Mely afrodiziákumok a leghatékonyabbak a nők számára

Mely afrodiziákumok a leghatékonyabbak a nők számára?

Az afrodiziákumok lehetnek olyan anyagok, élelmiszerek, gyógynövények, növényi kivonatok, italok, ételek, fűszerek, melyek fokozhatják a szexuális vágyat vagy teljesítményt. A fogalmat a görög mitológiából eredeztetik, Afrodité, a szerelem, szexualitás, termékenység görög istennőjének nevéből. A vágyfokozóknak hosszú történelmi és kultúrális hagyományuk van, hiszen például már az ókori görögök is szívesen nyúltak olyan gyümölcsökhöz, gyógynövényekhez, fűszerekhez, melyekből szerelmi bájitalt készítettek. Hatásukat nőkre és férfiakra egyaránt kifejthetik, azonban az alábbiakban olyan afrodiziákumokról teszünk említést, melyek a női libidóra és szexuális vágyra lehetnek hatással.

Miért lehet szükség vágyfokozókra?

A nők életük során, csakúgy, mint a férfiak, szembesülhetnek azzal a problémával, mikor nem kívánják a szexet, csökken a libidójuk. A nők alacsony libidója sok tényezőre vezethető vissza. Néhány általános ok közé tartozhatnak a hormonális változások, mint például a menopauza,terhesség, stressz, kapcsolati problémák, alváshiány, gyógyszerek mellékhatásai, testkép-zavarok vagy az alacsony önbecsülés.

A menopauza időszakában a nők testében jelentős hormonális változások következnek be, amelyek befolyásolhatják a libidót is. A legfontosabb változás a petefészkekben termelődő ösztrogén mennyiségének csökkenése, amely hatással lehet a női szervezetben zajló fiziológiai folyamatokra, olyan tüneteket okozva, mint például a hüvelyi szárazság, ami kellemetlenségeket okozhat az együttlét során és csökkentheti a szexuális vágyat.

A terhesség is egy olyan időszak, amikor sok nő tapasztalja libidója csökkenését. Ez egy teljesen természetes folyamat és számos oka lehet. A terhesség során a hormonális egyensúly jelentősen változik a női testben. Bár néhány nő azt tapasztalja, hogy a terhesség elején fokozódik a libidója a hormonális változások miatt, másoknál inkább csökkenhet a vágy. A terhesség alatt a test is jelentősen átalakul, ami kényelmetlenségeket és fáradtságot okozhat. Az ilyen fizikai változások is negatívan befolyásolhatják a szexuális vágyat.

Az érzelmi változások szintén a terhesség „velejárói“: az érzelmi hullámzások vagy az aggódás a terhesség miatt befolyásolhatják a szexuális vágyat.

A stressz is sokféle módon befolyásolhatja a szexuális vágyat és az intim kapcsolatokat. A túlzott stressz, szorongás vagy nyomás számos területen megjelenhet az életben, és mindez hatással lehet a libidóra is. A stressz következtében a test fokozott mennyiségű kortizolt termel, ami hosszú távon negatívan befolyásolhatja a hormonális egyensúlyt. A kibillent hormonegyensúly miatt csökkenhet a szexuális vágy és az örömérzet az intim kapcsolatokban.

Emellett a stressz gyakran vezethet alvásproblémákhoz és fáradtsághoz is, amelyek szintén csökkenthetik a szexuális vágyat és teljesítőképességet.

A testkép-zavarok és az alacsony libidó gyakran összefüggnek. Amikor valaki elégedetlen a saját testképével, az hatással lehet az önbecsülésre és az önbizalomra is, amelyek fontosak a szexuális vágy és az önbizalom szempontjából.

Azok, akik testkép-zavarokkal küzdenek, gyakran nehezebben tudnak teljes mértékben kapcsolódni a saját testükhöz és az intim pillanatokhoz. Ez a bizonytalanság és elégedetlenség hátteret teremthet az alacsony libidónak és a szexuális vágy hiányának.

Számos gyógyszernek ismert mellékhatása lehet az alacsony libidó vagy a szexuális vágy csökkenése: ezek a gyógyszerek hatással lehetnek a hormonális egyensúlyra vagy befolyásolhatják az idegrendszert, ami a szexuális funkciókban bekövetkező változásokhoz vezethet. Bizonyos antidepresszánsok, antipszichotikumok, vérnyomáscsökkentők, hormonális fogamzásgátlók vagy fájdalomcsillapítók mellékhatásként okozhatnak libidócsökkenést vagy szexuális zavarokat.

A vágy csökkenésének a felsoroltakon kívül még sok más oka lehet: ilyen például a kor, hiszen ahogy idősödünk, úgy csökken testünkben a hormontermelés, ami negatív hatással van a libidóra. A nemi szervek, beleértve a hüvely elégtelen vérellátása és nem elégséges nedvesedése stimuláció során szintén olyan tényezők, amikor a nők szexuális vágya jelentősen csökkenhet, hiszen ilyenkor a szexuális együttlét nem jár örömmel, nem kellemes. Az életmódbeli tényezők közül a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás sem a legjobb barátai a libidónak, ezért ha mód van rá, ezeket kerülni vagy csökkenteni érdemes.

 

Vágykeltő fűszerek, élelmiszerek

Bizonyos fűszerek és étrend-kiegészítők segíthetnek a libidó növelésében. Ezek közül néhányat évszázadok óta használnak a szexuális vágy fokozására vagy az általános egészség támogatására.

Ilyen például a sáfrány, amely növelheti a nemi vágyat és szexuális funkciókat mind a férfiaknál, mind a nőknél és ezt már Kleopátra idejében is tudták. Az ájurvédikus gyógyászatban a sáfrányt az egyik legfontosabb szerelmi fűszerként tartják számon, hagyományosan teákhoz és borokhoz adják, hogy fokozza az erotikus élvezeteket, felkeltse az érzéki vágyakat. A sáfrány afrodiziákum hatása mára tudományosan is bizonyított, még a vágy növelésére előállított szintetikus anyagokat is felülmúlja.

A fahéj természetes édes illata és íze miatt sok kultúrában kapcsolódik a szerelemhez és az érzéki élvezethez. Vannak, akik úgy vélik, hogy a fahéj fogyasztása vagy illata stimulálhatja a szexuális vágyat, vagy növelheti az érzékenységet az érzéki élmények iránt. Magas koncentrációban tartalmaz mangánt és kalciumot, amik „felhevítik“ a testet. Ezt a tulajdonságát hozzák összefüggésbe a libidóval.

gyömbért amellett, hogy erős gyógyászati, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, régóta használják természetes vágyfokozóként is: állítólag Madame du Barry, XV. Lajos király híres szeretője afrodiziákum hatásának köszönhetően gyakran szolgált fel gyömbért a szeretőinek, hogy segítsen a hangulat megteremtésében.

Az ánizst évszázadok óta használják afrodiziákumként és libidójavítóként. Az izmok ellazításával és az izomgörcsök csökkentésével fokozza a szexuális vágyat.

Csípős paprika: A csípős paprikában található kapszaicin nevű vegyület serkentheti az endorfinok termelését és a vérkeringést, ezáltal növelheti a szexuális vágyat.

Számos élelmiszer is híres arról, hogy fokozhatja a szexuális vágyat. Ezek az ételek és élelmiszerek sokféle módon hatnak a szervezetre, és sok kultúrában hagyományosan használják őket a szexuális vágy fokozására vagy az érzéki élvezetek fokozására.

Néhány olyan élelmiszer, amelyeket afrodiziákumként emlegetnek:

Osztriga: Talán egyetlen étel sem szerzett e téren nagyobb hírnevet, mint az osztriga, ami gazdag cinkben és sokak szerint növeli a szexuális vágyat.

csokoládé is hosszú ideje szerepel az afrodiziákumok között, melyet a szexuális vágy fokozására használtak. A maják szerint a kakaó gubó az élet és termékenység jelképe volt. A csokoládé számos olyan anyagot tartalmaz, melyek javíthatják a hangulatot: a benne található feniletilamin és szerotonin fokozhatja az örömérzetet és az érzékenységet. Ha hiszünk a csokoládé vágykeltő hatásában, érdemes olyan csokoládét választanunk, mely legalább 70% kakaó tartalommal rendelkezik, mert ez tartalmazza a legtöbb feniletilamint.

Avokádó: Magas B6-vitamin-tartalma serkentheti a libidót és energiafokozó hatással is bírhat.

Banán: B6-vitamint és káliumot tartalmaz, amelyek segíthetnek az energiafokozásban és a vérkeringés javításában.

Fokhagyma: A fokhagyma azon túl, hogy egészséges, az ösztrogén és a tesztoszteron szintet is szabályozhatja.

Bizonyos magvak is fokozhatják a szexuális vágyat: általában ugyanis gazdagok olyan tápanyagokban, amelyek fontosak lehetnek a szexuális egészség szempontjából, és támogathatják a hormonális egyensúlyt és az általános egészséget is.

Néhány olyan mag, amelyet afrodiziákumként emlegetnek:

Mákmag: Egyes kultúrákban hagyományosan afrodiziákumként használták, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például magas magnézium- és foszfortartalommal.

Szezámmag: Gazdag cinkben és egyéb ásványi anyagokban, amelyek fontosak lehetnek a hormonális egyensúly fenntartásához.

Görögdinnyemag: Aminosavakban gazdag és szerepet játszhat a vérkeringés és a hormonok szabályozásában.

Chia mag: Omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek fontosak lehetnek a szexuális egészség szempontjából és segíthetnek az általános jó közérzet elérésében.

A legjobb, hölgyeknek való afrodiziákumok, gyógynövények formájában

Amennyiben még hatékonyabb afrodiziákumokat keresünk, a gyógynövények lehetnek a megoldás, mert magasabb koncentrációban tartalmazhatnak olyan összetevőket, melyek felelősek a hormonszintért vagy a nemi szervek megfelelő vérkeringéséért. A legerősebbek vágyfokozó gyógynövények közé tartoznak:

Damiana, más néven Turnera diffusa. Ez egy alacsony növésű cserje, amely Amerika trópusi és szubtrópusi területein nő. Virágai aranysárgák, leveleit nyáron szüretelik, amikor a növény virágzik. Aromája a kamilláéhoz hasonló. Már a maják is hittek vágykeltő erejében. A damiana flavonoidjai serkentik a vérkeringést, ezzel növelve a szexuális vágyat és vitalitást. Nőknél a menstruáció és a hormonális problémák szabályozására, illetve a menopauza tüneteinek enyhítésére használják. Fogyasztható tea, por vagy étrend-kiegészítők formájában is.

Ginzeng. A ginzenget gyakran a gyógynövények királyaként emlegetik. Hosszú történelme során afrodiziákumként is ismerték, a hagyományos kínai orvoslásban a szexuális zavarok kezelésére használták. A ginzengnek legalább kilenc fajtája létezik és többnyire földrajzi eredetük alapján nevezik el őket, mint például ázsiai ginzeng (Panax ginseng), amerikai ginseng, japán ginseng, stb. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a ginzeng támogathatja a hormonális egyensúlyt, javíthatja a vérkeringést, növelheti az energiaszintet és csökkentheti a stresszt, mindezek pedig közvetetten hozzájárulhatnak a szexuális funkciók javításához és a libidó növeléséhez.

Maca. A növény fogyasztása növeli az energiaszintet, segít leküzdeni a fáradtságot, javítja a vitalitást. Energianövelő hatását egyebek mellett a benne található ginzengozidoknak és antioxidánsoknak köszönheti. A maca gyökér hagyományosan afrodiziákumként is ismert: a hölgyeknek a hormonális egyensúly helyreállításában segíthet, enyhítheti a menopauza tüneteit és szabályozhatja a menstruációs ciklust. Por, kapszula, tabletta formában egyaránt elérhető, mellékhatásai ritkák.

Királydinnye (Tribulus terrestris). A gyógynövényt a hagyományos kínai orvoslásban egyebek mellett szexuális zavarok kezelésére is használják. Az indiai ájurvédikus gyógyászatban az impotencia, meddőség, urogenitális rendellenességek, gyulladások, szív- és érrendszeri betegségek gyógyításánál alkalmazzák. A királydinnye antioxidáns hatásokkal is bír, melyek segíthetnek a szervezet védelmében. Fogyasztása javulást idézhet elő a spermiumok minőségében, míg a nőknél a szexuális vágyat fokozhatja.

Kínai angyalgyökér. Főleg nők esetében híres a menstruációs ciklus és a hormonális egyensúly támogatásáról, és így közvetve kapcsolódhat a szexuális egészséghez is. A kínai angyalgyökér használata serkentheti a női hormonokat és így támogathatja a szexuális vágyat és a reproduktív egészséget.

Ashwagandha. A hagyományos ájurvédikus gyógyászatban használt gyógynövény, melynek szedése számos egészségügyi előnnyel jár. Egyes tanulmányok szerint pozitív hatással lehet a szexuális funkciókra és az általános szexuális egészségre. Elősegítheti a libidó fokozását férfiaknál és nőknél egyaránt, segít elérni az orgazmust.

 

Természetes étrend-kiegészítők, mint a vágy fokozói

Amennyiben komplex megoldást keresünk arra, hogyan tudnánk libidónkat fokozni, az étrend-kiegészítők jelenthetnek megoldást. Ma már rengeteg termék található a piacon, ezért dönteni sem egyszerű, de célszerű olyan készítményeket keresni, melyek tartalmazzák a fent említett összetevőket, mint pl.  a maca gyökeret, a ginzenget vagy a damianat. A Stoporex® étrend-kiegészítők családjában kifejezetten nőknek kifejlesztett készítményt is találunk: a Stoporex® Women átfogó segítséget nyújt a nők szexuális életének javításában, valamint hozzájárul a szexuális és hormonális rendszer zavartalan működéséhez. Kortól függetlenül alkalmazható, fiatalabb hölgyeknél serkenti a libidót és a termékenységet, idősebbeknél szabályozza a hormonháztartást. Alkalmazása hosszú távon sem jelent akadályt, vény nélkül hozzáférhető, kapszula formában, ezért szedése egyszerű és mellélhatásoktól sem kell tartanunk.

Mire figyeljünk, amikor étrend-kiegészítőt választunk?

Bár a nőknek szánt étrend-kiegészítők skálája nem olyan széles, mint a férfiaknál, mégis találhatunk olyan készítményeket a piacon, melyek magas koncentrációban tartalmaznak hatóanyagokat. Ezek nem csak a libidóra lehetnek jótékony hatással, de a hormonszintre is, amely a nők esetében kiemelten fontos. Közös jellemzőjük, hogy általában vény nélkül kaphatók, előzetes orvosi vizsgálat nélkül. Minőségükben és hatékonyságukban azonban eltérőek lehetnek, ezért érdemes a következőkre figyelni: a hatóanyagoknak 100%-ban természetes eredetűnek kell lenni, és a már említett gyógynövényeken kívül, mint pl. a maca, damiana vagy a ginzeng, vitaminokat is kell tartalmazniuk. A Stoporex® Women például B6 és B 12 vitamint is tartalmaz: előbbi hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához és a kimerültség, fáradtság csökkentéséhez, míg utóbbi az idegrendszer és a psziché megfelelő működését segíti. Ami a hatások összetettségét illeti, célszerű, ha a választott készítmény nem csak a libidót célozza, hanem hatással van a hormonháztartásra is, ami a menstruáció vagy a menopauza időszakában igencsak fontos lehet.

Összefoglalva a nőknek ajánlott természetes afrodiziákumokról

A vágykeltő anyagok hatékonyságát a tudományos bizonyítékok gyakran nem támasszák alá, sok esetben az ilyen hatásokat hiedelem vagy kultúrális hagyományok alapján tartják számon. Amennyiben vágykeltő anyagokat hívnánk segítségül szexuális teljesítményünk támogatására, a legbiztonságosabb, ha olyan étrend-kiegészítőkhöz nyúlunk, melyek mellékhatásoktól mentesek, természetes összetételűek és rendelkeznek a szükséges laboratóriumi vizsgálatokkal, mint pl. a Stoporex® termékek.

A csökkent libidóra és szexuális étvágyra mindenképp érdemes odafigyelni, hiszen a nők tapasztalatai alapján a probléma figyelmen kívül hagyása további problémákat okozhat a szexuális élet és ezzel együtt a párkapcsolat terén is. Forduljunk akár a gyógynövények, élelmiszerek, italok, ételek vagy étrend-kiegészítők felé, ne feledjük, hogy mindenkinél más-más hatás jelentkezhet, ezért legyünk türelmesek, kitartóak és az eredmény előbb-utóbb biztos megérkezik.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük