terrestris-el

A vesekő gyakori állapot, amely súlyos hasi fájdalmat okoz. A hagyományos kínai és ájurvédikus gyógyászatban a tribulus terrestrist vesekő kezelésére használják.

A növény csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát a vizeletürítés fokozásával. A tribulus terrestris vesekövekre gyakorolt lehetséges egészségügyi előnyeivel kapcsolatos jelenlegi kutatások csak állatkísérletekre korlátozódnak.

 

Egyéb lehetséges hatások

A már megtárgyalt lehetséges egészségügyi hatásokon kívül a Tribulus terrestrisnek számos egyéb hatása is lehet a szervezetben:

  • folyadékegyensúly – ez a növény vizelethajtóként működhet és növelheti vizelettermelést
  • immunrendszer – patkányoknál kimutatták az immunrendszer aktivitását növeli, ha ezt a kiegészítést kapják
  • az agy – a Tribulus több összetevőből álló kiegészítő részeként terrestrisnek antidepresszáns hatása lehet
  • rák – kémcsöves kutatások kimutatták a Tribulus terrestris lehetséges rákellenes hatását

 

Milyen összetevőket tartalmaznak a Tribulus terrestris termékek?

A szükséges adalékanyagokon, például leválasztó szereken kívül számos termék csak „Tribulus terrestris” kivonatokat tartalmaz. Azonban a legtöbb étrend-kiegészítő esetében nem egyértelmű, hogy a növény mely részeit használják fel. Sokat úgy hirdetnek, hogy magas, 80-90%-os szaponintartalommal rendelkeznek.

A nagy dózisú termékek 3600 mg Tribulus kivonatot és 1800 mg szaponint tartalmaznak (napi fogyasztási mennyiség). Általában nem világos, hogyan állították elő a kivonatot, vagy miből állnak a szaponinok. Egyes gyártók azonban feltüntetik a protodioscin-tartalmat (többnyire a szaponinok 20-25%-át).

A növényi kivonat mellett egyes étrend-kiegészítők B-vitamint, pantoténsavat és cinket is tartalmaznak. Ennek az az előnye a gyártók számára, hogy az ezekre az anyagokra jóváhagyott egészségre vonatkozó állításokkal hirdethetnek: „A cink hozzájárul a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásához és a normál fehérjeszintézishez” és „A pantoténsav hozzájárul a szteroid hormonok normál szintéziséhez és anyagcseréjéhez”.

 

Adagolás, biztonság és mellékhatások, interakciók

A Tribulus terrestris kiegészítők kapszula és por formájában, valamint tea formájában kaphatók. A hagyományos orvoslásban a növény minden részét használják kezelésre.

Az interneten vagy a helyi egészségügyi élelmiszerbolt polcain található tribulus terrestris kiegészítők tartalmazhatnak gyümölcsből, levelekből vagy gyökérből származó kivonatokat, vagy ezek kombinációját.

A kutatók sokféle dózist alkalmaztak a Tribulus terrestris hatásának felmérésére.

A potenciális vércukorszint-csökkentő hatást vizsgáló tanulmányok napi 1000 mg-ot, míg a libidó fokozását vizsgáló kutatások napi 250-1500 mg-os adagokat alkalmaztak.

Más vizsgálatok a testtömeghez viszonyított adagokat írták elő. Például számos tanulmány 4,5-9 mg/kg (10-20 mg/kg) dózist alkalmazott a testtömegre.

Tehát, ha a súlya körülbelül 70 kg, akkor napi 700–1400 mg-os adagot vehet be.

Gyakori, hogy a Tribulus terrestris kiegészítők 45-60% szaponint tartalmaznak. Fontos, hogy a szaponinok magasabb százaléka azt jelenti, hogy alacsonyabb adagot kell használni, mivel a kiegészítő koncentráltabb.

 

Ha érdekli a Tribulus Terrestris-t tartalmazó kiegészítők kipróbálása, a Stoporex webáruházban széles választékban érhetők el.

 

Minimális mellékhatások

A Tribulus valószínűleg biztonságos a legtöbb ember számára, ha napi 750-1500 mg-os adagban, legfeljebb 90 napig szedik. A mellékhatások általában enyhék és nem gyakoriak. Ez lehet gyomorfájdalom, görcsök,  hasmenés vagy reflux.

Nem áll rendelkezésre elegendő megbízható információ ahhoz, hogy megtudjuk, biztonságos-e a tribulus 90 napnál hosszabb ideig tartó használata, vagy hogy milyen mellékhatásai lehetnek.

Egy patkányokon végzett vizsgálat azonban felvetette az esetleges vesekárosodás aggodalmát. Ezenkívül a Tribulus terrestrishez kapcsolódó toxicitási esetről egy férfinél számoltak be, aki a vesekövek megelőzésére szedte.

Összességében a legtöbb tanulmány nem mutatja, hogy ennek a kiegészítésnek káros mellékhatásai vannak. Fontos azonban mérlegelni az összes lehetséges kockázatot és előnyt.

Ha Tribulus terrestris-t szeretne használni, feltétlenül beszélje meg egészségügyi szolgáltatójával a megfelelő adagot.

 

Interakciók

Legyen óvatos ezekkel  a kombinációkkal:

 

  • a lítium kölcsönhatásba lép a Tribulus-szal –  a Tribulus bevétele csökkentheti a szervezet lítiumtól való megszabadulását. Ez növelheti a lítium mennyiségét a szervezetben, és súlyos mellékhatásokhoz vezethet. A termék használata előtt beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, ha lítiumot szed. Lehet, hogy a lítium adagját módosítani kell.

 

  • a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (antidiabetikus gyógyszerek) kölcsönhatásba lépnek a Tribulis-szal – a Tribulus csökkentheti a vércukorszintet. A kiegészítő cukorbetegség elleni gyógyszerekkel együtt történő szedése túl alacsony vércukorszintet okozhat. Gondosan figyelje vércukorszintjét.

 

  • a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek (vérnyomáscsökkentő szerek) kölcsönhatásba lépnek a Tribulus-szal – a Tribulus csökkentheti a vérnyomást. A Tribulus vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel történő együttes szedése túl alacsony vérnyomást okozhat. Gondosan figyelje vérnyomását.

 

Mire kell odafigyelni?

Ha olyan gyógynövény-kiegészítőt keres, mint a tribulus terrestris, olvassa el a hatóanyagok listáját a kiegészítő címkéjén. Ez a lista információval szolgál azokról az összetevőkről, amelyek erős hatással lehetnek a szervezetre.

Keressen egy megbízható harmadik féltől származó címkét is a kiegészítőn. Ezek a címkék azt jelzik, hogy a kiegészítőt egy független fél tesztelte.

 

Felhasznált források:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük