Mi az ösztrogén, mit jelent annak hiánya vagy dominanciája

Mi az ösztrogén, mit jelent annak hiánya vagy dominanciája?

Az ösztrogén a nemi hormonok egy csoportja, amely főként a nők szervezetében található meg, (bár kisebb mennyiségben a férfiaknál is). Az ösztrogének fontos szerepet játszanak a női reprodukciós rendszer működésében és a női szekundér nemi jellegek kialakulásában. Az ösztrogén három fő típusát különböztetjük meg: az ösztriolt (E3), az ösztradiolt (E2) és az ösztront (E1). Az ösztrogének számos fiziológiai hatást fejtenek ki a női szervezetben, például segítik a menstruációs ciklust, szabályozzák a méhnyálkahártya növekedését és a csontritkulás folyamatát. Emellett hatással lehetnek a bőrre, a hajra, a hangszálakra és más női jellegekre.

Az ösztrogének különféle módon szabályozhatók és használhatók az orvosi kezelések során, például a fogamzásgátlókban, hormonpótló terápiákban és más, nőgyógyászati jellegű problémák kezelésében. Az ösztrogén hormonszintjének változása a menopauza idején jelentős tüneteket válthat ki: ennek ”köszönhető” például a változókori hangulatingadozás, hőhullámok, verejtékezés, ingerültség, melyek súlyosabb formáiban akár orvosi kezelésre is szükség van, a kellemetlen tünetek enyhítése érdekében.

Az ösztrogén három típusa

Ösztron (E1). Tulajdonképpen az ösztrogén „leggyengébb” formája. Főként a mellékvesében termelődik, de kisebb mennyiségben a petefészekben is. Az ösztron számos szövetben hat, mint például a csontokban, bőrben, erekben vagy az emlőmirigyekben. Segít a csontritkulás elleni védelemben, hozzájárul a bőr rugalmasságához és az ereket is támogatja. Szerepe a menopauzát követően nő meg, mivel az ösztradiol termelése ekkor csökken. Az ösztron a menopauza során az ösztrogénszint fenntartásában segít, ami enyhítheti a menopauzával járó tüneteket.

Ösztradiol (E2). A legaktívabb és legjellemzőbb ösztrogén a női testben. Termelődése főként a tüszőérést elősegítő hormonális folyamatok során történik. A petefészekben termelődik, de kisebb mennyiségben a mellékvesékben és a terhesség alatt a placenta által is. Az ösztradiol felelős a petesejt éréséért és az ovuláció előkészítéséért. Hatással van pl. a nemi jellemzők kialakulására, a menstruációs ciklusra, a csontok egészségére, valamint a test hőszabályozására és az izzadási folyamatokra is. Az ösztradiol kedvezően hat a szív- és érrendszerre, segít megelőzni az érelmeszesedés kialakulását.

Ösztriol (E3). Az ösztrogén hormon e típusa a terhesség alatt termelődik a méhlepényben, főként a placenta termeli. A terhesség alatt a vérben az ösztriol szintje emelkedik, és fontos szerepet játszik a terhesség fenntartásában és a magzat egészséges fejlődésében. Az ösztriol szintjének monitorozása a terhesség alatt fontos, mivel annak mennyisége az anya és a magzat egészségének egyik mutatója lehet.

Az ösztrogén legfontosabb szerepe a női szervezetben

Az ösztrogén fontos nemi hormon, számos kulcsfontosságú szerepet tölt be a női szervezetben. A szexuális fejlődés szempontjából segít a női jellemzők kialakulásában és fenntartásában, mint például a mellek növekedése, a menstruációs ciklus szabályozása és a reproduktív szervek fejlődése. A menstruációs ciklus különböző fázisaiban is fontos, mert ez a hormon segíti a petesejt érését és a méhnyálkahártya felépítését, hogy az fogadni tudja a megtermékenyült petesejtet. A csontok egészségét és sűrűségét is elősegíti, és ez a hormon a csontok lebomlását is segít megelőzni, ami a csontritkuláshoz vezethet.

Az ösztrogén továbbá védő hatással lehet a szív- és érrendszerre, mivel segítheti csökkenteni az érelmeszesedés kockázatát és kedvezően befolyásolhatja a vérzsírok szintjét. Befolyásolhatja továbbá az agy és az idegrendszer működését: szerepet játszhat a hangulat szabályozásában, és csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit.

Az ösztrogén szerepe a nők reproduktív egészségében

Az ösztrogén, mint általában a hormonok, tulajdonképpen kémiai „hírvivő”. Üzen a szervezetnek, mikor kell elindítani vagy leállítani bizonyos folyamatokat, melyek a szexuális és reproduktív egészséget befolyásolják és amelyek fontos változásokat okoznak a szervezetben.

Serdülőkor. Az ösztrogénszint a serdülőkor alatt emelkedik és ez vezet a nemi jellemzők kialakulásához, mint például a mellek növekedéséhez, a testi és nemi szőrzet megjelenéséhez, az első menstruációs ciklus megjelenéséhez. Ez utóbbi folyamatnál az agyban termelődő hormonok és a progeszteron mellett az ösztrogén is nagyon fontos szerepet játszik, például az ovulációban, vagyis amikor a petefészkekben található tüsző megreped és a petesejt elindul a petevezetékbe (ha ez idő alatt a petesejt hímivarsejttel találkozik, akkor megtermékenyülhet, beágyazódhat a méhbe, ezzel terhességet létrehozva).

A nők ösztrogénszintje a menstruációs ciklus első felében, azaz a menstruáció után emelkedik. Általában a ciklus közepén, vagyis az ovuláció idején a legmagasabb, majd a ciklus második felétől csökken. Terhesség alatt az ösztrogénszint jelentősen emelkedhet, különösen a terhesség későbbi szakaszaiban, amikor a placenta veszi át a hormontermelést.

Függetlenül attól, hol tart a menstruációs ciklusunk, az ösztrogén jelenléte a szexuális együttlétek során is fontos, hiszen segíthet a hüvelyváladék termelésében és a hüvely nedvesedésében. Ez pedig fontos tényezője a kényelmes és fájdalommentes közösülésnek. Az ösztrogén ugyanakkor hozzájárulhat a nők szexuális vágyának fokozásához és a libidóhoz, az egyensúlyban lévő ösztrogénszint ugyanis pozitívan befolyásolja a szexuális késztetést. A nemi szervek érzékenységét és reakcióképességét is segíthet fenntartani, ami az élvezetes szexuális együttléthez szükséges.

Változókor. Az ösztrogén szerepe kiemelkedő a változókorban. A menopauza előtti időszakban, azaz a perimenopauzában kezd csökkenni. Ez az időszak hosszabb ideig, akár évekig is eltarthat, menopauzáról pedig akkor beszélhetünk, ha 12 hónapig nincs menstruáció. Ez a nők 40-es, 50-es éveiben jelentkezik és számos változást idéz elő: az egyik legjellemzőbb tünet a hőhullámok megjelenése, de az ösztrogén csökkenése hüvelyi szárazságot is okozhat, csökkenhet a csontok sűrűsége, ami csontritkuláshoz vezethet és a hangulatot is befolyásolhatja, hangulati ingadozásokat okozva.

Az ösztrogén szerepe a férfiaknál

Bár az ösztrogén inkább női hormon, a férfiakban is jelen van, csak jóval kisebb mennyiségben. A férfiaknál a herékben és a mellékvesékben termelődik kis mennyiségű ösztrogén, ami több fontos funkciót tölt be a férfiak egészségében.

Az ösztrogén részt vesz a csontok egészségének fenntartásában és a csontsűrűség megőrzésében (csakúgy, mint a nőknél). Bár a főszerepet ezen a területen a tesztoszteron tölti be, az ösztrogén is részt vesz a férfiak libidójának szabályozásában és a szexuális funkciók fenntartásában. Az ösztrogén szintje befolyásolhatja az izomtónust és a testzsír eloszlását is a férfiaknál. Kedvező hatással van a szív- és érrendszerre is, mivel segít csökkenteni az érelmeszesedés kockázatát. Az ösztrogén szintjének túlzott növekedése azonban problémákhoz is vezethet, mint például merevedési zavarokhoz vagy meddőséghez.

Az ösztrogén dominancia

Az ösztrogén dominancia olyan állapot, amikor az ösztrogén szintje meghaladja a szervezetben a megfelelő egyensúlyt más hormonokkal, például a progeszteronnal és a tesztoszteronnal szemben. Ez az egyensúlyhiány a nőknél gyakran a menstruációs ciklus zavarait, tüszőszakaszban kialakuló cisztákat, valamint egyéb tüneteket okozhat. Az ösztrogén dominancia egyik oka az ösztrogén túlzott termelése lehet vagy a testben lévő egyéb hormonok hiánya vagy egyensúlyhiánya, ami az ösztrogénre is hatással van.

Több oka is lehet, ha szervezetünkben felbomlik az ösztrogén normál egyensúlya: az egyik ilyen a táplálkozás és az életmód. Bizonyos élelmiszerek túlzott fogyasztása (pl. a nagyobb mennyiségű hús- és tejtermékek) által több ösztrogén kerülhet szervezetünkbe, de a környezeti faktorok miatt a testbe kerülő szintetikus ösztrogének, pl. bizonyos vegyszerek, műanyagok is előidézhetik az ösztrogén dominanciát. Hormonális egyensúlyhiány, pl. a progeszteron vagy más hormonok elégtelen szintje is növelheti azt.

Az ösztrogén dominancia számos tünettel járhat, mint például:

  • Hőhullámok
  • Menstruációs ciklus zavarai
  • Mellfájdalom vagy duzzanat
  • Hangulatingadozások
  • Hüvelyszárazság
  • Fáradtság, alacsony energia szint

Az ösztrogénnel kapcsolatos gyakori állapotok és rendellenességek

Az ösztrogén a legtöbb, nőket érintő egészségügyi problémában szerepet játszik, legyen szó ösztrogén dominanciáról, vagy épp annak hiányáról. Ezek közül néhány fontosabb egészségügyi probléma:

Anorexia nervosa. Az alacsony testsúly és a táplálkozási hiányosságok a szervezetben káros hatást gyakorolhatnak az ösztrogén termelésére, ami – egyebek mellett – menstruációs rendelleneségekhez, amenorrhoeához (a menstruáció hiányához) vezethet. A nagyon kevés testzsírral rendelkező emberek (modellek, sportolók) vagy a rendszertelen táplálkozást folytatók általában alacsony ösztrogénszinttel rendelkeznek.

Mellrák. Az ösztrogén és a mellrák kapcsolata összetett és sok más tényező is szerepet játszhat a mellrák kialakulásában, mint pl. az egyén genetikai hajlama, az életmód és a környezeti tényezők. Tény azonban, hogy az ösztrogén fontos hatással bír az emlőszövet növekedésére és fejlődésére, ugyanakkor pl. a magasabb szintű ösztrogén növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Endiometriózis. A betegség kialakulása és előrehaladása sok tényezőtől függ, de az ösztrogén szerepe jelentős, hozzájárulhat ugyanis az endiometriózis tüneteinek és a fájdalom súlyosságának növekedéséhez.

Női szexuális diszfunkció (FSD). Az FSD-t számos tényező okozhatja, beleértve az érzelmi, pszichológiai, fizikai és hormonális faktorokat is. Az ösztrogén szintjének változása például közvetlen hatással lehet az intim területekre, hüvelyi szárazságot okozva, ami kellemetlenségekhez vezet a szexuális együttlét során.

Meddőség. Az ösztrogén fontos szerepet játszik a női reproduktív rendszer működésében, és annak szintje befolyásolhatja a meddőséget, bár ez egy összetett és több tényezőtől függő folyamat. Tény azonban, hogy az ösztrogénhiány vagy ösztrogén dominancia negatívan befolyásolhatják a peteérést és az endiometrium megfelelő felkészülését a fogantatásra. A meddőség okainak felderítésekor tehát a szakemberek az ösztrogén szintjét is vizsgálják.

Méhrák. Az ösztrogén az endometrium növekedését szabályozza a menstruációs ciklus során. A túlzott vagy hosszú távon magas ösztrogénszint (dominancia) esetén az endometrium fokozott növekedési ingernek van kitéve, ami hozzájárulhat a méhnyálkahártya rendellenes növekedéséhez, ez pedig kockázati tényező a méhrák kialakulásában.

Premenstruációs szindróma (PMS). A jelenség számos fizikai és érzelmi tünetcsoportot foglal magába, melyek a menstruációs ciklus második felében, általában a menstruáció előtt jelentkeznek. Az ösztrogén szintjének csökkenése az olyan tünetek kialakulásához járulhat hozzá, mint pl. a hangulatingadozások, mellfeszülés, fáradtság, alvászavarok, emésztési problémák.

Az ösztrogén és a fogyás/hízás

Az ösztrogén a testtömeg szabályozásában is szerepet játszik: a hormon hiánya például a testsúlygyarapodáshoz vezethet. A menopauza idején a természetes ösztrogénszint csökkenése hozzájárulhat a testzsír eloszlásának megváltozásához, így a hölgyek gyakran szembesülnek a derék és has körüli területeken jelentkező zsírlerakódással. Ezenkívül az ösztrogén szintjének változásai befolyásolhatják az anyagcserét és az éhség- és teltségérzetet is, ami hatással lehet az étvágyra. Terhesség alatt az ösztrogén szintje jelentősen megnő, ami szintén a testtömeg változásával jár.

Természetes segítség ösztrogén dominancia és ösztrogénhiány esetén

Ösztrogén dominancia és ösztrogénhiány esetén is alkalmazhatunk fitoösztrogén-tartalmú gyógynövényeket, mint pl. a cickafark, körömvirág, zsálya, maca, de a lenmag, szója, bab, borsó is szóba jöhet. Ha azonban egyszerűbben oldanánk meg hormonháztartásunk egyensúlyának megőrzését, érdemes olyan étrend-kiegészítők után nyúlni, melyek tartalmaznak fitoösztrogéneket. A Stoporex® Women átfogó segítséget nyújt a nők szexuális életének javításában, valamint hozzájárul a szexuális és hormonális rendszer zavartalan működéséhez. Kortól függetlenül alkalmazható, fiatalabb hölgyeknél serkenti a libidót és a termékenységet, idősebbeknél szabályozza a hormonháztartást. A készítmény nagy előnye, hogy vény nélkül kapható, a mellékhatások, ellenjavallatok minimális száma miatt minden hölgy számára megfelelő. A Stoporex® Women összetevői között megtaláljuk a maca gyökeret, ami a a fitoösztrogén forrása, valamint a ginzenget is, ami szintén hatással lehet az ösztrogénszint szabályozására.

 

Hogyan tartható fent az egészséges ösztrogénszint?

Néhány természetes módszer és életmódbeli változtatás hatással lehet az ösztrogénszintünkre. Az egészséges táplálkozás az egyik kulcs: a rostban gazdag ételek, teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldséges segíthetnek az egészséges hormonális egyensúly fenntartásában.

Az alvás szintén nagyon fontos: ha keveset alszunk, testünkben felborulhat a hormonális egyensúly, további problémákat okozva. Mindig ügyeljünk arra, hogy eleget (legalább napi 7-8 órát) szánjunk a minőségi alvásra. A rendszeres testmozgás és az olyan mozgásformák, mint pl. a kardió vagy a súlyzós edzések, segíthetik az anyagcserét és szabályozzák a megfelelő ösztrogénszintet. Fontos továbbá, hogy a stresszt is kezelni tudjuk: a jóga, meditáció segítségével elérhetjük a helyes ösztrogénszintet szervezetünkben. Ne feledjük, hogy az egészséges testsúly is nagy szerepet játszik, hiszen a túlzott testsúly vagy elhízás szintén befolyásolja a hormonális egyensúlyt.

Összefoglalva tehát, az ösztrogének testünk egészséges működésében játszanak fontos szerepet. Hatással vannak az anyagcserére, a bőrre, a szövetekre, ezenkívül befolyásolják az idegrendszer működését, a hangulatot és a szexuális vágyat is. Az ösztrogénszint egyensúlyban tartása fontos az egészséges reprodukciós folyamatok és a testtömeg szabályozása szempontjából. Az ösztrogénszintet a kóros állapotok, hormonális egyensúlyhiány vagy más egészségügyi problémák esetén kell kezelni és a kezelést az egyén egészségügyi állapotához kell igazítani. Az ösztrogénszint szabályozása különböző módon történhet attól függően, hogy mi a kiváltó ok vagy az alapbetegség, sokszor azonban elegendő életmódunkon, táplálkozásunkon változtatni, hogy újra helyreálljon a helyes egyensúly.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük