Maca gyökér – valóban pozitív hatással bír a szexuális egészségre?

Az Andok hegyvidékén növő perui növény, a maca gyökerét évezredek óta használják gyógyászati tulajdonságai miatt. A Lepidium meyenii néven is ismert maca egy keresztes virágú zöldség, ami azt jelenti, hogy rokonságban áll a káposztával, a vízitormával és a brokkolival.

 

Bár a maca különböző színekben fordul elő, a sárga, piros és fekete maca a leggyakoribb. Az elmúlt néhány évben a maca gyökér por és a maca gyökér kapszulák népszerűsége egyre csak nő.

A maca gyökér az állítások szerint jótékony hatással van a jó közérzetre és a szexuális teljesítményre, beleértve a megnövekedett szexuális vágyat és a szexuális diszfunkciók csökkenését. Legalábbis a perui nép szerint, amely évszázadok óta használja.

De mi a valódi történet a maca gyökér hatásai mögött? Olvasson tovább és mi megdöntjük a maca-porral és a maca-kivonattal kapcsolatos általános mítoszokat, eláruljuk, van-e hatása a férfiak szexuális egészségére és áttekintjük a lehetséges káros hatásokat.

 

A Maca gyökér hatása a szexuális egészségre

A maca gyökér számos tápanyagban gazdag, mint például rostokban, esszenciális aminosavakban, zsírsavakban, C-vitaminban, kalciumban és számos olyan bioaktív vegyületben, amelyek támogathatják gyógyászati tulajdonságait.

De növelheti a maca gyökér por kivonata a szexuális vágyat? Javíthatja-e a maca gyökér hatása a szexuális diszfunkciót, például a merevedési zavart (ED) vagy a korai magömlést?

 

Növeli a libidót?

Hat a maca a libidóra? Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a fokozott libidó a maca egyik lehetséges előnye a férfiak számára.

A Lepidium meyenii szexuális funkcióra gyakorolt hatásának 2010-es áttekintése során négy, összesen 131 résztvevővel végzett magas színvonalú tanulmányból kiderült, hogy a maca gyökér hat hét után javította a szexuális vágyat.

A vizsgálatban szereplő tanulmányok azonban kicsik voltak, és a bizonyítékok túlságosan korlátozottak voltak ahhoz, hogy határozott következtetéseket vonjanak le a kutatók.

Bár ígéretes, a jelenlegi kutatás nem egyértelmű a maca gyökér libidóra való hatását illetően.

 

Csökkenti a szexuális diszfunkciót?

A maca gyökér javíthatja a szexuális funkciót – konkrétan a hatásai segíthetnek az erekciós zavarban szenvedőknek, amely a szexuális zavarok egyik leggyakoribb típusa.

Ez egy olyan állapot, melyet az erekció elérésének vagy fenntartásának nehézségei jellemeznek. Ennek számos különböző oka lehet, beleértve a fizikai, pszichológiai és életmódbeli tényezőket. A leggyakoribb okok közé tartozik az öregedés, az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szorongás, a stressz és a párkapcsolati problémák.

A fenti áttekintés egy randomizált, kontrollos vizsgálat bizonyítékait is megvizsgálta, és megállapította, hogy a maca hatékonysága enyhe merevedési zavarban szenvedőknél nagyobb, mint a placebo-é.

Ennek ellenére ez a tanulmány túl kicsi volt ahhoz, hogy meggyőző eredményt lehessen levonni a maca hatékonyságáról a merevedési zavarok vagy más típusú szexuális zavarok kezelésére.

Egy 2009-ben végzett kis tanulmány azt vizsgálta, hogy napi 2,4 g maca gyökér 12 héten keresztül történő elfogyasztása milyen hatással van a résztvevők általános és szexuális jólétükre.

A vizsgálat résztvevői enyhe ED-ben szenvedő férfiak voltak. A maca gyökeret szedők szexuális jólétük jelentősebb növekedését tapasztalták, mint a placebót szedők.

 

Növeli a tesztoszteron szintet?

A maca általában a tesztoszteron-fokozók összetevőjeként szerepel, ami felveti a kérdést: fokozza-e a maca a tesztoszteron termelést? A maca és a tesztoszteron közötti kapcsolat összetett és nem egyértelmű, de néhány jel pozitív összefüggésre utal.

Egy tanulmány a maca és a libidó közötti kapcsolatot úgy tesztelte, hogy négy, nyolc és tizenkét hét után mérte a szexuális vágyat. Nyolc hét elteltével azt találták, hogy a maca-t szedő alanyok szexuális vágya jelentős javulást mutatott, de szérum tesztoszteron szintjük változatlan maradt.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a maca független hatással van a szexuális vágyra a tesztoszteronszinttől függetlenül.

A maca másik pozitív hatása a tesztoszteronnal kapcsolatban a szexuális funkció és a férfi termékenység javítása. Egy tanulmányban enyhe oligozoospermiában (alacsony spermiumszám) vagy enyhe asthenozoospermiában (csökkent spermium-motilitás) szenvedő férfiakat használtak.

Az egyik csoport napi két gramm maca-t kapott tizenkét héten keresztül, míg a másik csoport placebót kapott.

A maca csoport jelentős javulást mutatott az ondókoncentrációban. A spermiumok térfogatában vagy motilitásában azonban nem volt változás. Ez azt mutatja, hogy a maca potenciálisan javíthatja a termékenységet, de további kutatásokra van szükség.

 

Hatással van a jóindulatú prosztata hiperplázia-ra (BPH)?

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás az, amikor a prosztata (a reproduktív egészség szempontjából fontos dió alakú mirigy) megnagyobbodik. A BPH befolyásolhatja a szexuális funkciót, ami erekciós zavarokhoz, csökkent szexuális elégedettséghez és alacsony szexuális vágyhoz vezethet.

Az állatkísérletek azt sugallják, hogy a maca gyökér kivonata segíthet csökkenteni a prosztata méretét. Azonban több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan befolyásolja a maca gyökér a BPH-t az emberekben.

 

Melyik maca gyökér fejti ki a legpozitívabb hatást a férfiak szexuális egészségére?

Mivel a maca általában sárga, a piros vagy fekete, kissé zavaró lehet annak meghatározása, hogy melyiket használjuk. Beszéljük meg a különbségeket, hogy segítsünk kiválasztani a legjobb megoldást.

 

Fekete maca vs piros maca

A fekete maca a maca legritkább fajtája, de ez tartalmazza a legtöbb antioxidánst, így kiváló az általános egészségre, és megvédi a szervezetet a szabadgyökök káros hatásaitól. A fekete maca-t néha “férfi maca gyökérnek” is nevezik, mert kimutatták, hogy javítja a sperma minőségét, növeli a spermiumok számát, a spermiumok mozgékonyságát és a libidót.

Ez a tény sokakat arra a konszenzusra vezette, hogy a fekete maca jobb a férfiak számára, míg a vörös maca a nők számára.

A fekete macáról azt is kimutatták, hogy segít a vércukorszint szabályozásában, ami létfontosságú az általános egészség megőrzéséhez. A fekete maca további előnyei közé tartozik a több energia, a csontok erőssége, a csontsűrűség és a memória.

A vörös maca mindkét nemnél hatékonyabb a csontvesztés megelőzésében, de elsősorban a nők használják. Ez valószínűleg azért van, mert kimutatták, hogy segít a hormonok egyensúlyában, különösen a menopauzás és a posztmenopauzás nők esetében. Segít a hormonális egyensúlyhiány pszichológiai tüneteiben is, beleértve a depressziót és a szorongást.

A vörös maca hatékonyabban növeli az energiát, mint a fekete maca, bár mindkettő működik. A prosztata egészsége szempontjából a férfiaknak elsősorban a vörös macát kell figyelembe venniük, mivel a vörös maca polifenoljai csökkenthetik a prosztata méretét.

Összességében elmondható, hogy a fekete maca a legjobb választás a férfiak számára, a vörös maca a legjobb a nők számára, és a sárga maca (a leggyakoribb forma) a legjobb alkalmi napi használatra bárki számára.

Maca gyökér por vs maca kapszula

A Maca négyféle formában elérhető:

  • nyers por
  • kapszula
  • zselatinizált por
  • kivonat

A nyers maca por úgy készül, hogy a gyökeret napon szárítják és porrá őrlik. Sokoldalúsága teszi a legnépszerűbb és legelterjedtebb formává. A maca gyökér por könnyen keverhető bármilyen italba, turmixba vagy ételbe, és vannak, akik liszthelyettesítőként használják főzéshez.

Bár a por gyorsabban felszívódik, mint a kapszula, és olcsóbb is, vannak akik panaszkodnak a földes ízére, és inkább a kapszulákat részesítik előnyben. Amellett, hogy elfedik az ízt, a maca tabletta kapszulákkal könnyebben mérhető az adag mérete, és könnyebben magunkkal tudjuk vinni.

A zselatinizált maca por kocsonyásodási folyamaton megy keresztül, hogy egészségesebbé és jobban fogyaszthatóvá váljon. A kocsonyásodásról akkor van szó, amikor a maca gyökerét felmelegítik és nyomás alá helyezik, hogy eltávolítsák a keményítőt. A keményítő eltávolításával a maca közel ötször koncentráltabb lesz, ami megkönnyíti az emésztést, és eltávolítja a keserű íz egy részét.

Sajnos ez a folyamat eltávolít néhány tápanyagot, például a C-vitamint, de az előnyök jóval meghaladják ezt. A legjelentősebb különbség a nyers maca por és a zselatinizált maca között a keményítő eltávolítása.

Maca kivonat vs por

Végül itt van a maca kivonat, amely magasabb tápanyag koncentrációt tartalmaz, mint a maca por.

A maca-kivonat előállításához szokásos maca gyökér port vesznek, és vegyi extrakciós eljárásnak vetik alá, hogy kivonják a legtisztább, legerősebb formát. Ez az eljárás jellemzően 20-40-szer potensebbé teszi, mivel a legerősebb eredményt produkálja, az orvosok ezt preferálják, de óvatosan és ideális esetben csak a legsúlyosabb problémákra kell alkalmazni.

A maca por jótékony hatásai szélesebbek, mivel minden természetes keményítőt és enzimet tartalmaz. Persze lehet, hogy többet kell fogyasztani belőle, mint a tömény változatból, de megéri.

Mennyi maca-t szedni a szexuális egészség érdekében?

Ha a maca erekciós zavarok kezelésére kerül sor, fontos, hogy kövesse az ajánlott adagolási irányelveket, és konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen új étrend-kiegészítő kezelést elkezdene. A legtöbb maca-kiegészítő napi 1-3 gramm bevételét javasolja, de az adagok a kiegészítő típusától függően változhatnak.

Az is fontos, hogy jó minőségű maca-kiegészítőket válasszunk jó hírű forrásokból, hogy biztosítsuk a tisztaságot és a hatékonyságot.

Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy a maca nem használható az erekciós zavarok orvosi kezelésének helyettesítésére. Bár bizonyos előnyökkel jár, nem gyógyír, és más kezelésekkel együtt kell alkalmazni, az egészségügyi szakember ajánlása szerint.

Az általános szexuális egészség támogatása érdekében fontos az egészséges életmód fenntartása is, beleértve a rendszeres testmozgást és a kiegyensúlyozott étrendet.

A Maca kombinálása más étrend-kiegészítőkkel a maximális eredmény érdekében

A még jobb eredmények érdekében sokan úgy döntenek, hogy a maca-t más természetes kiegészítőkkel kombinálják, amelyek segíthetnek javítani a szexuális funkciót. Néhány ilyen kiegészítő az L-arginin, az omega-3 zsírsavak és a cink. A maca más táplálék kiegészítőkkel való kombinálásával felerősítheti a hatását, és tovább javíthatja szexuális funkcióit.

Fontos megjegyezni, hogy bár a táplálékkiegészítők kombinálása előnyös lehet, mindig az a legjobb, ha konzultál egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen új étrend-kiegészítő rendszert elkezdene. Segítenek meghatározni a kiegészítők megfelelő kombinációját az Ön egyéni igényeinek megfelelően, és biztosítják, hogy biztonságosan és hatékonyan szedje őket.

Kockázatok és mellékhatások

A maca-t évszázadok óta használják jelentett mérgező hatás nélkül. Nincs ismert maca kölcsönhatás gyógyszerekkel, gyógynövényekkel vagy kiegészítőkkel.

A napi 1 g/ttkg-nál kevesebb emberi fogyasztás biztonságosnak tekinthető. A metabolikus szindrómában szenvedő betegeknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy a maca fogyasztása az aszpartát-aminotranszferáz (AST) és a diasztolés artériás nyomás mérsékelt emelkedését eredményezheti.

A terhes és szoptató nőknek szintén konzultálniuk kell orvosukkal a maca-kiegészítők szedése előtt, mivel nincs elég megbízható információ a biztonságosság megállapításához.

Ezenkívül a hormonérzékeny betegségekben, például mell-, méh- és petefészek rákban szenvedőknek óvatosnak kell lenniük, mivel a maca-kivonatok ösztrogénként hathatnak, és ronthatnak bizonyos állapotokat.

Legyen óvatos akkor is ha  meglévő pajzsmirigy problémái vannak. A maca goitrogéneket tartalmaz, olyan vegyületeket, amelyekről ismert, hogy zavarják a pajzsmirigy normál működését.

A maca gyökér mellékhatásai nem gyakoriak, de néhányan enyhe fejfájást vagy gyomorpanaszokat tapasztaltak.

Végszó

Bár a maca lehetséges egészségügyi hatásaival kapcsolatos kutatások korlátozottak, bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a maca-kiegészítők fogyasztása segíthet javítani a szexuális egészség és a termékenység bizonyos aspektusait, valamint segíthet csökkenteni a menopauza tüneteit és javítani a hangulatot.

 

A tudósoknak azonban alaposabban kell tanulmányozniuk a maca-t, mielőtt bármilyen egészségügyi állapot vagy tünet kezelésére ajánlható lenne.

 

Felhasznált források:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük