Erektilis diszfunkció: Amikor az erekciós zavar gátolja a szexualitást

Erektilis diszfunkció: Amikor az erekciós zavar gátolja a szexualitást

Az erektilis diszfunkció (ED) azon problémák egyike, amelyekről a férfiak nem szívesen beszélnek, ami egyben azt is jelenti, hogy elég sok félreértés lát világot ezzel az állapottal kapcsolatban. És ezt annak ellenére, hogy több férfi tapasztal merevedési zavart, mint talán gondolná.

A probléma megvilágítása érdekében úgy gondoltuk, hogy megírjuk ezt a cikket az ED-vel kapcsolatos tényekről. Ezen információk birtokában felfedheti mik a lehetséges okok, és ami még fontosabb milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Mi az erektilis diszfunkció?

Az erekciós zavar (ED), más néven impotencia, akkor fordul elő, ha nem tudja elérni vagy megtartani a pénisz olyan erekcióját, amely mindkét partner szexuális megelégedettségéhez elegendő. De….

… itt van még 8 meglepő tény a merevedési zavarról, amelyet valószínűleg nem ismer.

Nem csak az erekcióról van szó

Az ED nem csak az erekció képtelensége, bár ez az állapot ismertetőjele. A valóság az, hogy az ED-nek különböző fokozatai vannak, és ezek befolyásolják az erekció elérését vagy fenntartását. Ez azt jelenti, hogy az ED-ben szenvedő férfiak képesek lehetnek erekciót elérni, de ez nem tart elég sokáig a szexuális kapcsolathoz.

A számok alapján…

Ha úgy gondolja, hogy küzdelme magányos, némi vigaszt jelenthet az az erekciós zavarok előfordulása 2025-re várhatóan 322 millió férfira fog nőni világszerte. Az ED prevalenciája az életkorral is növekszik. Például a 40-es férfiak 40%-a szenved ED-ben, míg a 70 év körüli férfiak 70%-a szenved ebben az állapotban. De nem mindig az életkor járul hozzá.

Nem feltétlenül korfüggő

Ha a fiatalokról van szó, ők sem immunisak az ED-vel szemben. Tanulmányok kimutatták, hogy az erekciós problémák a 40 év alatti férfiak 25%-át érintik, de csak 5%-uk szenved teljes értékű ED-ben.

Erektilis diszfunkció kontra szexuális elégedentlenség

Technikailag az ED olyan probléma, amely megakadályozza az erekció elérését vagy fenntartását, és ezt mentális vagy fizikai probléma okozza. Sok férfi azonban összekeveri azt, hogy nem elégedett a szexszel, az ED-vel. Ha azt tapasztalja, hogy szexuális élete már nem olyan, mint régen, és kezdi elveszíteni az érdeklődését, akkor ez elégedetlenségről, nem pedig merevedési zavarról lehet szó.

Az érrendszer

Az ED számos esete érrendszeri problémákhoz kötődik. Amikor erekciót ér el, a vér kitölti a pénisz ereit. Ha olyan szív- és érrendszeri problémában szenved, ahol az erek eltömődtek vagy károsodtak, ez nagymértékben befolyásolhatja az erekció elérését. Az olyan állapotok, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szívbetegségek és a cukorbetegség, keringési problémákat okoznak a test minden részében, beleértve a péniszt is.

Az életmód számít

Életmódbeli szokásai hihetetlenül nagy hatással vannak egészségére, beleértve a szexuális egészségét is. Az olyan szokások, mint a dohányzás és az ivás, tagadhatatlan módon kapcsolódnak az ED-hez. Emellett az elhízás vagy a súlyfelesleg gyakran erekciós problémákat okoz. A jó hír ezeken a frontokon az, hogy gondoskodhat egészségéről, csökkentheti az alkoholfogyasztást, leszokhat a dohányzásról és fogyhat.

Fejben dől el

Az erekció elérése éppolyan mentális, mint fizikai folyamat, ezért ha traumát élt át, vagy nagy stressz alatt áll, az ED problémává válhat. A depresszióban, szorongásban vagy poszttraumás stressz-zavarban szenvedő férfiak gyakran panaszkodnak az ED-re.

A hormonok

A tesztoszteronszintje számos módon befolyásolja szexuális egészségét, amelyek között nem utolsósorban ott van a libidóra gyakorolt hatása. Az alacsony tesztoszteronszint a normálisnál alacsonyabb szexuális vágyat okozhat, ami ED-hez vezet.

Melyek az ED különböző típusai ?

Az alábbiakban bemutatjuk az erekciós zavarok különböző típusait:

1. Szerves merevedési zavar

A szerves ED a pénisz artériáinak, vénáinak vagy mindkettőnek a rendellenességeit foglalja magában, és ez az ED leggyakoribb oka, különösen idősebb férfiaknál. Ha a probléma artériás, azt általában az érelmeszesedés vagy az artériák megkeményedése okozza.

Az érelmeszesedés kontrollálható kockázati tényezői – a túlsúly, a testmozgás hiánya, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a dohányzás – gyakran okozhatnak merevedési elégtelenséget, mielőtt a szívet érintenék.

Sok szakértő úgy véli, hogy az atrófia, a szövetek részleges vagy teljes elsorvadása és a fibrózis, vagyis a pénisz testében lévő simaizomszövet (barlangos simaizom) feleslegének növekedése problémákat okoz a szilárd erekció fenntartásában.

Az erekció fenntartásának gyenge képessége gyakran az erekciós diszfunkció korai tünete. Bár az állapotot vénás szivárgásnak nevezik, a valódi probléma nem a vénákkal van, hanem a vénákat körülvevő simaizom hibás működésével.

A végeredmény a szilárd erekció fenntartásának nehézsége (az erekció túl gyors elvesztése), amelyről ma úgy gondolják, hogy az érelmeszesedés és az érrendszeri betegségek korai megnyilvánulása.

2. Korai magömlés

A korai magömlés a férfiak szexuális működési zavara, amelyet a következők jellemeznek:

 • Magömlés, amely mindig vagy majdnem mindig a hüvelybe való behatolás előtt vagy körülbelül egy percen belül következik be.
 • Képtelenség késleltetni az ejakulációt az összes vagy majdnem minden hüvelyi behatolásnál; és ennek a negatív személyes következményei, például szorongás, zaklatás, frusztráció és/vagy a szexuális intimitás elkerülése.

A korai magömlés élethosszig tartó és szerzett kategóriákra oszlik:

 • Élethosszig tartó korai magömlés – az egész életen át tartó korai magömlés esetén a páciens korai magömlést tapasztalt az első közösülés óta.
 • Szerzett korai magömlés – a szerzett korai magömléssel a páciens korábban sikeres koitális kapcsolatokkal rendelkezett, és csak most alakult ki korai magömlés.
 • Teljesítményszorongás – a pszichogén ED egy formája, amelyet általában a stressz okoz.

 

Milyen kezelési lehetőségek vannak a merevedési zavarok orvoslására?

Az erekciós zavarok kezelésére számos különböző lehetőség áll rendelkezésre. Az, hogy minden egyes esetben melyik kezelési módszer a legjobb, nagyban függ az impotencia konkrét okától. Szintén központi jelentőségű az érintett személy személyes attitűdje az adott terápiás formákhoz.

Az érintetteknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a legtöbb terápiás megközelítés csak az erekciós diszfunkciót kezeli, de nem szünteti meg a tényleges okokat. Ezért feltétlenül forduljon orvoshoz, hogy tisztázza az erekciós problémák okait.

Az erekciós diszfunkció azonban szinte mindig nagyon jól kezelhető.

Alapvetően minél korábban kezdődik a kezelés, annál jobbak a kezelési kilátások. A döntő az, hogy az erekciós zavart egészségügyi állapot okozza-e vagy sem.

Az erekciós problémák kezelésére különféle terápiás megközelítések léteznek, azonban mindenekelőtt ezt a négy tényezőt szükséges tisztázni:

 • Mi a zavarok oka?
 • Hány éves a páciens?
 • Milyen kockázati tényezők ismertek?
 • Mik a páciens preferenciái?

Miután ezzel a négy kritériummal megvagyunk, különböző kezelési megközelítések léteznek. A cél az, hogy lehetőleg mindig az okot kezeljük először.

Ebbe beletartozik az is, hogy a férfi kritikus pillantást vet saját életmódjára és megváltoztatja negatív szokásait. A partnereket is be kell vonni a kezelésbe. Csak akkor célszerű a tüneteket kezelni, ha az oki terápia nem hoz javulást.

Gyógyszeres terápia

Az első számú terápia az úgynevezett „PDE-5 inhibitorok”: blokkolják a foszfodiészteráz-5 (PDE-5) nevű enzimet, és biztosítják a pénisz simaizmainak ellazulását.
Ez lehetővé teszi, hogy az erek jobban kitáguljanak, és a pénisz erekciós szövete megteljen vérrel. A gyógyszer csak akkor fejti ki hatását, ha a férfi szexuálisan izgatott.

A vényköteles gyógyszerek elsősorban a hatás kezdetében (15-60 perc) és a hatástartamban (30 perctől 6 óráig) térnek el egymástól. Előfordulhat, hogy ezeknek a gyógyszereknek a költségeit nem fedezik az egészségbiztosítók.

Egyes esetekben a PDE-5 inhibitorok nem alkalmazhatók, például súlyos szív- és érrendszeri betegségek esetén, vagy ha a beteg vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed. Ha ez a helyzet, vagy a gyógyszer nem hat, akkor potencianövelő hatású yohimbine gyógyszerkészítmény alkalmazható, vagy az erekció javítására szolgáló egyéb kiegészítők.

 

Ha érdekli az erekció növelésére szolgáló kiegészítők kipróbálása, a Stoporex webáruházban széles választékban érhetők el.

 

Pszichoterápia

Pszichológiai problémák az erekciós zavarok lehetséges kiváltó okai, különösen a fiatalabb (50 év alatti) betegeknél. Az orvosok gyakran úgy találják, hogy szoros kapcsolat lehet a depressziós rendellenességek és az erekciós zavarok között, és az antidepresszánsok is negatív hatással vannak a szexualitásra.

Egy pszichoterapeutával folytatott beszélgetés hasznos lehet.

Injekciós terápia

Ha a gyógyszeres kezelés nem vezet javuláshoz, az urológusok közvetlenül az erekciós szövetbe is befecskendezhetik a hatóanyagokat. Alternatív megoldásként az is lehetséges, hogy a húgycsövön keresztül olvadó tablettát helyezzenek be. A pénisz erekciós szövetének sikeres véráramlásának mérése érdekében az első alkalmazást urológus végzi.

Ha a terápia sikeres, a beteg otthon, előretöltött fecskendővel fájdalommentesen beadhatja a hatóanyagot, általában 10-20 perccel a közösülés előtt. Az utóbbi években ez a terápiás lehetőség kevésbé jelentős, a nehéz kezelhetőség és a mellékhatások (trombózis, fájdalmas pénisz-erekció) miatt is.

Péniszpumpa

A gyógyszeres kezelés alternatívája a péniszpumpa alkalmazása, amelyben a péniszre helyezett henger vákuumot hoz létre. Ez lehetővé teszi az erekciós szövet kitágulását. Vér zúdul be, és bekövetkezik az erekció. A pénisz tövére helyezett gumigyűrű megakadályozza a vér kiáramlását.

Pénisz protézis

Ha a fent említett kezelési módszerek nem járnak sikerrel, szóba jöhet a péniszprotézis beültetése is. A műtét során az erekciós szövetet hidraulikus művégtaggal helyettesítik, amelyet speciális mechanizmussal aktiválnak vagy deaktiválnak. Ily módon az erekció szabályozható.

Fontos: Az erekciós szövet szivacsos szerkezete károsodik ezzel a műtéttel, így egy ilyen műtét után más kezelési lehetőségre (például tablettára) nem lehet vissza váltani.

 

Milyen kezelési lehetőségek vannak a korai magömlés orvoslására?

Szexterapeuták és más szakemberek, például pszichológusok segíthetnek a korai magömlés és más szexuális problémák esetén. Hasznos lehet, ha felkeresi valamelyik szakembert.

A tanácsadás segíthet azonosítani a mögöttes pszichológiai, szexuális vagy párkapcsolati problémákat, és segíthet javítani a korai magömléssel kapcsolatos egyéb problémákat, például a szorongást. Ha hosszú távú kapcsolatban él, előnyös lehet a párterápia.

Viselkedési technikák

Léteznek olyan technikák, amelyek segíthetnek valakinek „leszokni” a korai magömlés szokásáról. A szexterapeuták tanácsot tudnak adni az ehhez rendelkezésre álló technikákról, beleértve a „stop-start” technikát és a „squeeze” technikát.

 • Stop-and-start technika – hagyja abba a behatolást, amikor úgy érzi, orgazmus előtt áll, majd kezdje újra körülbelül 30 másodperc múlva
 • Szorítási technika – hagyja abba a behatolást, amikor úgy érzi, hogy orgazmus előtt áll, majd nyomja meg a pénisz hegyét 10-20 másodpercre, és körülbelül 30 másodperc múlva kezdje újra.

Helyileg alkalmazható gélek, krémek és spray-ek

Egy másik kezelési lehetőség a helyi érzéstelenítő krém vagy spray, amely vény nélkül kapható. Fontos, hogy kövesse az utasításokat. Azt is tudnia kell, hogy a permet vagy a krém a péniszéről átkerülhet a partnerére is, például a hüvelybe, ami rövid távú érzéscsökkenést okoz.

 

Ha ez a lehetőség felkeltette érdeklődését, próbálja ki a Stoporex® Delay sprayt, amely a stoporex.hu webáruház kínálatában található.

 

Mit tehet Ön saját maga a szexuális egészsége érdekében

Az egészséges és aktív életmód, valamint a partnerrel folytatott őszinte megbeszélés néha segíthet. Vegye szívére a következő tippeket:

 • Éljen egészségesen. Kerülje a nikotint és az alkoholt.
 • Próbálja meg vérnyomását, vércukorszintjét, vérzsírszintjét és testsúlyát a normál tartományon belül tartani sok testmozgással és egészséges táplálkozással.
 • Gyakorolja a medencefenekét, hogy szexuális élete visszatérjen a pályára. A medencefenék külső rétegéből származó barlangos izmok kulcsfontosságúak az erekcióhoz. Az erekcióval kapcsolatos problémák ezért gyenge medencefenékre is utalhatnak. Ezért a lehető leggyakrabban próbálja megfeszíteni a medencefenék izmait (a has- és a farizmok segítsége nélkül).
 • Annak ellenére, hogy a testmozgás és az aktív életmód jótékony hatással van az erekciós működésre, a férfiaknak óvatosnak kell lenniük a kerékpározás során. Mert: A helytelen testtartás vagy a helytelen nyereg néha akadályozza az idegpályákat vagy a véráramlást a nemi szervek területén. Ez erekciós zavarokhoz is vezethet. Tippünk: Ha kerékpározás közben zsibbadást tapasztal a péniszében vagy a herezacskójában, ellenőrizze a nyerget. Ideális esetben ennek a lehető legszélesebbnek és ergonomikusnak kell lennie.
 • Sok pár számára a merevedési zavar tabu téma. Beszéljen nyíltan a párjával a problémáiról, mert az erekciós zavar mindkettőjüket érinti! Ne gyakoroljon túl nagy nyomást saját magára szex közben. Az intimitás átérzéséhez néha ugyanolyan hasznos, ha egyszerűen csak simogatásra váltunk. Nem kell mindig a „szélsőségbe” esni. Tekintse ezt egy lehetőségnek új dolgok kipróbálására.

 

Felhasznált források:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük