Az afrodiziákumoknak többféle formája van

Az afrodiziákumoknak többféle formája van

Fiziológiailag két dologra van szükség a teljes szexuális aktushoz: az érintetteknek nem csak „tudni kell“, de „akarni is“. A szexuális vágyat külső ingerek, érintés, tekintet, szagok serkentik. Többek között a tesztoszteronhoz kapcsolódik, amely a hipotalamuszon keresztül fokozza a szexuális reakciót – férfiaknál a pénisz megtelik vérrel és feláll, a nőknél fokozódik a véráramlás és a hüvely nedvességtartalma.

A túl alacsony tesztoszteronszint ezért mindkét nemnél a vágyhiány egyik oka lehet.

Mi az az afrodiziákum

A szó Aphrodité, a szerelem görög istennője nevéből származik, és minden olyan anyagot vagy ételt takar, amely növeli a szexuális vágyat, izgalmat, viselkedést, teljesítményt vagy élvezetet.

Aphrodité a testi örömök, a lelki szerelem és a szexuális vágy szimbóluma volt és a görögök egykor ünnepséget tartottak a tiszteletére, amit Aphrodisia-nak neveztek, és számos növényt és gyógynövényt szenteltek neki, amelyek állítólag pozitív hatással voltak a szerelmi életre és a libidóra.

Számos oka van annak, hogy az emberek miért akarnak afrodiziákumot szedni szexuális életük javítása érdekében. Ezek közé tartozik az alacsony libidó vagy a szexuális teljesítmény növelése, de néha az emberek egyszerűen csak megpróbálják jobban élvezni a szexet.

Bár sok termék célja a szexuális vágy és az élvezet fokozása, nem mindegyik hatékonysága bizonyított.

A kutatások gyakran nem mutatták ki egyes anyagok hatékonyságát, sőt bizonyos esetekben azt is kimutatták, hogy bizonyos anyagoknak káros mellékhatásai lehetnek.

A National Center for Complementary and Integrative Health például arról számol be, hogy a Yohimbe, az afrikai johimbinfa kérgéből származó vegyület, amelyet afrodiziákumként használtak, összefüggésbe hozható szívrohamokkal, görcsrohamokkal, magas vérnyomással és gyomorproblémákkal.

Az afrodiziákum használatának indítékai

Az afrodiziákumok használatának okai egyénenként eltérőek. Általában az emberek azt remélik, hogy a szexet élvezetesebbé tehetik szexuális potenciájuk és teljesítményük növelésével.

Az afrodiziákumok használatának indítékai általában a következők:

 • a libidó növelése – az alacsony libidó csökkenti a szex iránti vágyat és érdeklődést. Libidóját olyan belső és külső tényezők befolyásolják, mint például a hormonális változások, az öregedés, a párkapcsolati problémák, a fizikai állapot változásai, a gyógyszerek mellékhatásai és a depresszió, többek között. A kutatások azt sugallják, hogy a szexuális diszfunkció (olyan problémák, amelyek megakadályozzák, hogy egy személy élvezze a szexuális tevékenységet) a nők 43%-át és a férfiak 31%-át érinti.
 • a potencia és az állóképesség növelése – a potencia és az állóképesség befolyásolhatja azt a képességét, hogy szex közben izgatottá váljon és maradjon. A férfiak afrodiziákumokat kereshetnek az olyan problémák megoldására, mint az erekciós zavar (ED) (a pénisz erekció elérésének vagy fenntartásának képtelensége) és a korai magömlés. A nők esetében olyan problémákkal hozhatók összefüggésbe, mint a hüvelyszárazság vagy a kismedencei fájdalom.
 • a szexuális élvezet növelése – még ha a libidó és a potencia nem is jelent problémát, az emberek próbálják javítani szexuális élményüket. Az agy és a fizikai tevékenység együttesen vezetnek a szex orgazmikus fázisához. Az emberek megpróbálhják fokozni a szexuális élvezetet olyan afrodiziákumok kipróbálásával, amelyek azt ígérik, hogy ezekre a kiváltó tényezőkre hatnak.

Működnek a “természetes” afrodiziákumok?

Az egyes anyagok által hordozott felhajtás mellett gyakran felmerül a kérdés, vajon működnek-e? Bár ezeknek az anyagoknak a használatára gyakran nincs megalapozott tudományos bizonyíték, van néhány anekdotikus és történelmi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy egyes növényi alapú anyagok hatással lehetnek a vágyak felkeltésére és a szexuális teljesítmény javítására.

Néhány természetes afrodiziákum olyan összetevőket tartalmaz, amelyek a következőket érhetik el:

 • támogatják a nemi hormonok termelését
 • javítják a véráramlást
 • aktiválják a szexualitást támogató idegpályákat

A természetes afrodiziákumok egyik legszignifikánsabb hatása a pszichológiai állapotra gyakorolt hatás.

Bár az elért előnyök a placebo-hatáshoz köthetők (az alany állapotának javulása, amely nem tulajdonítható magának a kezelésnek), minden, amitől nyugodtabbnak, ellazultabbnak és magabiztosabbnak érzi magát a szexualitásában, valószínűleg javítja a libidót, a teljesítmény és az élményt.

A libidó és a szexuális elégedettség javításának további természetes módjai közé tartoznak a következő stratégiák:

 • Vegyen részt rendszeres testmozgásban: A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás csökkentheti a férfiaknál az erekciós zavarok kockázatát, és növelheti a nők szexuális izgalmát.
 • Étkezzen egészségesen: Egyre több bizonyíték alátámasztja az étrend szerepét a szexuális funkciókban. Az általános táplálkozási elvek, amelyek a növényi alapú étrendet hangsúlyozzák, mint például a mediterrán étrend, számos előnnyel járhatnak a mentális és a kardiometabolikus egészség számára, amelyek támogatják a reproduktív egészség minden aspektusát.
 • Kezelje a stresszt: Stresszes állapotban szervezete a kortizol stresszhormont bocsátja ki, amelyet rövid energialöketekben ad le a stresszorok enyhítésére. A krónikus stressz elnyomhatja a nemi hormonokat és csökkentheti a szexuális vágyat. A stresszkezelési technikák, mint a meditáció, a mélylégzés, az éber figyelem és a masszázs, segíthetnek levezetni a stresszt az intimitás előtt, és javíthatják az élményt.

Lehetséges mellékhatások

Bár az úgynevezett természetes afrodiziákumok biztonságosabbnak tekinthetők, mint a gyógyszerek, mivel vény nélkül kaphatók, ez nem mindig van így.

Számos afrodiziákum hatásmechanizmusa sokféle lehetséges mellékhatást okozhat. Ezenkívül az a tény, hogy nincsenek szabályozva, növeli annak kockázatát, hogy az afrodiziákumokat rosszul címkézik, nem szabványosítják, vagy több olyan összetevővel állítják elő, amelyek hatásai esetleg nem ismertek.

A mellékhatások és előfordulásuk intenzitása számos tényezőtől függ, például attól, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed. A növényi szexuális hatásfokozók farmakológiai hatásainak áttekintésében a kutatók arról számoltak be, hogy az afrodiziákumok más anyagokkal és gyógynövényi formulákkal való kölcsönhatása jelenti ezen anyagok legjelentősebb egészségügyi kockázatát.

A kutatók arról számolnak be, hogy az afrodiziákumok mellékhatásai számos problémát okozhatnak, amelyek közül sok nem ismert a kutatás hiánya és a felhasznált anyagok sokfélesége miatt. Ezek a mellékhatások a következők:

 • Szorongás
 • Depresszió
 • Pszichózis
 • Mánia
 • Rohamok
 • Extrapiramidális tünetek (gyógyszer okozta mozgászavarok)
 • Elvonási tünetek
 • Szédülés
 • Álmosság
 • Fáradtság
 • Ingerlékenység
 • Álmatlanság
 • Fejfájás
 • Szív- és érrendszeri hatások, például magas vérnyomás
 • Vese problémák
 • Hepatotoxicitás (gyógyszer okozta májkárosodás)

Az afrodiziákumok típusai

Több, különböző típusú afrodiziákum létezik: vágyserkentő ételek, vágyserkentő gyógynövények, vágyserkentő kiegészítők.

Vágyserkentő ételek

A vágyserkentő élelmiszerek földrajzi elhelyezkedéstől és kultúrától függően változnak. Míg számos ételről azt állítják, hogy javítja a szexuális vágyat és/vagy a teljesítményt, a legtöbb állítást nem támasztja alá a tudomány, és csak segíthet, hogy jobban érezze magát. Vannak azonban bizonyítékok arra, hogy a következő élelmiszerek segíthetik szexuális életét:

 • Osztriga – bár a kutatások hiányoznak annak alátámasztására, hogy az osztriga elősegíti a szexuális izgalmat, az osztriga gazdag cinkben, amely nélkülözhetetlen ásványi anyag a férfi egészség számára, a normál spermaműködéshez és a megtermékenyítéshez. Ez az alapja annak a gondolatnak, hogy az osztriga hatékony afrodiziákum táplálék a férfiak számára. A biológiában a cinkhiány a spermiumok működési zavarával, az alacsony tesztoszteronszinttel és a hímek terméketlenségével függ össze. A nyers osztriga D-aszparaginsavat és N-metilt is tartalmaz, amelyek összefüggésbe hozhatók az állatok magasabb nemi hormonszintjével.
 • Görögdinnye – nincs bizonyíték a görögdinnye emberi nemi vágyra gyakorolt ​​hatására vonatkozóan, de a görögdinnye húsának vágyserkentő hatása van hím patkányokra. A kutatók szerint az eredmények alátámasztják a görögdinnye húsának használatát a férfi potencia növelésére és az ED elleni küzdelemre. A hatás a citrullin aminosavhoz köthető, amely elősegíti a keringést a nemi szervekben.
 • Maca gyökér – a maca gyökér egy keresztes virágú zöldség gyökere, amely ugyanabból a családból származik, mint a brokkoli, a káposzta és a karfiol, és gazdag C-vitaminban, cinkben, rézben és kalciumban. Egy tanulmányban a szexuális vágy növekedéséről számolt be azoknak a résztvevőknek a fele, akik 3 gramm maca gyökeret fogyasztottak 12 héten keresztül. A hangulat, az energia és az egészséggel összefüggő életminőség javulását is jelentették, ami elősegítheti az egészségesebb szexuális életet.

A Maca gyökér jótékony hatását megtapasztalhatja a stoporex.hu webáruházáltal forgalmazott Stoporex® Klasik kapszulán keresztül, amely a macán kívül egyéb, a férfi egészség számára hasznos összetevőket is tartalamaz.

 • Alma –  az alma gazdag kvercetinben, egyfajta flavonoidban, amely rákellenes, antioxidáns, vírusellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatások azt mutatják, hogy a kvercetin csökkentheti a vérnyomást, amely az erektilis diszfunkció egyik velejárója. Egy tanulmányban a férfiaknál nagyobb mennyiségű gyümölcsöt evő résztvevők 14%-kal csökkentették a merevedési zavarokat, valószínűleg flavonoid tartalmuk miatt.
 • Vörösbor – a kutatások azt mutatják, hogy az alkohol növelheti a nők szexuális izgalmát. Egy tanulmány szerint azok a nők, akik naponta egy-két pohár vörösbort ittak, nagyobb szexuális vágyról és jobb szexuális funkcióról számoltak be.
 • Egyes húsok – bizonyos magas fehérjetartalmú ételek, mint a marha-, csirke- és sertéshús, olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek javítják a véráramlást, ami kulcsfontosságú eleme a férfiak és nők szexuális reakciójának. Ezek a vegyületek közé tartozik az L-karnitin, az L-arginin és a cink. A kutatások azt mutatják, hogy az arginin-kiegészítők jelentősen javították az ED-t azoknál a résztvevőknél, akik ezeket a kiegészítőket szedték, szemben azokkal, akik placebót kaptak vagy nem voltak kezelve.

Vágyserkentő gyógynövények

A következő gyógynövényeket használják afrodiziákumként:

 • Ashwagandha – az indiai gyógynövényes ashwagandha természetes  „Viagra-ként“ (úgy működik, mint a férfiaknak merevedési zavarok kezelésére felírt gyógyszer) ígéretesnek tűnik, a nők és férfiak szexuális diszfunkcióiról szóló tanulmányokban való pozitív hatásai alapján. Úgy gondolják, hogy számos egészégügyi probléma kezelésében és afrodiziákumként is gyógyászati előnyökkel jár.

A Stoporex® Prolong kapszulák az ashwagandán kívül a fentebb említett maca gyökeret, L- arginint és cinket is tartalmaz. Érdemes kipróbálni.

 • Kannabisz – a kutatások azt mutatják, hogy a kannabisz szexuálisan serkentő hatással bír. Ez a gyógynövény fokozhatja a szexuális vágyat és fokozhatja a szexuális élményeket mind a férfiak, mind a nők számára. Közvetve fokozhatja a szexuális funkciót is a relaxáció és az érzékszervi fókusz fokozásával. Túl sok azonban gátolhatja a szexuális funkciót és az elégedettséget.
 • Görögszéna – a görögszéna egynyári növény, melynek magját a dél-ázsiai konyhában használják. Úgy tűnik, hogy olyan vegyületeket tartalmaz, amelyeket a szervezet felhasználhat az ösztrogén és a tesztoszteron nemi hormonok előállítására. Egy kis tanulmányban, amelybe alacsony szexuális vágyakkal küzdő nőket vontak be, a résztvevők, akik napi 600 milligrammos görögszéna kivonatot vettek be, jelentős növekedést mutattak a szexuális izgalomban és vágyban.
 • Ginzeng– a ginzeng egy növény gyökere, amelyet étrend-kiegészítőként, afrodiziákumként és kezelésként használnak a kínai orvoslásban. Állítólag a ginzeng a nitrogén-monoxid (NO) felszabadulását idézi elő, ami elősegíti az erek tágulását. Ez javítja a pénisz véráramlását, javítva az erekciót.
 • Kanos kecskefű – a hagyományos kínai orvoslásban használt virágos növény. Állatkísérletek eredményei azt mutatják, hogy ennek a gyógynövénynek vágykeltő hatása lehet azáltal, hogy befolyásolja a hormonszabályozást és fokozza a pénisz véráramlását.
 • Chlorophytum borivliianum – közismert nevén safed musli hasznos lehet bizonyos szexuális nehézségek, például a korai magömlés és az oligospermia (alacsony spermaszám) kezelésében. A kutatók a megfigyelt hatásokat a kivonatok tesztoszteronszerű hatásának tulajdonították.
 • Yohimbe – a Yohimbe bizonyos Indiában és Afrikában termő fák kérgéből származik. Az Egyesült Államokban receptre adják szexuális zavarok kezelésére. Egyes nem ványköteles kiegészítőkben is szerepel.

Vágyserkentő kiegészítők

A következő természetes anyagokat gyakran használják vágyserkentő iegészítőként:

 • Arginin – az L-arginin egy aminosav, amely az apró erek tágulását okozza és fokozza a véráramlást. Egy ED-ben szenvedő és alapbetegség nélküli férfiakon végzett vizsgálatban az L-arginin napi nagy adagja javította a szexuális funkciót.
 • L-karnitin – az L-karnitin egy aminosav, amely számos élelmiszerben megtalálható, különösen az állati eredetűekben, mint a marhahús és a csirke. A kutatások azt mutatják, hogy ez az anyag fokozhatja a spermiumok érését, a spermiumok mozgékonyságát és a spermiumtermelést.
 • Cink – egy 116, alacsony cinkszintű posztmenopauzás nő bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a cink-kiegészítés javíthatja a tesztoszteronszintet és a szexuális funkciót a posztmenopauzás nőknél. Azoknál a nőknél, akik cink-kiegészítőket szedtek, javult a szexuális vágy, izgatottság, elégedettség, hüvelyi nedvesség, orgazmus és kevesebb fájdalom lépett fel közösülés közben, mint a kontrollcsoportnál.

Az afrodiziákumok használata

Ha szeretne egy afrodiziákumot kipróbálni a szexuális életének felpörgetése érdekében, fontos, hogy reális legyen az elért hatásokat illetően. Ne feledje, hogy az afrodiziákum nem varázsszer. Míg a kutatások azt sugallják, hogy egyes anyagoknak jótékony hatásai lehetnek, az olyan tényezők, mint az általános egészség, az étrend, a fitnesz és a stressz szintje gyakran sokkal nagyobb hatást gyakorolnak a szexuális egészségre.

Azonban, ne hagyja figyelmen kívül a placebo hatás puszta erejét.

A placebo inaktív vagy inert anyag, amely ennek ellenére terápiás hatást fejt ki. Ez a hit, hogy valaminek előnyösebb hatása lesz, mint maga az anyag. Más szóval, ha úgy gondolja, hogy valaminek hatása lesz, nagyobb valószínűséggel tapasztalhat pozitív eredményt.

Vannak, akik esküsznek rá, hogy bizonyos ételek, mint például az osztriga, javítják a szexuális életet. És ez igaz is lehet, de lehet, hogy egyszerűen csak annak az eredménye, hogy elhiszik, hogy ezeknek az ételeknek szexuális aktivitást fokozó hatásai vannak, és ez mindent megváltoztat.

Fedezze fel a stoporex.hu webáruház teljes kínálatát. Megéri!

 

Felhasznált források:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük