A korai magömlés kontrollálható - a késleltetés hatékony módszerei

A korai magömlés kontrollálható – a késleltetés hatékony módszerei

Lehet, hogy kínosnak találja a korai magömlés gondolatát, de ha megtapasztalja, biztos lehet benne, hogy garantáltan nincs egyedül. A korai magömlés valószínűleg a szexuális zavarok legelterjedtebb formája. De, bár gyakori, nem feltétlenül normális.

Sajnos a férfiak ritkán beszélnek róla. Túlságosan zavarban vannak ahhoz, hogy orvosi segítséget vagy érzelmi támogatást kérjenek társaiktól. Állítólag „túl kell lépni rajta” vagy „önkontrollt kell tanulni” – az ilyen tanácsok ritkán segítenek.

Ebben a cikkben szeretnénk áttörni a korai magömlést övező tabut. Ez egy valódi probléma, amelyet sok férfi tapasztal és szembe kell néznie vele, ha teljes életet akar élni. Beszéljünk a korai magömlésről, annak okairól és kezeléseiről.

Mi az a korai magömlés?

A korai magömlést nehéz meghatározni, mert nincs egyértelmű időpont, mikor kell a férfinak szex közben ejakulálni. Valaki azt gondolhatja, hogy korai magömlésben szebved, mert nem bírja ki két órát, míg valaki más azt gondolja, hogy gondjai vannak az ejakulációval, mert 15 percig tart.

Ez a párjától is függ. Ha partnerének nincs szüksége sok időre, hogy kielégüljön, akkor valószínőleg nem is érdekli, meddig bírja. De ha partnerének több időre van szüksége, akkor csalódott lehet. Szóval minden nézőpont kérdése.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a korai magömlés akkor tekinthető problémának, ha a behatolás vagy a közvetlen stimuláció által egy-két perc alatt orgazmust ér el. Úgy érezheti, hogy ez egy árulás a testétől. Az elméje és a partnere folytatni akarják a szexet, de a teste túl gyorsan halad át a folyamaton.

Csakúgy, mint az erektilis diszfunkció, a korai magömlés olyasvalami, amit a legtöbb férfi megtapasztal élete egy bizonyos pontján. Ha csak időnként egyszer fordul elő, valószínűleg nincs miért aggódni. De ha ez rendszeresen megtörténik, és frusztrált a szexuális teljesítménye végett, akkor ez egy mélyebb egészségügyi probléma jele lehet.

A legtöbb egészségügyi problémával ellentétben a korai magömlés különösen frusztráló. Megbirkózik a fájó hát- vagy csuklófájdalmakkal, de a szexszel kapcsolatos problémák egyszerűen elfogadhatatlanok.

 

Ez az oka annak, hogy a korai magömlés befolyásolhatja önbecsülését, önbizalmát, és még a kapcsolatát is.

 

Mi a korai magömlés mechanizmusa

A szexuális kapcsolat folyamata meglehetősen összetett. Az idegeknek, az izmoknak, a véráramlásnak, az agynak és a kötőszövetnek szinkronizált módon kell reagálnia a munka elvégzéséhez. A folyamat bármely pontján nehézségek adódhatnak.

Az ejakuláció folyamatát az agy vagy a központi idegrendszer befolyásolja. Számos neurotranszmitter vesz ebben részt, mint például a dopamin, a noradrenalin, a szerotonin, a GABA, az acetilkolin, az oxitocin és a nitrogén-monoxid. Azonban a két alapvető neurokémiai tényező a dopamin és a szerotonin , a dopamin segíti az ejakulációt, a szerotonin pedig gátolja az ejakulációt.

Az ejakuláció három fázisa

 • Kibocsátás – Az emisszió az első szakasz, amikor az ondó a húgycsőbe ürül a prosztatán keresztül a hypogastricus ideg irányítása alatt.
 • Kilövelés – A pudendális ideg a periurethralis, a bulbocavernosus és a medencefenék izomzatának ritmikus összehúzódását okozza, és a hímvessző hegyéből spermát ejakulál. A kilövelés pillanatában a húgyhólyag záróizma bezárul, így a sperma nem áramlik vissza a hólyagba.
 • Orgazmus – Az ejakulációval egy időben a pénisz szivacsos szövetében lévő nyomás stimulálja az agyközpontot (a pudendális idegen keresztül), hogy élvezetes érzést keltsen.

 

Az ejakulációs diszfunkciót vagy ED-t ezen ejakulációs mechanizmusok bármelyikének meghibásodása okozza.

 

A korai magömlés okai

A korai magömlés okai nem ismertek jól, főleg azért, mert nem igazán tudjuk meghatározni a korai magömlést (ahogyan fentebb kifejtettük).

Tudjuk, hogy az agy kémiája szerepet játszik, mert egyes gyógyszerek befolyásolhatják az ejakuláció időtartamát. Ha valaha is szedett valamilyen rekreációs drogot vagy felírt gyógyszert, akkor tudja, hogy ez meghosszabbíthatja az ejakulációhoz szükséges időt.

 • A hormonszintek, a neurotranszmitterek (az agyban lévő vegyi anyagok) abnormális szintje, valamint a prosztata vagy a húgycső gyulladása vagy fertőzése hatással lehet az ejakulációs szokásaira is. Például egy szerotonin-zavar gyorsan orgazmust okozhat, akárcsak a kismedencei régió sérülése.
 • Az érzelmi tényezők is szerepet játszanak. A stressz, a depresszió, a harag, a bűntudat, a szorongás és a párkapcsolati problémák egyaránt szerepet kapnak. Sajnos a korai magömlés miatti aggódás súlyosbíthatja a problémát. (az erektilis diszfunkció ugyanezzel a problémával jár.)
 • A korai magömlést merevedési zavar is okozhatja. Vannak, akik gyorsan kiképezik magukat az orgazmusra, mert félnek az erekció elvesztésétől.
 • A túlzott maszturbáció egy másik gyakori ok. Ha gyorsan maszturbál, akkor kondicionálhatja testét és agyát, hogy azonnal a végére érjen. A szervezetnek nehéz lesz különbséget tenni a maszturbáció és a szex között.
 • A kor is szerepet játszik. A kisebb szexuális tapasztalatlansággal és péniszérzékenységgel rendelkező fiatalabb férfiak általában gyorsabban végeznek.
 • A genetika.Evolúciós szempontból a gyors magömlés a szaporodás és a sikeres szülés esélyének növelését szolgálta. Az a férfi, aki gyorsan tud ejakulálni, könnyebben át tudja adni a génjeit, mint az, aki nem. A gyors magömlés megakadályozza azt is, hogy egy másik férfi félretolja az útból, vagy megölje a szaporodás során. Így a „gyors ejakulátorokból“ származó gének megmaradhattak, generációkon át megőrizve a tulajdonságot.

 

A korai magömlés diagnosztizálása

Segít, ha orvoshoz fordul, ha korai magömléssel küzd. Ezt a problémát nehéz diagnosztizálni, mert nincs egyértelmű definíciója, de az orvos azért még mindig tud hozzászólni.

Orvosa először azt kérdezi majd, hogy régóta-e küzd a korai magömléssel, vagy új a probléma. Ha már egy ideje fennáll, akkor valószínűleg biológiai rendellenesség áll a háttérben. Ettől függetlenül az orvos fizikális vizsgálatot végez, hogy kizárja a sérüléseket, fertőzéseket vagy egyéb egészségügyi problémákat.

Az orvos az erektilis zavarokról is megkérdezi. Sok esetben a korai magömléssel küzdő férfiak merevedési zavarokkal is küzdenek. Az ED kezelése segíthet a korai magömlésnél.

Ha a korai magömlés különösen kirívó, kezelőorvosa szakorvoshoz irányíthatja – például urológushoz. Az urológus mély kérdéseket fog feltenni szexuális szokásairól és hajlamairól.

Ez nem lesz egy komfortos beszélgetés. Nehéz téma.

A korai magömlés típusai

 • Élethosszig tartó korai magömlés – az élethosszig tartó korai magömlés esetén az intravaginális magömlés az első nemi érintkezéstől számított 1 percen belül megtörténik. Lehetséges okok lehetnek a szerotonin 5-HT2C receptorok csökkent érzékenysége és a szerotonin 5-HT1A receptorok megnövekedett érzékenysége, valamint egyéb genetikai tényezőkre vonatkozó elméletek.
 • Szerzett korai magömlés – a szerzett típusú korai magömlés esetén az intravaginális ejakuláció az idő előrehaladtával fokozatosan 3 percre vagy kevesebbre csökken. Okozhatják olyan betegségek, mint az erekciós zavar (ED) és a prosztatagyulladás, a pajzsmirigy-túlműködés,  pszichológiai tényezők vagy a partnerekkel fennálló kapcsolatok.

 

Élethosszig tartó korai magömlés – önismereti teszt

A következő kérdéseket tegye fel magának:

 • Mik voltak a korábbi pszichológiai nehézségeim?
 • Milyen korai szexuális élményeim voltak?
 • Milyenek voltak a családi kapcsolataim gyermek- és serdülőkoromban?
 • Milyenek voltak a kortárs kapcsolataim gyermek- és serdülőkoromban?
 • Milyenek voltak a kapcsolataim az ellenkező nemmel gyermek- és serdülőkoromban?
 • Milyen a hozzáállásom a szexhez egész életem során?
 • Mi a meggyőződésem a házasságon kívüli szexről?
 • Milyen a szexuális attitűdöm és a partnerem reakciója szex közben?
 • Mit érzek a partnerem iránt nem szexuális szempontból?
 • Milyen kulturális meggyőződésem van a kapcsolatokkal és a szexszel kapcsolatban?
 • Milyen vallási meggyőződésem van a kapcsolatokat és a szexet illetően?
 • Használtam-e pszichotróp kábítószert?
 • Erektilis diszfunkciót tapasztalok?

 

Szerzett korai magömlés – önismereti teszt

A következő kérdések merülhetnek fel:

 • A korai magömlés pszichológiai, fizikai vagy mindkettő?
 • Milyen volt a szex minősége a korábbi kapcsolatokban?
 • Milyen minőségű a szex a jelenlegi kapcsolatban?
 • Mi a kapcsolat jelenlegi nem szexuális státusza?
 • Volt már merevedési zavarom?
 • Erős a szex iránti vágyam?
 • Fizikailag képes vagyok részt venni a szexben?
 • Milyen a partnere szexuális reakciója?

 

A korai magömlés kezelése

Ha úgy gondolja, hogy problémája kezelést igényel az első lépés az, hogy orvoshoz fordul. Mivel a korai magömlésnek számos oka van, szakemberre lesz szüksége, aki segít azonosítani az okot, és segít megtalálni a legmegfelelőbb eljárást.

A korai magömlés kezelése olyan egyszerű lehet, mint egy tanácsadóval való beszélgetés. Ha kapcsolati probléma áll a háttérben, beszéljenek a partnerével egy tanácsadóval, pszichológussal. Helyi érzéstelenítők és gyógyszerek is opciók.

Ha életmódbeli ok áll a háttérben, orvosa javasolhat néhány változtatást. Lehet, hogy le kell szokni a dohányzásról, az alkohol fogyasztásról, növelni kell a vízbevitelt és a napi testmozgást, vagy más módon szükséges egészséges életmódot folytatnia.

Íme a korai magömlés lehetséges kezelési módjai.

1. Viselkedési technikák

Ez a korai magömlés kezelés leggyakoribb módja. Magában foglalja az egyszerű lépéseket az orgazmus késleltetésére szex közben, és a test átképzését az ejakuláció késleltetésére. Az orvos tanácsot ad az Ön konkrét helyzetére vonatkozóan. Ez gyakran magában foglalja a szex előtt egy órával végzett önkielégítést vagy a behatolás elkerülését és az előjátékra való nagyobb hangsúlyt.

A torna is segíthet. A medencefenék izomzatának erősítése segíthet késleltetni az ejakulációt és megállítani a közelgő magömlést. Ezeket az izmokat a Kegel gyakorlatok végrehajtásával erősítheti. Bármikor végezhet Kegelt – csak egyszerűen összenyomja a vizelés leállítására használt izmokat.

2. Óvszer és péniszgyűrű

Az óvszer használata egyszerű módja annak, hogy csökkentse a pénisz érzékenységét. Ez segít késleltetni az ejakulációt. Egyes óvszerek még egy zsibbadást elősegítő szert is tartalmaznak, amely segít tovább kitartani. Ez egy nagyszerű módszer, amelyet érdemes kipróbálni, mielőtt orvoshoz fordul.

A péniszgyűrűk egy másik eszköz, amely segíthet meghosszabbítani az ejakulációt. A pénisz tövében hordható gyűrűket úgy tervezték, hogy csökkentsék a véráramlást. Ez segíthet késleltetni az orgazmust és meghosszabbítja a szexet.

3. Helyi érzéstelenítők

A helyi érzéstelenítők olyan krémek és spray-k, amelyek zsibbasztó szert tartalmaznak. A szex előtt 10-15 perccel alkalmazza az érzéstelenítőt a péniszére, hogy csökkentse az érzékenységét. Ennek késleltetnie kell az ejakulációt.

Néhány helyi érzéstelenítő vény nélkül is kapható. Mások orvosi receptet igényelnek. Ezek általában jól tolerálhatók, de néhányuknak vannak mellékhatásai.

 

Ha ez a lehetőség felkeltette érdeklődését, próbálja ki a Stoporex® Delay sprayt, amely a stoporex.hu webáruház kínálatában található.

 

4. Gyógyszerek

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek késleltethetik az ejakulációt, de egyiket sem engedélyezték erre a célra. Kezelőorvosa antidepresszánst, fájdalomcsillapítót vagy foszfodiészteráz-5 gátlót írhat fel off-label használatra.

5. Tanácsadás/terápia

Ez a kezelés egy vagy több ülést foglal magában egy tanácsadóval. Ez a személy segít megoldani a kapcsolatait és az élete problémáit. A tanácsadók segítenek csökkenteni a teljesítményi szorongását, megbirkózni a stresszel, valamint a magömlés késleltetése érdekében tanult viselkedésmódokkal.

Ha a körai magömlés a kapcsolatában fennálló problémából ered, a tanácsadó megkérheti, hogy hozza el partnerét is a terápiás ülésekre. Együtt leküzdhetik a szégyen, a düh vagy a bűntudat bármely érzését, amely okozhatja a korai magömlést vagy ronthatja azt.

Korai magömlés a 20-as vagy 30-as éveiben

Ha 20-as vagy 30-as éveiben korai magömléstől szenved, valószínűleg aggódik. Elvileg élete legjobb szexét kellene megélnie igaz?

A korai magömlés zavart vagy szégyenérzetet okozhat. Lehet, hogy nem hajlandó megbeszélni a problémát partnerével, vagy akár orvosával. Úgy érezheti, mint egy csapást a férfiasságára.

A legjobb tanács, amit adhatunk, az, hogy azt mondjuk, próbáljon meg lazítani, és ne hasonlítsa össze magát másokkal.

A gyors magömlés nem megoldhatatlan probléma.

Valójában sok fiatalnak ésszerűtlen elvárásai vannak azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell teljesíteniük szex közben. Valószínűleg meg fogja lepni, hogy mit várnak el a férfiak és a nők a szextől. A legtöbb ember egyáltalán nem akarja, hogy a szex addig tartson, amíg a pornó vagy a filmek elhitetik.

Ráadásul a legtöbb partner nagyon megértő ezzel kapcsolatban. Örömmel dolgoznak Önnel azon, hogy legyőzzék ezt a kihívást, vagy megtalálják a módját, hogyan élvezzék a szexet. A korai magömlés kezelésének kulcsa az, hogy vetkőzze le a nyomást magáról.

Ha korai magömléssel küzd, határozottan azt javasoljuk, hogy azonnal forduljon orvoshoz. Ha figyelmen kívül hagyja tüneteit és frusztrációit, a probléma nem szűnik meg. Valójában, ezekmek a figyelmen kívül hagyása súlyosbíthatja a problémát.

 

Fedezze fel a Stoporex.hu webáruház teljes kínálatát, egyéb problémákra is tartogat megoldást.

 

Felhasznált források:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük