Frigiditás: a szó, amit már sokan hallottunk, de vajon mit jelent pontosan, kit érint és mi húzódik a hátterében?

Frigiditás: a szó, amit már sokan hallottunk, de vajon mit takar, kit érint és mi húzódik a hátterében?

A frigid szó a latin “frigidus”, azaz “hideg” elnevezésből ered, s bár elsősorban a hölgyeket érinti, mindkét nem esetében jelentkezhet. Általános megfogalmazásban a kifejezés alatt szexuális zavart értünk, amikor csökken vagy teljesen megszűnik a szex utáni vágy, de frigiditás alatt az orgazmus hiányát vagy a szexuális ingerekre való érzéketlenséget is érthetjük.

A kifejezést a múltban gyakran negatív módon használták az olyan nők esetében, akik nem éreztek szexuális vágyat vagy izgalmat, vagy akik nehezen vagy egyáltalán nem élvezték a szexuális együttléteket. Manapság a szakemberek kerülik a szó használatát és inkább a “szexuális zavar” kifejezést alkalmazzák.

„Frigiddé” akkor válik valaki, ha ez az elsődleges probléma, azaz nem egy másik probléma mellékhatásaként alakul ki a vágy hiánya, hanem például merevedési zavar, fájdalmas közösülés, gyógyszer mellékhatása, súlyosabb esetekben depresszió, bipoláris zavar vagy egyéb pszichés problémák miatt. Férfiak esetében a szexuális vágy csökkenése 30 éves kortól folyamatosan tapasztalható, míg nők esetében leginkább 25 és 35 éves kor között a legjellemzőbb.

A frigiditás okai

A fent már említett zavarok mellett a jelenség okai sokrétűek lehetnek, jellemzően azonban két csoportra oszthatóak: szomatikus (azaz testi), illetve pszichikai okok állhatnak a frigiditás háttérében. A testi okok közé sorolhatjuk például a neurológiai és nőgyógyászati problémákat: pl. a pajzsmirigy vagy petefészek nem megfelelő működése, hormonzavar, menopauza (melynek során csökken az ösztrogén szint, ez pedig hüvelyszárazsághoz vezet). Ide sorolhatjuk továbbá a gyógyszerek mellékhatásaként (antidepresszánsok, vérnyomás csökkentők, stb.) kialakult frigiditást, a krónikus betegségeket (mint pl. cukorbetegség, vagy szívbetegségek), melyek következményeként csökkenhet a nemi teljesítmény és a vágy.

A pszichés jellegű problémák eredhetnek pl. a korai gyermekkorba visszanyúló kapcsolatok sikertelenségéből vagy traumáiból, mint pl. a bántalmazás, elhanyagolás, nélkülözés, családi tragédiák, különböző félelmek (pl. a teherbeeséstől való félelem) és lelki sérülések. A stressz és szorongás, melyek mindennapi életünk részei, szintén negatívan befolyásolják a szexuális vágyat, de a depresszió, vagy a csökkent önbizalom és a magunkról alkotott rossz testkép is a szexuális vágy csökkenéséhez, azaz a frigiditáshoz vezethetnek és megnehezítik a kapcsolódást a partnerek között, illetve gátolják az intimitás megélését.

Állhat a háttérben ugyanakkor régóta fennálló, párkapcsolati nehézség is, ami olyan negatív érzelmeket szabadít fel, mint pl. a keserűség, féltékenység, félelem, amelyek meggátolják a partnerek egészséges szexuális életének megélését.

A frigiditás legenyhébb esetében a szex még örömet jelent, az orgazmus is jelentkezhet, de súlyosabb esetekben az orgazmushiány mellett már a negatív érzelmek is megjelennek, míg végül a partner és a szexuális együttlét teljes elutasítása következik.

Mire van hatással, milyen területeket érint a szexuális zavar?

A frigiditás alaposan próbára teheti a kapcsolatokat, hiszen negatívan befolyásolja a szexuális kapcsolódást a partnerek között, mivel az egyén kevésbé vagy egyáltalán nem érzi a szexuális vágyat vagy izgalmat, ez pedig konfliktusokhoz, elhidegüléshez vezethet.

A szexuális vágy hiánya az önértékelésünkön és önbizalmunkon is nyomot hagyhat, hiszen az érzés, hogy az egyén nem képes kielégítő, élvezetes szexuális kapcsolatot fenntartani, saját és partnere boldogtalanságához vezethet. A pszichés egészségre is hatással lehet, mert stresszt és szorongást okozhat. Azok, akik nem élvezik a szexuális tevékenységeket vagy nem éreznek vágyat, kevesebb örömöt és kielégülést tapasztalhatnak meg az élet egyéb területein is.

Mit tegyünk a frigiditás ellen, hogyan kezeljük?

Az első és legfontosabb dolog a probléma felismerése. Ha mindig a szőnyeg alá söpörjük a tényt, hogy nem kívánjuk a szexet és vele együtt a partnerünket, nem jutunk előbbre, sőt, előbb-utóbb ez a kapcsolatunk rovására is mehet. A frigiditás gyógyítható, nem kell, hogy egy hosszan tartó, negatív folyamat alakuljon ki, hiszen ez csak egy átmeneti állapot, amin lehet segíteni. Fontos azonban felismernünk és megvizsgálnunk magunkban, vajon mi vezethetett a „frigiddé” válásunkhoz: testi vagy lelki okok húzódnak-e meg a háttérben? Az esetek többségében elmondható, hogy az okok lelki eredetűek, és mint tudjuk, a hölgyek sokkal érzékenyebben reagálnak a környezetükre, pl. a stresszre, párkapcsolati problémákra, stb. Ezeket aztán az ágyba is magukkal viszik, ami akár a szexuális vágy csökkenéséhez vagy teljes elvesztéséhez, illetve az orgazmus hiányához vezethet.

Ritkább esetben testi okai is lehetnek a fent említett tüneteknek, melyek hátterében pl. nőgyógyászati probléma húzódhat meg, ami miatt fájdalmassá válhat a szexuális együttlét, mígnem az érintett egyszer csak azon kapja magát, hogy kerülni kezdi ezeket az együttléteket. Az okok kiderítése az orvos vagy szakember feladata, így ha a szükséges vizsgálatok megtörténtek, és kiderült, hogy semmiféle testi baj nincsen, jöhet a következő lépés: tovább kell vizsgálódni lelki területen. Mindenekelőtt azonban, érdemes elbeszélgetni a partnerrel, megosztani vele a problémákat, gondolatokat, aggodalmakat. Ennek feltétele persze a nyílt, őszinte és bizalomra épülő párkapcsolat, mely során az egyén bátran megnyílhat a partner felé, megoszthatja vele igényeit, vágyait, de a félelmeit is. A megértés sokat segíthet a gátlások feloldásában, mely a nemi vágy felkeltését is előidézheti.  Komolyabb esetekben érdemes párterápiával vagy pszichoterápiával is próbálkozni, de a frigid nőnek elsősorban azt kell tudatosítania, hogy ez az állapot átmeneti és a szexuális vágy zavara gyógyítható.

A szexuális vágy hiányának kezelése több lépcsős folyamat, mely során elsősorban azt kell kideríteni, milyen okok vezettek ennek az állapotnak a kialakulásához. Az egyik fontos lépés kommunikáció, tehát az, hogy a problémáról nyitottan és őszintén beszéljünk akár a párunkkal, akár a szakemberrel. A kommunikáció ugyanis segíthet az okok feltárásában és a megoldás megtalálásában.

A pszichoterápia, illetve a szexuálterápia az önbizalom növelésében, a stressz és szorongás, a trauma feldolgozásban, a kapcsolati problémák megoldásában nyújthat segítséget. A terapeuta segíthet a szexuális problémák leküzdésében és az egészséges szexuális élet visszaállításában.

Fontos még ezenkívül, hogy az érintett egyén életmódján is változtasson: a rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás, elegendő, minőségi alvás segíthet a szexuális vágy helyreállításában. Ha a vágyhiány hátterében testi panaszok állnak, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet bizonyos esetekben, például hormonterápia céljából, de antidepresszánsok alkalmazása is szóba jöhet.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a szexuális vágyhiány okai egyénenként változhatnak, így a kezelés is egyéni lehet. A szexuálterapeuta vagy pszichológus segíthet az okok feltárásában és a megfelelő kezelési stratégia kiválasztásában, de magunk is tehetünk lépéseket, hogy a fennálló problémát mihamarabb leküzdjük, például önkielégítéssel. Az önkielégítés nem szégyen, sőt! Segít megismerni testünket, igényeinket, és ezáltal örömet tudunk szerezni magunknak és partnerünknek is. Egy amerikai szociológus tanulmánya szerint a nőknek csupán 30 százaléka jut el közösülés során a rendszeres orgazmusig, míg a maszturbáció segítségével ez az arány kilencven százalékra nő! Ezért fontos tehát megismernünk testünk működését, hogy a nemi élet során magunknak és partnerünknek is örömet tudjunk szerezni.

A szexualitás természetes támogatása gyógynövényekkel, vitaminokkal

Számos gyógynövényt használnak a szexualitás természetes támogatására, a teljesítmény és vágy növelésére. Az egyik ilyen a maca gyökér (Lepidium meyenii), azaz a zsázsa, mely Dél-Amerikából származik. Ez a növény a világ legismertebb és leghatékonyabb afrodiziákumai közé tartozik, nők és férfiak számára egyaránt. Fontos szerepe van a libidó támogatásában és a hormonális egyensúly megőrzésében. Segít a menopauzában és a premenstruációs szindrómában szenvedő nőknek.

A ginsenget (Panax ginseng) évszázadok óta használják az energia és a szexuális vágy növelésére. A vörös ginseng különösen népszerű a szexuális teljesítmény támogatására. Ezt a gyógynövényt széles körben használják csökkent szexuális vágy esetén, menopauza idején jelentkező problémákra vagy a fizikai és szellemi vitalitás hiányakor. A növény olyan anyagokat tartalmaz, melyek támogatják a libidót és növelik a vitalitást és energiát.

A damiánát különösen nőknek ajánlják, mivel rendkívül jótékony hatással van az ösztrogénekre és a szervezetben lévő receptorokra. Az eredmény a mentális és fizikai teljesítőképességre gyakorolt jótékony hatás, a vitalitás javulása, a fáradtság és kimerültség csökkentése, az idegrendszer támogatása és a hormonális egyensúly elősegítése.

A vitaminok közül a B6 vitamin szedése javasolt, amely egy vízben oldódó vitamin, és a szervezet anyagcseréjében játszik fontos szerepet. Mind mozgásszervi szempontból, mind az idegrendszer számára fontos. A Stoporex® Women készítményben ez a vitamin a hormonális szabályozásra hat, emellett segít a fáradtság és a kimerültség elnyomásában, valamint javítja a pszichés ellenálló képességet. A készítményben található másik legfontosabb vitamin a B12. Hozzájárul a vörösvértestek képződéséhez, támogatva a nemi szervek vérkeringését. Még fontosabb szerepet tölt be az energiatermelésben, a kimerültség és fáradtságérzet csökkentésében, és serkenti a teljesítményt. Hozzájárul az idegi funkciók megfelelő működéséhez is.

Ezek a gyógynövények és vitaminok komplex formában megtalálhatók a Stoporex® Women készítményben is, így hatékony segítséget nyújtanak a hölgyeknek többek között a szexuális zavar kezelésében is.

Gyakori kérdések a frigiditással kapcsolatban

Hogyan tudom megkülönböztetni a szexuális vágy hiányát egy más jellegű, ideiglenes problémától?

A szexuális vágy hiánya és egy ideiglenes probléma közötti különbség felismerése nagyon fontos annak érdekében, hogy megértsük, mi történik, és szükség van-e segítségre vagy változtatásra. Néhány tényező segíthet feltárni és megkülönböztetni a két állapotot:

 1. Időtartam: Az ideglenes problémák általában rövidebb ideig tartanak. Ha a szexuális vágy hiánya csupán pár napig, esetleg pár hétig tart, lehet, csak egy stresszes időszak okozza. Amennyiben azonban a probléma akár több hónapja fennáll, mélyebb okok húzódhatnak a háttérben.
 2. Életkori változások: Ahogy idősödünk, a szexuális vágy és teljesítmény is változhat, például a hormonális változások miatt, mint a menopauza, melynek során a petefészek termelése csökken, ez pedig befolyásolja a szexuális vágyat és az intim területek szárazságát is okozhatja. A hangulati ingadozások is a menopauza során jelentkező tünetek, és ezek mind negatív hatással lehetnek a szexuális étvágyra.
 3. Gyógyszerek és egészségügyi problémák: Bizonyos gyógyszerek mellékhatása a szexuális vágy csökkenése, de egészségügyi problémák, krónikus betegségek is vezethetnek szexuális zavarokhoz.
 4. Kapcsolati tényezők: A párkapcsolat minősége is befolyásolja szexuális életünket. A konfliktusok, kommunikációs nehézségek vagy egyéb kapcsolati problémák befolyásolhatják a szexuális vágyat.

Hogyan befolyásolja a frigiditás a párkapcsolatot?

Az állapot hosszabb fennállása esetén feszültség keletkezhet a partnerek között. Az egymás iránti frusztráció növekedhet, és ez konfliktushoz vezethet a párkapcsolatban. Az érintett partner gyakran érez kudarcot vagy tehetetlenséget, mivel nem tudja kielégíteni a másikat vagy nem élvezi a szexet. A frigiditás miatt csökkenhet az intim kapcsolatok gyakorisága és minősége is, hiszen a vágyhiánytól szenvedő fél kerülni próbálja a szexuális együttléteket, ami megzavarja a párkapcsolat intimitását és a partnerek közötti kötődést. Súlyosabb és hosszan tartó probléma esetén hűtlenség is előfordulhat a kapcsolatban, hiszen az intimitás hiánya más megoldások kereséséhez vezethet.

Hogyan lehet elősegíteni a jobb kommunikációt a partnerrel a szexuális problémák kezelése során?

A jó és őszinte kommunikáció, az elkötelezettség mindkét partner részéről elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen megoldják a felmerülő problémákat. Az alábbiakban néhány tipp, melyek segíthetnek a kommunikáció javításában:

 • Nyitottság és őszinteség. Fontos, hogy mindkét partner nyitott és őszinte legyen, ne legyenek titkaik és ne rejtőzködjenek a gondok elől.
 • Ne ítélkezzenek. Legyenek elfogadóak és megértőek egymás iránt. Ítélkezés helyett együttműködésre és együttérzésre van szükség.
 • Időzítés. A jó időzítés kulcsfontosságú. Ne beszéljenek a problémáról, ha stresszesek vagy feszültek, várják meg a nyugodt, beszélgetésre alkalmas időpontot.
 • Hallgatás. A másikra való odafigyelés és a problémák meghallgatása nagyon fontos, ha meg akarjuk oldani a problémát, ezért mikor beszélgetünk, hallgassuk végig türelemmel, tisztelettel és figyelemmel, amit a partnerünk mond.
 • Pozitív visszajelzés. Adják meg egymásnak a pozitív visszajelzést és elismerést. Ha a partnere megpróbálja megoldani a problémát és nyíltan képes beszélni róla, erősítsük meg ebben.
 • Tanulják meg érzéseiket kifejezésre juttatni. Az érzelmek és vágyak kifejezése nem mindig, mindenkinek könnyű feladat. Tanulják meg, hogyan tudják érzéseiket nyíltan és tisztelettel kifejezni a partner irányába.
 • Türelem és kitartás. A szexuális problémák kezelése hosszabb időt is igénybe vehet, ezért rendkívül fontod a türelem és kitartás, valamint az elkötelezettség a probléma megoldása iránt.
 • Külső segítség. Ha a problémák kezelése önállóan nem megy, ne habozzanak szakember segítségét kérni. Egy szexológus vagy párterapeuta segíthet a kommunikáció javításában és a probléma megoldásában.

Milyen életmódbeli tényezők befolyásolhatják a szexuális vágyat?

Mindennapjaink tele vannak stresszes helyzetekkel, körülményekkel. A stressz erősen befolyásolja a szexuális vágyat, hiszen a stressz hatására felszabaduló stresszhormonok gátolhatják a szexuális vágyat és a teljesítményt. A stresszel összefügghet (persze nem feltétlenül) az alváshiány is. Az álmatlanság vagy a nem kielégítő alvás csökkenti a szexuális vágyat. Meg kell említeni még az egészségtelen életmódbeli szokásokat is, mint a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás és az egészségtelen étkezés, melyek rontanak az általános egészségen és negatívan hatnak a szexuális vágyra.

Melyek a legjobb készítmények a hölgyek számára, mi segíthet a frigiditás ellen?

Manapság már léteznek olyan természetes összetételű készítmények, melyek alkalmazása segíthet a felmerülő problémák megoldásában.

Érdekesség, hogy néhány étel, fűszer is hatékony lehet, mint például a datolya. A datolya magas cukortartalma miatt igazi energiabomba, ami meghosszabíthatja az együttléteket, csakúgy, mint a petrezselyem. Casanova kedvelt reggeli lakomája az osztriga volt, aki szerint ez egy igazi, szerelem serkentő csemege, de mivel nálunk ez nem tartozik a könnyen elérhető ételek közé, a borsmenta tea, a sáfrány, a gyömbér vagy a bazsalikom fogyasztása is kiváló hatással van a szexuális életre.

A ginzeng, ami számos, természetes alapú étrend-kiegészítő összetevője, ellazítja az izmokat, javítja a test vérellátását, növeli a nemi vágyat, ezért hölgyeknek is érdemes fogyasztaniuk. A ginzeng mellett a damiána, a maca, a B6 és B12 vitaminok fogyasztása is ajánlott. Olyan komplex hatóanyagokat tartalmazó készítményeket érdemes keresni a piacon, melyekben ezek az összetevők jelen vannak. A Stoporex® Woman olyan étrend-kiegészítő, melyet speciálisan hölgyek számára fejlesztettek. A tapasztalatok, visszajelzések alapján ez a kapszula formájában kapható étrend-kiegészítő számos jótékony hatással bír: szedésük enyhíti a PMS és a menopauza tüneteit, serkenti a szexuális étvágyat, a libidót és csökkenti a fáradtságot is. A készítmény nem tartalmaz veszélyes összetevőket, vegyszereket, rossz minőségű anyagokat és helyettesítőket, így alkalmazása problémamentes és hosszútávon, akár megelőzés céljából is javasolt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük