Az Ashwagandha 7 megdöbbentő, tudományos háttérrel rendelkező, hatása a férfi egészségére

Az Ashwagandha 7 megdöbbentő, tudományos háttérrel rendelkező, hatása a férfi egészségére

Az ashwagandha kiejtése nehézkes lehet, de ez a kicsi, örökzöld növény lett az egészséget népszerűsítő influencerek „supplement du jour-ja“ . A 21. századi élet ultimatív gyógymódjaként hirdetett ashwagandha egy úgynevezett „adaptogen”. Más szóval, egy természetes anyag, amely segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez.

Bár nekünk, európaiaknak talán újdonság, az ashwagandha egy erős gyógynövény, amely az ájurvédikus gyógyászatban, a világ egyik legrégebbi orvosi rendszerében valóban promines helyet foglal, és gyógyszerként való felhasználásának története évezredekig nyúlik vissza.

A növényben található bioaktív vegyületek antioxidáns , gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatásokat fejtenek ki, amelyek a gyógynövényszakértők szerint segíthetnek csökkenteni a stresszt és a szorongást, növelni a tesztoszteronszintet, és potenciálisan enyhíteni bizonyos betegségek tüneteit.

A modern világ sok nyomást és hosszú munkaidőt hoz magával sokak számára. Ézért, a könyörtelen naptárértesítésekkel teli napokban egy természetes stresszoldó megoldás mindenképpen vonzó.

Az ashwagandha valószínűleg különösen azok számára lesz érdekes, akik természetes megoldásokat keresnek, szeretnék növelni az energiaszintjüket, és profitálni a megnövekedett mentális tisztasságból.

Mi az Ashwagandha?

Indiában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten őshonos ashwagandha botanikai neve Withania somnifera, bár néha indiai ginzengnek vagy téli cseresznyének is nevezik.

Ha mindez túl távolinak tűnik a helyi szupermarkettől, az ashwagandha a nadálytő család része, amely magában foglalja a burgonyát, a paradicsomot, a kaliforniai paprikát és a chilipaprikát.

Míg a növény különböző részeit használják, beleértve a leveleket, magokat és még a gyümölcsöt is, az ashwagandha gyökerét használják leggyakrabban.

Az Ashwagandha alkalmazkodik a test szükségleteihez, segíti annak támogatását és csökkenti a negatív változásokat érzelmi és fizikai stressz idején azáltal, hogy erősíti az endokrin és idegrendszert.

Ez a képesség, amely segíti a szervezetet a stresszhez való alkalmazkodásban, a nagyon száraz körülmények közötti, rossz minőségű talajokon való boldogulás képességében tükröződik. A legtöbb növény súlyos stressztől szenvedne ilyen környezetben.

Az ashwagandha állítólag lovakra emlékeztető illatú – az ashva jelentése „ló”, a gandha pedig „szagot” jelent szanszkritul –, és a név a ló erejére is utal, amelyet a gyógynövény állítólag serkent. Ne hagyja azonban, hogy a lovas konnotációk elriasszák.

Inkább fussunk át együtt az ashwagandha tudományosan alátámasztott előnyein, a javasolt adagolásán és ésetleges mellékhatásain.

Az ashwagandha előnyei a férfiak számára

Míg az ashwagandha szedésének számos egészségügyi előnye van, amely kiterjed a kognitív funkciókra, az immunrendszer támogatására, a mellékvese működésére, a sportteljesítményre, az energiaanyagcserére és még számos másra, az emberi vizsgálatok eddig kis léptékűek voltak.

Az ashwagandha megközelítése is különböző – a levelekkel, magvakkal, gyümölcsökkel és gyökerekkel különböző módon kísérleteztek, és nincs olyan standard adagolás, amelyet modern klinikai vizsgálatok tanulmányoztak volna. Ennek ellenére a létező kutatás ígéretes.

Az Ayurveda az ashwagandhát az egyik legértékesebb fiatalító gyógynövénynek tekinti, amelyet szanszkrit nyelven „rasayana” néven ismernek. Úgy gondolják, hogy a rasayana javítja az élet minőségét és mennyiségét, táplálja az elmét és fokozza a fizikai erőnlétet, így tökéletes, amikor gyengének és kimerültnek érezzük magunkat.

1. Az Ashwagandha csillapítja a szorongást és a stresszt

A Kaliforniai Állami Egyetem rágcsálókon végzett tanulmánya szerint az ashwagandha legfontosabb kémiai összetevői a withaferin A és a withanolide A. Ezek utánozzák a GABA-t, egy olyan aminosavat, amely neurotranszmitterként működik a központi idegrendszerben, és nyugtatja az idegi aktivitást.

Humán vizsgálatok pedig kimutatták, hogy csökkentheti a stressz és a szorongás tüneteit. Amikor indiai kutatók krónikus stresszben szenvedőket kértek ashwagandha gyökér kiegészítő szedésére, 69 százalékuk számolt be a szorongás és az álmatlanság csökkenéséről, szemben a kontrollcsoport 11 százalékával.

Különféle – állati és emberi – tanulmányok kimutatták, hogy az ashwagandha a kortizolszint csökkentésében is segít. A stressz a mellékvese hormonok – az adrenalin és a kortizol – emelkedését okozza, amelyek növelik az éberséget.

Az ashwagandha nemcsak szabályozza a kiegyensúlyozatlan kortizolszintet és táplálja a mellékveséket, de tonikként is működik. Ez azt jelenti, hogy megerősíti a kimerült vagy izgatott idegrendszert, miközben megnyugtatja azt.

2. Fokozza az izomnövekedést és az erőt

A gyógynövény az edzőtermi edzéseket is befolyásolhatja, mivel kimutatták, hogy növeli az izomtömeget, csökkenti a testzsírt és növeli az erőt a férfiaknál. Egy 57 férfi bevonásával végzett vizsgálatban az ashwagandha szedése „jelentős izomtömeg- és izomerő-növekedést eredményezett”, és több mint kétszeresére csökkentette a testzsír százalékát a placebocsoporthoz képest.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az egészséges férfiak, akik napi egy gramm ashwagandhát fogyasztottak, 30 nap után izomerőnövekedést tapasztaltak.

 

Az ashwagandha ezen tulajdonsága a betegség utáni lábadozási időszak gyengeségéből való kilábalásban is hasznos.

 

3. Növeli a tesztoszteronszintet és feltölti a spermiumokat

Az ashwagandhát hagyományosan a szexuális teljesítmény és a libidó javítására használják férfiaknál és nőknél egyaránt. A növényt számos humán vizsgálat során elismerték termékenységnövelő tulajdonságairól.

Egy 75 terméketlen férfi bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy azok, akik napi öt gramm ashwagandhával kiegészítették étrendjüket, megnövelték a spermiumok számát és motilitását, valamint jelentős növekedést tapasztaltak a T-szintjükben. Hogyan?

A kortizolszint csökkentésében az ashwagandha a hormontermelést az anabolikus hormonok felé tolja el – beleértve a tesztoszteront és a DHEA-t.

Azt is megállapították, hogy az Ashwagandha fokozza a luteinizáló hormon termelését. A luteinizáló hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és támogatja a reproduktív rendszert. Férfiaknál a luteinizáló hormon alapvetően az, ami beindítja a tesztoszteron termelődését. A magasabb luteinizáló hormon szint hozzájárulhat a tesztoszteron növekedéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy ennek a kiegészítőnek a nőknél történő alkalmazása negatív hatással lehet a termékenységre, mivel a gyógynövény hatással van a tesztoszteronszintre. A nők, különösen a policisztás petefészek-szindrómában szenvedőknek konzultálniuk kell egészségügyi szolgáltatóikkal, mielőtt az ashwagandhát hozzáadnák a rutinjukhoz.

4. Segít a szexuális kitartásban

Az Ashwagandha segíthet hosszabb ideig kitartani az ágyban. Segíthet az alacsony libidó, a szexuális vágy növelésében, a stressz csökkentésében. Afrodiziákum tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Ha felkeltette érdeklődését az Ashwagandha szexuális teljesítményre való hatása, próbálja ki a Stoporex® Prolong tablettát, amely többek között Ashwagandha kivonatot is tartalmaz. 

 

5. Javítja az agyműködést és a memóriát

Az ashwagandhát hagyományosan a memória javítására is használják az ájurvédában. Elősegíti az antioxidáns aktivitást, amely megvédi az idegsejteket a káros szabad gyököktől.

A tanulmányok azt sugallják, hogy képes javítani az agyi teljesítmény más aspektusait is. Azoknál a felnőtteknél, akik napi kétszer 300 mg ashwagandha gyökér kivonatot vettek be, jelentősen javult az általános memória, a feladatteljesítmény és a koncentráció.

Egy egészséges férfiakon végzett vizsgálatban a kiegészítés jelentős javulást hozott a reakcióidőben és a feladatteljesítésben.

6. Csökkenti a gyulladást és erősíti az immunitást

Az Ashwagandha tele van erős antioxidánsokkal, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, és ez még nem minden. A portlandi National College of Natural Medicine kutatása szerint napi 12 ml ashwagandha gyökér bevitele növeli a fertőzésekkel küzdő immunsejtek számát, és számos állatkísérlet kimutatta, hogy az ashwagandha segít csökkenteni a gyulladást.

7. Támogatja a szív egészségét

Legalább két tanulmány kimutatta, hogy az ashwagandha növelheti a VO2 max szintjét, ami az edzés során felvehető maximális oxigénmennyiség. Ezeket a szinteket a kardiorespiratorikus állóképesség értékelésére használják, vagy arra, hogy a szív és a tüdő milyen jól szállít oxigént az izmokhoz edzés közben. A magasabb VO2 max szint tehát egészséges szívet jelezhet, amely ilyen körülmények között jól teljesít.

Mivel azonban ezt a vizsgálatot csak egészséges, sportos felnőttekkel végezték, eredményei nem feltétlenül alkalmazhatók minden populációra.

8. Fájdalomcsillapítóként működik

A közhiedelemmel ellentétben az Ashwagandha nem gyógyítja az ízületi gyulladást. Ehelyett fájdalomcsillapítóként működik. Az Ashwagandha megakadályozza a fájdalomjelek továbbítását a központi idegrendszerbe. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt is fájdalomcsillapító hatású is lehet.

Az Ashwagandha használata

Az Ashwagandha gyökér különféle formájú kiegészítőkben könnyedén megtalálható. A kapszulák a leggyakoribbak – mint például a fentebb említett Stoporex ® Prolong, bár porok, kivonat és folyékony formában is kapható.

Nincsenek meghatározott iránymutatások az adagolásra vonatkozóan, bár a klinikai vizsgálatok napi 5 grammig terjedő adagokat alkalmaztak. Szerencsére az ashwagandhát mindenki viszonylag jól tolerálja, és mindenki számára biztonságosnak tartják. A mellékhatások ritkák, és általában csekélyek.

Ahogy már említettük, az Ashwagandha minden része rendkívül hasznos. A leveleiből például gyógyteát készíthetünk. Bár ezek a keserű ízűek, hatalmas mennyiségű vas van bennük, amely enyhítheti a vérszegénységet vagy a férfiak vashiányát.

Ezenkívül az Ashwagandha virágok vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkeznek, és természetes afrodiziákumként szolgálnak, amelyek fokozzák a szexuális energiát és a vágyat. Az Ashwagandha magvak elpusztíthatják a parazita férgeket a szervezetben.

A gyógynövényes főzetek és tonikok, mint az Ashwagandharishta, kezelik a szorongást, a memóriavesztést és a stresszt a férfiak körében.

Az esetleges mellékhatások

Az Ashwagandha rövid távon biztonságosnak tűnik, de a hosszú távú hatásai nem ismertek, egyszerűen azért, mert nincsenek megbízható tudományos tanulmányok.

Bár a kiegészítő kis mennyiségben valószínűleg nem okoz kellemetlen mellékhatásokat, nagyobb adagok gyomorpanaszokat, hasmenést és hányást okozhatnak – ezért ne essen túlzásba a kapszulákkal. Az Ashwagandha álmosságot is okoz, ezért érdemes inkább este bevenni.

Tekintettel arra, hogy ez egy elég erős gyógynövény, az ashwagandha kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel – különösen a pajzsmirigy-, vércukor- és vérnyomáscsökkentő szerekkel. Ha ezek közül bármelyiket szedi, feltétlenül konzultáljon orvosával, mielőtt először kipróbálná.

 

Bárki, aki olyan autoimmun betegségben szenved, mint a szklerózis multiplex vagy a lupus, teljes mértékben kerülje az ashwagandhát.

 

Az Ashwagandha és az erekciós zavar

Ha hallott már arról, hogy az ashwagandha segíthet az erekciós zavarok kezelésében, van néhány rossz hírünk. Bár fentebb említettük, hogy az ashwagandha a tesztoszteronszint növekedésével való kapcsolatáról ismert, nincs határozott tudományos bizonyíték arra, hogy segíthet az erekciós zavarokon.

E területen korlátozott mennyiségű kutatás áll rendelkezésre. Az Indiai Ayurveda Kutatóintézet 2011-es és 2014-es tanulmányai az ashwagandha pszichogén merevedési zavarok kezelésére való alkalmazását vizsgálták, és azt találták, hogy nincs statisztikailag szignifikáns változás a pénisz hosszában vagy kerületében a kezelés után.

 

Ha erekciós zavarokkal küzd, az Ashwaganda nem, de a stoporex.hu webáruház termékei a Stoporex® Klasik és a Stoporex® XXL már ezen a téren bizonyítottak.

 

Felhasznált források:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük