Potencia: a férfi ereje vagy kudarca az ágyban

Potencia: a férfi ereje vagy kudarca az ágyban?

Szinte nincs olyan férfi, akit ez a téma ne foglalkoztatna. Legyen szó fiatal vagy érett korban lévő férfiakról, a potencia egy olyan terület, melyről általában nem szívesen beszélnek, főképp akkor, ha problémák adódnak. Leggyakrabban ugyanis az erekció minőségével hozzák kapcsolatba, hiszen ahhoz, hogy a férfi képes legyen jó teljesítményt nyújtani az ágyban, a potencia kulcskérdés.

Mit jelent a potencia?

A potencia latin kifejezés, jelentése széles körű: teljesítmény, képesség, rátermettség, közösülésre, megtermékenyítésre való alkalmasság. A férfi potencia az ágyban számos tényezőtől függ, és nem csupán az erekciót érinti, de befolyásolja a szexuális teljesítményt, az élvezetet és az egészséges szexuális élet egyéb aspektusait is. A férfiak szexuális teljesítménye függhet például a libidótól, vagyis a szexuális vágytól, az erekciós képességtől, a szexuális állóképességtől, de a sperma minőségétől és mennyiségétől is. A potenciával kapcsolatos problémák, mint például az erekciós diszfunkció vagy a korai magömlés, egy férfi életében olyan stresszt okozhat, mely rányomhatja bélyegét a párkapcsolatra is. Mivel a férfi potencia változó és egyénfüggő, mindenkinél másképp nyilvánulhat meg, azonban a stressz csökkentése és az egészséges életmód bevezetése jelentősen javíthat az esetleges problémákon és segíthet a megelőzésben is. 

Potencia versus impotencia

Az impotencia szó hallatán a férfiak általában megrettennek, hiszen amíg a potencia az erő, képesség, hatékonyság kifejezése, addig az impotencia épp az ellenkezője: az erő, képesség hiányát fejezi ki. Az impotencia azt jelenti, hogy az egyén nem képes végrehajtani egy cselekedetet vagy feladatot, nincs befolyása bizonyos helyzetekre. A probléma gyakran az erektilis diszfunkciót vagy a merevedési zavarokat jelenti, vagyis egy olyan állapotot jelöl, amikor a férfi nem képes elérni vagy fenntartani a szexuális aktushoz szükséges merevedést. A zavar hátterében számos ok húzódhat meg, melyek lehetnek fizikai (például érrendszeri problémák, magas vérnyomás, gyógyszerek mellékhatásai), pszichológiai (stressz, szorongás) vagy érzelmi aspektusok (rossz, boldogtalan párkapcsolat).

Rizikófaktorok, melyek befolyásolják a férfi potenciát

Ahogy fent már említettük, a férfi potencia zavarok okai nagyon sokrétűek lehetnek, de a legfontosabb tényezők a következők:

Életkor. A kor és a potencia között igen szoros a kapcsolat: a kor előrehaladtával ugyanis a férfiak nagyobb eséllyel szenvednek merevedési zavaroktól. Idősebb korban csökken a férfi nemi hormon, vagyis a tesztoszteronszint, mely kulcsfontosságú szerepet tölt be a szexuális vágyban és a merevedés fenntartásában. Az életkor előrehaladtával az érrendszeri problémák kockázata is nő, melyek befolyásolhatják a véráramlást a péniszbe, ez pedig merevedési zavarokhoz vezet. 

Elhízás, dohányzás. A túlsúly növeli a merevedési zavarok kockázatát, csakúgy, mint a dohányzás, mely az ideg – és érrendszerre hat károsan.

Alkoholfogyasztás, drogok. A túlzott, vagy hosszútávú alkohol- és drogfogyasztás rontja a merevedés esélyét és minőségét.

Krónikus betegségek. Néhány krónikus betegség, mint pl. a vesebetegségek, májbetegségek is negatív hatással vannak a férfi potenciára, de sérülések vagy műtétek után is alakulhatnak ki merevedési zavarok, melyek lehetnek ideiglenesek, de tartósak is.

Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek mellékhatása lehet a merevedési zavarok kialakulása. Ilyenek pl. az antidepresszánsok, szorongás, magas vérnyomás, epilepszia elleni gyógyszerek, stb.

Fontos megjegyezni, hogy a potencia romlásának hátterében más okok is meghúzódhatnak. Ezek kiderítésében érdemes szakember segítségét kérni, aki megfelelő diagnózist és kezelést javasolhat.

Férfi változókor és a potencia

Mikor változókorról beszélünk, általában a hölgyek és a menopauza kifejezés jutnak eszünkbe, pedig az életkor előrehaladtával a férfiak életében is zajlanak hormonális változások, és olyan tünetek jelenhetnek meg, melyek hasonlítanak a nőknél jelentkező menopauza tüneteihez, mint pl. a fáradékonyság, kimerültség, alvási zavarok. Míg a nők esetében egyértelmű fizikai események jelzik a változókor beálltát (pl. a menstruáció elmaradása), a változókort a férfiak esetében nem lehet időben pontosan meghatározni. A látható, nyilvánvaló jeleken kívül, mint a ráncok, őszülő haj, a férfiak hormonháztartásában végbemenő változások gyakran szinte észrevétlenül zajlanak az évek során. Azok, akik jobban odafigyelnek testükre, időben észrevehetik a változásokat és az esetleges problémákat, ez pedig a későbbiekben segíthet abban, hogy tudatosan odafigyeljenek az egészségre és az esetleges zavarok esetén életmódbeli változásokat vezessenek be.

A potencia támogatása

A férfi potencia támogatására többféle módszer létezik attól függően, milyen probléma merült fel. De a potenciával kapcsolatos zavarok elsősorban erekciós problémákat, libidó csökkenést vagy a szexuális teljesítmény csökkenését okozzák. Amennyiben az egyén tartós erekciós problémákkal küzd, érdemes orvossal konzultálni, aki a vizsgálat után meghatározza az okokat és megfelelő kezelést javasol.

Az egészséges életmód szintén fontos szerepet játszik. Az alkohol, dohányzás vagy az esetleges drogfogyasztás nagymértékben befolyásolja a potenciát, ezért érdemes ezeket kerülni, valamint egészséges, kiegyensúlyozott étrendet követni. A rendszeres testmozgás segíthet a vérkeringés javításában, amivel pl. kiküszöbölhetők a merevedési zavarok.

Napjaink “mumusai”, a stressz és az idegesség sem használnak, ezért nem árt megismerkedni a stresszkezelő technikákkal, relaxációs gyakorlatokkal vagy a meditációval. Az elegendő pihenés és alvás a potencia javításához járul hozzá, ezek hiánya problémákhoz vezethet. Ha a problémák kezelésében a fent említett módszerek már nem elegendőek, nyúlhatunk támogató szerekhez is, ezeket azonban csak orvosi felügyelet mellett és az orvos utasításai szerint ajánlott használni.

Gyakori kérdések a potenciával kapcsolatban 

Milyen gyakoriak a merevedési zavarok?

A merevedési zavarok gyakori problémák, számos férfi életét érinthetik legalább egyszer életük során. A zavarok hátterében nagyon sok ok húzódhat meg, melyekről az előbbiekben már szó esett, mint pl. az életkor, az egészségügyi állapot, az életmód vagy a stressz. Gyakoriság szempontjából tehát egyre több férfi érintett, azonban fontos kiemelni, hogy a panaszok kezelhetők és ma már többféle terápiás módszer vagy természetes étrend-kiegészítő is a segítségünkre lehet.

Milyen szerepet játszik a stressz a zavarok kialakulásában?

A stressz a szexuális funkciókat is negatívan befolyásolja. Leküzdése és kezelése szorongással, depresszióval, önbizalomhiánnyal járhat. A krónikus stressz számos fiziológiai változást okozhat a szervezetben, például a vérnyomás emelkedését, a hormonális egyensúly megbomlását. Ezek a változások közvetlen hatással lehetnek a szexuális teljesítményre és az erekcióra. 

A stressz továbbá hajlamosíthat az egészségtelen életmód szokásaira, mint a dohányzás, alkoholfogyasztás, egészségtelen étrend. Jelenléte a párkapcsolaton belül is feszültséget okozhat, ezzel további stresszhelyzetet teremtve. A potenciazavarok kialakulása azonban összetett folyamat, és az egyén reakciója a stresszre is eltérő lehet.

Milyen szexuális technikák és pozíciók segíthetnek a potencia javításában? 

Habár a szexuális technikák és pozíciók kiválasztása nem a legfontosabb tényezők a potencia problémák kezelésében, mégis kényelmesebbé, kellemesebbé tehetik a szexuális együttléteket. A szembeni pozíciók például az intimitás érzését növelik, hiszen a partnerek egymás szemébe néznek, ez pedig növelheti a vágyat, erősíti a kapcsolatot. Az orális szex arra ad lehetőséget, hogy az előjáték során a partnerek élvezzék egymás testét. A háttal történő pozíciók kényelmesebbek lehetnek, ezzel kevesebb figyelmet fordítva a merevedésre, ami csökkentheti a stresszt. A kézi stimuláció is hasznos lehet, mert növelheti az élvezetet és szintén csökkentheti a merevedésre helyezett nyomást. A szexuális segédeszközök használatát is igénybe vehetjük az ágyban: a péniszgyűrűk, vibrátorok alkalmazása a merevedés fenntartását segítheti és intenzívebbé teheti a szexuális együttléteket.

Hogyan lehet megbeszélni a merevedési zavarokat az orvossal vagy a partnerrel?  

A kommunikáció elengedhetetlen a helyzet megértésében és a kezelésben. Ha a partnerek őszintén tudnak nyitni egymás felé, és problémáikról képesek nyíltan beszélni, a felmerülő zavarok megoldása is könnyebb lehet. A beszélgetés során érdemes pár tényezőt szem előtt tartani:

Felkészülés a beszélgetésre. Gondolkodjunk el azon, mit és hogyan szeretnénk partnerünkkel közölni, próbáljuk meg tisztán és nyugodtan kezelni a kialakult helyzetet.

Megfelelő idő és hely. A beszélgetésre válasszunk egy csendes, nyugodt helyet és egy olyan időpontot, ami mindkét félnek megfelel anélkül, hogy siettetni kelljen a dolgokat.

Ne vádaskodjunk. Az erekciós problémák felmerülése során ne vádoljuk magunkat vagy a partnerünket. Próbáljuk meg együtt megérteni a helyzetet és közösen törekedni a megoldás felé. 

Empátia. Legyünk megértőek, hallgassuk meg partnerünket, próbáljuk meg átérezni, min megy keresztül és hagyjuk, hogy kifejezhesse érzéseit.

Orvosi segítség. Amennyiben a potencia zavarok olyan mértékűek, hogy komoly problémát okoznak párkapcsolatunkban, forduljunk szakemberhez. 

Türelem és kitartás. A merevedési zavarok kezelése időbe telhet, nem mindig hatnak elsőre a kezelések. Ezért legyünk türelmesek és működjünk együtt a probléma megoldásán. 

Milyen gyakran ajánlott szexuális aktivitást folytatni az egészség fenntartása érdekében?

Minden ember más, mások az igényeink, szükségleteink, ezért nincs általános válasz arra, milyen gyakran érdemes vagy ajánlott a szexuális aktivitás. Vannak olyan emberek, akik gyakran vágynak a szexre, míg mások ritkábban, de az egészséges szexuális élet mindenekelőtt kompromisszumokon alapul. A szexuális jólét szempontjából fontos, hogy az együttlétek mindkét fél számára örömet okozzanak, semmiképp se érezzük teherként vagy nyomásként, hanem mindkét partner egyetértésével és komfortérzetével történjenek. 

Mik a jelei annak, hogy valaki merevedési zavarokkal küzd?

A férfi merevedési zavaráról akkor beszélünk, amikor a megfelelő nemi vágy (libidó) ellenére sem alakul ki elégséges hímvessző-merevség, ami lehetetlenné teszi, hogy az egyén kielégítő szexuális tevékenységet folytasson. A probléma igen sokrétű lehet: csökkenhet a szexuális vágy, az érintett férfi szorongást vagy stresszt élhet meg. Néhány esetben a merevedési zavarokkal küzdő férfiak korai magömléssel is szembesülhetnek, ami a szexuális teljesítőképesség további problémáját jelentheti. Az okok hátterében pszichogén vagy szervi okok állhatnak, de míg előbbi inkább a fiatalabb korosztályban jelentkezik, utóbbi a kor előrehaladtával jellemzőbb. A zavarok ugyanakkor bármelyik korosztálynál kialakulhatnak, és bizonyos betegségek, mint a diabétesz vagy a magas vérnyomás, tovább növelik a rizikót, akárcsak a dohányzás. Vagyis nem csupán az életkor, de az életmód is szerepet játszik a merevedési zavar előfordulásában. Mítosz ugyanakkor, hogy a merevedési zavar a szexuális vágy hiányával jár együtt. 

Mit tehet egy férfi a korral járó potencia csökkenésének megelőzéséért?

A korral járó potencia csökkenése természetes folyamat és minden ember más ütemben és módon élheti meg. A megelőzésére vagy enyhítésére több egészségügyi és életmódbeli intézkedést lehet tenni. Az egyik ilyen az egészséges életmód, ami egyebek mellett az egészséges táplálkozást foglalja magába. Fontos a sok zöldség, gyümölcs, alacsony zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztása. Kerülni kell a feldolgozott, fagyasztott élelmiszereket és inkább friss alapanyagokat részesíteni előnyben a táplálkozás során.

A rendszeres mozgásról, az alkohol és egyéb káros szerek fogyasztásáról már szó esett, de a kor előrehaladtával a rendszeres orvoslátogatás is javasolt, mert időben kiszűrhetők az olyan betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás), melyek negatívan befolyásolják a szexuális funkciókat. A felmerülő szexuális diszfunkciók vagy problémák esetén konzultáljunk szakemberek, például urológussal vagy szexuálterapeutával. Az egészségügyi szűréseket se hanyagoljuk, hiszen ezek segíthetnek az esetleges problémák korai felismerésében és hatékony kezelésében.

Néhány férfi számára hasznosak lehetnek a potenciafokozó kiegészítők, például az L-arginin vagy a maca gyökér, melyek a Stoporex® termékekben megtalálhatóak, hatékony segítséget nyújtva minden életkorú férfinak.

Természetes segítők

Ma már számos természetes hatóanyagú étrend-kiegészítő van a piacon, melyek segíthetnek a potencia javításában és a merevedési zavarok enyhítésében vagy megszüntetésében, illetve megelőzés szempontjából is érdemes beiktatni mindennapi életünkbe. 

Néhány gyógynövény is ismert afrodiziákum, mint például a maca gyökér, ginseng, fűrészpálma (Saw Palmetto), királydinnye (Tribulus terrestris), ashwagandha. A vitaminok közül egyebek mellett a cink szedése javasolt, mert hozzájárul a reprodukciós rendszer normál működéséhez, valamint a vér tesztoszteronszintjének fenntartásához. Az L-arginin és L-citrulin növeli a nitrogén-monoxid szintjét az erekben, ezáltal tágítva azokat. A Stoporex® termékekben ezek a gyógynövények és vitaminok komplex hatóanyagok formájában megtalálhatók. A Stoporex® Klasik életkortól függetlenül minden férfi számára ajánlott, aki természetes úton támogatná teljesítményét és a merevedés fenntartását. A Stoporex® Prolong az erekció meghosszabbítására nyújt megoldást, késlelteti az orgazmust és elősegíti a kitartást, ezzel intenzívebb szexuális élményt nyújtva. Mindkét termék szedése hosszútávon is lehetséges, mellékhatások és vény nélkül, természetesen.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük