Hogyan lehet növelni a pénisz méretét, és hogyan nem

Hogyan lehet növelni a pénisz méretét, és hogyan nem

A pénisz mérete a szorongás gyakori forrása. Sok férfi ugyanis a pénisz méretét úgynevezett „identitásformáló másodlagos nemi jellemzőnek” tekinti. Emiatt a túl kicsinek vélt pénisz az életminőség romlásához, szégyenérzethez és az önbecsülés romlásához vezethet. A pénisz anatómiai meghosszabbítása logikus következménynek tűnik, és ez egy több millió dolláros pénisz-növelő ipart táplál. Bár, ezek a problémák ritkán oldhatók meg a pénisz tényleges megnagyobbításával.

Mi a pénisz normál mérete és mi a mikropénisz?

Egy 2001-es német tanulmányban az erekciós pénisz átlagos hossza 14,5 centiméter volt. Számos nemzetközi tanulmány értékelése szerint az átlagos hossz erekcióban 13,12 centiméter, petyhüdt állapotban pedig 9,16 centiméter, bár vannak regionális különbségek és széles skálájú péniszméret.

Különböző tanulmányok szerint a pénisz kerülete átlagosan 9,2 és 14,8 centiméter között van, bár itt is vannak nemzetközi különbségek.

A pénisz hosszának és vastagságának nagy változatossága miatt önmagában nem létezik olyan, hogy túl nagy vagy túl kicsi pénisz. Csak akkor nevezik mikropénisznek, ha egy felnőtt erekciója 7 centiméternél rövidebb.

Gyermekek és serdülők esetében az átlagos péniszméret speciális diagramokon olvasható le, a fenti irányelvek itt nem érvényesek.

Vannak olyan férfiak is, akiknek átlagos pénisze van, de rendellenesen foglalkoztatja őket a péniszük mérete. Amikor ez az elfoglaltság megzavarja életminőségüket, általában pénisz diszmorf rendellenességként (PDD) diagnosztizálják. Ez egy olyan állapot, amelynél nagyobb hasznát veheti a pszichológiai tanácsadás, mint a pénisz növelése.

A Sexual Medicine Review 2019-es áttekintése szerint a tanácsadás hatékony volt a férfiaktöbbsége számára, akik kisebbnek érezték magukat péniszméretükkel kapcsolatban, és a legtöbben rájöttek, hogy péniszméretük normális, és nincs szükségük növelésre.

A pénisz méretét befolyásoló egészségügyi állapotok

Egyes esetekben a férfi pénisze valóban kisebb lehet egy genetikai vagy hormonális rendellenesség miatt, amely mikropéniszt okoz. A mikropénisz a 7 cm alatti feszített pénisz definíciója. Egy ekkora pénisz megzavarhatja a vizelet áramlását. Ezenkívül megnehezítheti a szexuális kapcsolatot, és csökkentheti a fogantatás esélyét.

Vannak más állapotok is, amelyek a péniszméret csökkentéséhez kapcsolódnak:

 • Microphallus: A Microphallus egy abnormálisan kicsi pénisz, amelyet hypospadia kísér (egy veleszületett rendellenesség, amelyben a vizelet a pénisz alsó oldalán távozik).
 • Peyronie-kór: A Peyronie-kór olyan állapot, amelyben a pénisz hirtelen rendellenes görbületet hoz létre. A hajlítás helyén kialakuló fibrózis (hegesedés) a pénisz megrövidülését és szűkületét, valamint fájdalmas erekciót vagy merevedési zavarokat okozhat.
 • Prosztatarák műtét: A vizsgálatok azt sugallják, hogy a radikális prosztatektómia (amely során a teljes prosztatát és a környező szöveteket eltávolítják) átlagosan 16%-kal csökkentheti a pénisz méretét.
 • Eltemetett pénisz: Az „eltemetett pénisz” kifejezés akkor használatos, amikor a pénisz a medence zsírfeleslegében van elrejtve. Gyakori az elhízott, serdülő kor előtti fiúknál, akik közül sokuknak normál méretű péniszük van, és idővel túlnőnek ezen az állapoton.

Ha úgy gondolja, hogy a pénisze túl kicsi, feltétlenül mérje meg pontosan. Még ha rövidebb is az átlagosnál, fontos, hogy kontextusba helyezze a pénisz méretét, és kérdezze meg magától, hogy miért okoz ilyen szorongást.

Néha hasznos, ha beszél egy pszichológussal, aki segít rendezni az érzéseit, és megadja a szükséges perspektívát.

Ha úgy dönt, hogy pénisznagyobbítást szeretne, keressen fel egy urológust, hogy megvitassa az eljárás előnyeit és kockázatait. Kérdezze meg a válaszadási arányt és a lehetséges szövődményeket. Ha aggódik a meddőség miatt, először beszéljen egy termékenységi szakemberrel, hogy pontos képet kapjon a spermiumok számáról és a spermiumok mozgékonyságáról.

Pénisznövelő technikák, amelyek segíthetnek

Van néhány lehetőség, amivel biztonságosan javíthatja péniszének megjelenését.

Életmódváltás

Ha szeretné javítani péniszének megjelenését, mert ettől magabiztosabbnak érzi magát, egyszerű módszerek vannak erre:

 • Fogyás: Ha túlsúlyos, ezek a plusz kilók kisebbnek tüntethetik fel a péniszét. A fogyás csökkenti a medence zsírtartalmát, és a pénisz jobban láthatóvá válik.
 • Hozza magát formába: Az izmos testalkat növelheti ezt a vizuális hatást, és magabiztosabbá teheti a pénisze méretével kapcsolatban.
 • Ápolja a szeméremtestét: A pénisz körüli borotválkozástól a pénisz nagyobbnak tűnhet, mivel már nincs szőrben eltemetve.

Nem teljesen bizonyított pénisznövelő technikák

Számos termékgyártó és webhely van, amelyek azt állítják, hogy olyan termékekkel vagy ajánlásokkal rendelkeznek, amelyek segítenek javítani a pénisz hosszát. Ezek többsége nem bizonyított, és néhányuk akár maradandó károsodást is okozhat.

Bár csábítóak lehetnek, ne vezessék félre a hamis állítások.

Beszéljen egy urológussal, hogy megtudja, mi működik az Ön számára, és mi nem.

Gyakorlatok

Egyes webhelyek péniszgyakorlatokat ajánlanak a pénisz hosszának vagy kerületének növelésére. A péniszbővítési gyakorlatok mögött az az indoklás áll, hogy a pénisz ismétlődő dörzsölése “mikroszakadásokat” hoz létre a szövetekben, amelyek gyógyuláskor a pénisz nagyobbnak vagy vastagabbnak tűnnek.

Van egy népszerű technika, az úgynevezett jelqing, amelyben a hüvelyk- és mutatóujjat a pénisz köré tekerik, hogy a szárat a tövétől a hegyéig ismételten nyújtsák naponta 20 percig.

Azonban az ellenkező állítások ellenére soha nem volt bizonyíték arra, hogy bármilyen fizikai gyakorlat, beleértve a jelqinget is, növelheti a pénisz méretét. Valójában a pénisz tartós durva kezelése sérülést vagy hegesedést okozhat, amely megzavarhatja a pénisz erekciós funkcióját.

Pénisznövelő kiegészítők

Számos cég állítja, hogy a kiegészítőik növelhetik a pénisz méretét. Legjobb esetben nem tesznek mást, mint a pénzét pazarolják. A legrosszabb esetben Viagra (szildenafil) vagy más, a szívbetegségben szenvedők számára veszélyes gyógyszerek nyomait tartalmazhatják.

Az olyan kiegészítők, mint az L-citrullin vagy az L-arginin növelik a nitrogén-monoxid szintjét a vérben, ami javíthatja a pénisz keringését és ezáltal segítenek az erekció javításában, azonban nincs bizonyíték arra, hogy növelik a pénisz méretét.

 

Ha a cél az erekció javítása és nem a pénisz növelése, az L-citrullint és L-arginint tartalmazó kiegészítők jó szolgálatot tehetnek. Ezek közé tartozik például a Stoporex® Prolong kapszula, amelyet a stoporex.hu webáruházban tud megvásárolni.

 

Pénisz trakció

Bár soha nem volt jóváhagyott eszköz a péniszhosszabbításhoz, egyre nagyobb az érdeklődés az olyan termékek iránt, amelyek segítségével növelhetik a pénisz hosszát a trakció segítségével. A pénisz trakció során egy súlyozott eszközt csatlakoztatnak a pénisz szárához, és minden nap meghatározott ideig viselik a pénisz fokozatos megnyújtása érdekében.

A Translational Andrology and Urology egy kis tanulmánya azt sugallja, hogy a “The Extender” nevű eszköz megnövelheti a pénisz hosszát Peyronie-kórban szenvedőknél azáltal, hogy lebontja a rendellenes görbületet okozó hegszöveteket. Nincs bizonyíték arra, hogy Peyronie nélkül is képes lenne ugyanezt megtenni.

Pénisz bilincsek és gyűrűk

Ezek a pénisznagyobbításra forgalmazott eszközök a szár köré vannak tekerve, és gyengéd szorító nyomást biztosítanak a pénisz „kinyújtásához”. Egyesek erekció alatti használatra javasoltak, míg másokat a pénisz petyhüdt állapotában használnak.

Nincs bizonyíték arra, hogy ha bármit a pénisz köré tekerne, az meghosszabbítaná azt. Valójában ez megszakíthatja a véráramlást, zúzódásokat, hematómákat és idegkárosodást okozva.

Helyi pénisznövelő kezelések

Azok a testápolók, krémek és olajok, amelyekről azt hirdetik, hogy képesek növelni a pénisz méretét azáltal, hogy közvetlenül a szervre alkalmazzák, gyakran tartalmaznak hormonokat, értágító gyógyszereket, amelyek fokozzák a véráramlást, és olyan illóolajokat, amelyek elősegítik a sejtburjánzást.

Nincs bizonyíték arra, hogy ezek közül bármelyik működik; egyesek bőrirritációt vagy allergiát is okozhatnak.

Pénisz pumpák

A péniszpumpákat  népszerűen használják szexuális segédeszközként a férfiak erekciójának elősegítésére. Néhányan a pénisz méretének növelésére is használják őket. Ezeket az eszközöket a péniszre (és néha a herezacskóra) helyezik, és szívással vérrel telítik a péniszt.

Ha hosszú ideig folyamatosan használják, a pénisz bőre “szivacsossá” válhat, és vastagabb lesz. Népszerűségük ellenére nincs bizonyíték arra, hogy a pumpák megnövelhetik a pénisz hosszát.

A vákuumszivattyúk sérülést okozhatnak, ha a szívás túl erős, vagy a készüléket túl sokáig viselik. A húgycső vérzése és véraláfutása is előfordulhat, ha a pénisz felületes vénái megrepednek. Ez csökkentheti a pénisz érzékenységét és ronthatja az erekciót.

Pénisznövelő injekciók

Vannak, akik természetes és szintetikus töltőanyagok alkalmazását kérik a pénisz kerületének növelése érdekében. Mások műtétnek vetik magukat alá, ha a pénisz kisebb mérete vagy a pénisz rendellenessége akadályozza a vizelési képességet.

A pénisz kis mérete általában nem utal a meddőség kezelésére szolgáló műtétre. Ilyen esetekben az asszisztált termékenységi eljárás lehet a jobb megoldás.

A péniszinjekciókat az 1900-as évek eleje óta használják, és gyakran nem egészségügyi szakemberek végezték, ami gyakran katasztrofális eredménnyel járt. Ma az orvosok három fajta injekciót használnak a pénisz kerületének növelésére, amelyek mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai:

 • Az autológ zsírinjekciók – a zsírt zsírleszívással távolítják el, amelyet azután a pénisz tengelye mentén fecskendeznek be. Bár biztonságos, a befecskendezett zsír nagy része újra felszívódik. Túl sok zsír befecskendezése egyenetlen felszívódást okozhat, ami a pénisz rendellenes formájához vezethet.
 • A hialuroninjekciók – egy természetesen előforduló, ragacsos vegyületet tartalmaznak, amely hialuronsav (HA) néven ismert. Bár hatásos, a HA egyenletes befecskendezése magas szintű készségeket igényel. Az autológ zsírokhoz hasonlóan a HA is felszívódhat a szervezetben, bár lassabban. A péniszérzékenység elvesztése nem ritka az ezen eljáráson átesett személyek körében.
 • A polimetilmetakrilát mikrogömbök –  apró akril gömbök, amelyeket a péniszbe fecskendeznek. Míg a polimetil-metakrilát mikrogömb (PMMA) injekciók tartósabbak, mint a hialuronsav (egyes eredmények akár hét évig is fennállnak), a szövődmények magas aránya áll fenn, beleértve a bemélyedések, kemény gerincek és csomók kialakulását.

Az injekciós pénisztöltő anyagok használata még mindig kísérleti jellegű.

Vannak ismert esetek, hogy egyesek saját maguk fecskendeznek be szintetikus anyagokat, például szilikont és paraffint, hogy megnöveljék péniszük kerületét. Az ilyen gyakorlatok veszélyesek, és fertőzéshez, tályogokhoz, megkeményedéshez (szövetkeményedéshez), szöveti nekrózishoz (halálhoz) és még a pénisz elvesztéséhez is vezethetnek!

Lehet megoldás a műtét?

A legtöbb egészségügyi szolgáltató kozmetikai okokból nem javasolja a pénisznövelő műtétet, a mikropénisz kivételével. Az alább leírt sebészeti technikák többségét a mikropénisz vagy más állapotok, például eltemetett pénisz, Peyronie-kór, veleszületett rendellenességek vagy rákkal kapcsolatos deformitások korrigálására hajtják végre.

A pénisz felépítését, rekonstrukcióját vagy módosítását falloplasztikának nevezik.

Ezek a leggyakoribbak:

 • A szabad zsírbeültetés (FFT) a zsírszövet kivonásával kezdődik a test más részeiről. A szöveteket nagy sebességgel centrifugálják, hogy feltörjék a sejteket, és a péniszbe fecskendezzék. Mivel a zsírsejtek 20-80%-át az első évben újra felszívja a szervezet, több eljárásra lehet szükség.
 • A bőrzsírbeültetés (DFG) magában foglalja egy bőrfolt eltávolítását a páciens testéből egy zsírréteggel együtt. Miután eltávolították a bőrt a péniszről, a kivont szövetet a helyére ültetik. Mivel a kivont bőr vastagabb, növeli a pénisz kerületét.
 • A V-Y plasztika a leggyakoribb sebészeti eljárás a pénisz hosszának növelésére. Az eljárás során a hímvesszőt a medencecsonthoz rögzítő szalag elszakítják, így a pénisz szára felszabadul, és lehetővé teszi, hogy előrenyúljon. Bár hatékony a pénisz meghosszabbításában, kevésbé stabillá teszi a péniszt erekció közben.
 • Szuprapubicus lipectomiát elsősorban túlsúlyos embereken végeznek, akiknél a fogyás nem javította az eltemetett pénisz megjelenését. A szuprapubicus lipectomia a medence bőrének felemelését jelenti, hogy felfedje a mögöttes péniszt. Az eljárás viszonylag biztonságos; a mellékhatások a műtét utáni fájdalomra, vérzésre vagy fertőzésre korlátozódnak.
 • A sliding meghosszabbítást néha olyanoknál alkalmazzák, akiknél a pénisz megrövidül a Peyronie-kór miatt. Az eljárás során a szárat körülvevő heges szövetet levágják, lehetővé téve a pénisz kiegyenesedését és meghosszabbítását. Bár a műtét nem jár átültetéssel, idegsérülés lehetséges.
 • A pénisz „szétszerelése“ a sliding meghosszabbítási műtét invazívabb formája, amelyben a szárat teljesen levágják közvetlenül a pénisz feje alatt. A rést ezután bordaporc résszel töltik ki. Bár ritkábban használják, a műtét hatékony lehet a mikropénisznél veleszületett rendellenességekben vagy péniszrákból eredő deformitásokban szenvedőknél.
 • A péniszimplantátumokat általában merevedési zavarban szenvedőknek tartják fenn, mivel semmivel sem növelik a péniszt. Ezzel együtt gyakran használják őket V-Y plasztikánál, a sliding meghosszabbításnál vagy szétszerelésnél, hogy segítsenek stabilizálni a péniszt és növelni a kerületet.

Mennyibe kerül a pénisznövelő műtét?

A pénisznövelő eljárások költsége a helytől és az eljárás típusától függően változik. Magyarországon az árak körülbelül 200 ezer forintnál kezdődnek és akár 3 millió forint felett is végződhetnek.

 

Ha a jó öreg mondásból, hogy „nem a méret a lényeg“ indulunk ki, akkor talán érdemes a pénisz mérete helyett inkább a szexuális élvezet növelésére fókuszálni. Ebben teljes mértékben támogatja a stoporex.hu webáruház kínálata. Ne hagyja ki!

 

Felhasznált források:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük