Andropauza, avagy a férfi menopauza: mítosz vagy valóság?

Andropauza, avagy a férfi menopauza: mítosz vagy valóság?

A hormonszint változása az öregedés természetes velejárója. A nőknél az ösztrogénszint drasztikusan csökken a menopauza során – de tapasztalnak-e hasonlót a férfiak is?

A médiában túlnyomórészt használt kifejezés, a „férfi menopauza” a tesztoszteron életkorral összefüggő csökkenését és az ezzel kapcsolatos tüneteket – beleértve az alacsony energiaszintet, a rossz koncentrációt, a súlygyarapodást és a merevedési zavart – írja le.

Először is érdemes tudni, hogy bár „férfi menopauzának” nevezik, a férfiak nem mennek át a menopauza közvetlen megfelelőjén. A „férfi menopauza” kifejezés nem helyénvaló, mert a férfiak termékenységének csökkenése nagyon különbözik a női menopauzától. Mielőtt megvizsgálnánk a férfi andropauzát, hasznos megérteni, mi történik a nőkkel, és hogyan viszonyul ez egymáshoz.

A női menopauza

A menopauza időszakában a nők ösztrogénszintje jelentősen csökken. A menopauza átmenete jellemzően a negyvenes évek közepétől a végéig kezdődik (amit perimenopauzának nevezünk). A perimenopauza alatt az ösztrogénszint vadul ingadozik és számos tünetet okoz. A menopauza után (posztmenopauza) ezeken az alacsonyabb szinteken telepedik le.

Andropauza

A legtöbb férfi, aki életkorral összefüggő tesztoszteron-egészségügyi problémákat tapasztal, a negyvenes évei végén és az ötvenes évei elején tapasztalja a férfi menopauza tüneteit és jeleit, de 30 éves kortól bármikor elkezdődhet.

Tehát nincs rögzített „férfi menopauza kor” vagy mérhető időpont, mint a nők esetében.

Egy egészséges férfi vérében a tesztoszteron koncentrációja a reggeli csúcs és a délutáni alacsony szint között ingadozik. A szakkönyvek a vérszérum literenkénti 12 és 30 nanomol közötti normál tartományát említik. Bizonyos tényezők, mint például az alvás időtartama, a stressz, a testsúly vagy a testmozgás mennyisége mindkét irányban befolyásolhatják a szintet.

Ha a koncentráció 8 nanomol/liter alá esik, a legtöbb szakértő tesztoszteronnal történő helyettesítő terápiát javasol.

A fiatalabb férfiak esetében az ilyen kezelést orvosi szükségletnek tekintik – az idősebb férfiak esetében a helyzet nem ilyen egyértelmű.

Az idősebb férfiak meglehetősen ritka állapotára, amikor a tartósan alacsony tesztoszteronszintet általában szexuális jellegű tünetek kísérik, mint például csökkent vágy vagy merevedési zavar, a tudományos közösség az angol “late-onset hypogonadism” (LOH) kifejezést részesíti előnyben vagy a tesztoszteron-hiányszindróma kifejezést. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy a hormonszint fokozatos csökkenése valóban orvosilag releváns tüneteket okoz-e.

Férfiaknál a tesztoszteron létfontosságú a férfi szexuális jellemzők és funkciók fejlődéséhez és fenntartásához. A normál aktív tesztoszteronszint segít fenntartani a nemi vágyat és a termékenységet az egészséges férfiakban.

A kutatások azt mutatják, hogy segít fenntartani a psziché egészségét is. Egyre inkább felismerik, hogy a férfiak egészségével kapcsolatos területek széles körében fontos. Ez magában foglalja az egészséges és aktív energiaszint fenntartásához való hozzájárulást, valamint a csontok lebomlásának megelőzését.

 

Megjegyzés: Az andropauza kifejezés (görögül: anér = férfi; pausis = vége) számos médiában megjelenik. A jelenséget néha „climacterium virile”-nek is nevezik (görögül: klĩmax = létra, lépcső; latinul: virilis = férfi), ami olyasmit jelent, mint „kritikus pont a férfi életében”. Sok szakértő szkepticizmussal tekint ezekre a kifejezésekre – azt sugallják az embereknek, hogy a női menopauzának valójában van férfi megfelelője.

Az andropauza tünetei

45 éves kor körül a legtöbb férfi észreveszi az andropauza első tüneteit. 50 éves korig a férfiak 50%-ánál alacsony tesztoszteronszint jelentkezik. Becslések szerint 60 éves korig a férfiak több mint fele károsodott az andropauza miatt, és 70 évesen a felnőttek 70%-ának nagyon alacsony a tesztoszteronszintje.

Az alacsony tesztoszteron okai főként az öregedéssel kapcsolatosak, de más, andropauzát kiváltó tényezők is befolyásolják, mint például a stressz, az alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek, az elhízás, a fertőzések és az SHBG vagy a „nemi hormont-kötő globulin” szintjének emelkedése.

Ezenkívül a tesztoszteron segít a fehérjék képzésében, és elsősorban a férfiak szexuális szaporodásáért felelős. A férfiaknak különböző tünetei vannak az andropauza során, és könnyen felismerhetők:

 • a hozzáállás és a hangulat változásai, például ingerlékenység és idegesség
 • fáradtság és alacsony energiaszin
 • a libidó és a szexuális vágy hiánya
 • csökkent erekció, ED vagy teljes impotencia
 • korai ejakuláció
 • makacs súlygyarapodás, különösen a derék és a has környékén
 • az ejakuláció ereje és mennyisége csökkenése
 • csökkentett sovány izomtömeg és izomdefiníció
 • csontritkulás
 • hőérzet az arcon
 • keringési problémák
 • túlzott izzadás
 • fejfájás
 • mentális ködösség
 • álmatlanság
 • depresszió
 • mellnagyobbodás
 • csökkent önbizalom
 • csökkentett testszőrzet
 • feledékenység

Bebizonyosodott, hogy a tesztoszteronszint csökkenése kockázatot jelenthet más egészségügyi problémák megjelenésében is, például a csont- vagy a szívrendszerben.

 

Bár nem minden tünettel, de a nemi funkciókkal kapcsolatos problémákon megbízhatóan segítenek a nálunk megvásárolható Stoporex® Klasik, Stoporex® Prolong és Stoporex® Delay  kapszulák és spray.

 

A tünetek típusának és gyakoriságának, valamint a tesztoszteronvesztéssel való összefüggésének azonosítása érdekében egy nemzetközi tudóscsoport 2002-ben elindította az Európai Férfi Öregedés Tanulmányt (EMAS). Azóta nyolc európai országban több mint 3000 40 és 79 év közötti férfit vizsgálnak a kutatók hormonális, szexuális, fiziológiai és pszichológiai változások miatt.

2010-ben a csapat arról számolt be, hogy bizonyos tünetek fokozódnak az alacsony tesztoszteronszint mellett, különösen három szexuális jellegű: csökken a libidó, csökken a reggeli erekció és a merevedési zavarok. Ez a korreláció azonban nem vonatkozott az összes LOH-szindrómával gyakran összefüggő tünetre.

A pszichés tünetek alig vagy egyáltalán nem függtek a hormonszinttől.

 

A kutatók ezért arra a következtetésre jutottak, hogy az LOH diagnózisához legalább a fent említett három szexuális problémának fel kell lépnie a literenkénti tizenegy nanomol alatti tesztoszteronkoncentráció mellett.

 

Az ISSAM (International Society for the Study of the Aging Male) még 2002-ben létrehozott egy kritériumrendszert az LOH-szindróma diagnosztizálására. Az új megállapítások alapján ismételten felülvizsgálta az ajánlást; A legfrissebb verzió 2015-ből származik. Az EMAS kutatóihoz hasonlóan az ISSAM is azt szorgalmazza, hogy az alacsony tesztoszteronszint mellett a jellegzetes tüneteket is figyelembe vegyék.

Ide tartozik például a fáradtság, a depresszió, a túl sok zsír a hasi területen vagy a csontritkulás. Az orvosok azt írják, hogy akár egyetlen tünet megjelenése is elegendő lehet a gyanúra, alacsony tesztoszteronszinttel kombinálva.

A „diagnózis“

Az orvosok a fellépő tüneteket három különböző kategóriába sorolják:

 • pszichológiai, mint például a fáradtság vagy az élet csúcsának elmúltának érzése
 • fizikai, például megnövekedett haskörfogat vagy csökkent izomtömeg
 • valamint szexuális tényezők

Ha a három komplexum mindegyikének tünetei jelentkeznek, és az érintett férfi tesztoszteronszintje is alacsony legalább két egymást követő vizsgálat során, akkor „menopauzális tüneteket” diagnosztizálnak. De fontos, hogy ez a kifejezés idézőjelbe legyen, mert a hormonszint csökkenése nem hasonlítható össze a nőknél tapasztalhatóval.

És pontosan ezért egyes orvosok teljesen normális, biológiai öregedési folyamatoknak tekintik a tüneteket. Nyilvánvaló, hogy sok idősebb férfinél az LOH-szindróma egyik vagy másik tünete jelen van – legalábbis mérsékelt formában. Azt is tudjuk, hogy ebben az életszakaszban gyakrabban fordulnak elő pszichés problémák.

A kritikusok ezért különösen azzal vádolják a gyógyszeripart, hogy egyszerűen új betegséget alakítottak ki, hogy nagyobb piacot teremtsenek a meglévő termékek számára.

Végül is csak nagyon kevés férfit érint tényleges kóros tesztoszteronhiány. A megfelelő gyógyszerek célcsoportja valójában áttekinthető és korlátozott. Fontos, hogy ne keverjük össze a tesztoszteronszint normál csökkenését a daganatból, genetikai hibából vagy balesetből eredő hiányossággal. Az ilyen esetek többségében a hormonkezelés, általában egész életen át enyhíti a tüneteket.

Hormonkezelés kockázatokkal

Az American Endokrin Társaság 2010-ben közzétett irányelveiben a szerzők kijelentik, hogy a hormonterápia javítja a LOH-szindrómás férfiak szexuális funkcióját és jólétét. Emellett nőtt az izomtömeg és a csont ásványianyag-sűrűsége.

A 2016-os EMAS-tanulmány tudósai hasonló következtetésre jutottak: az érintettek profitáltak a tesztoszteron beadásából az elhízás, a cukorbetegség, a csontritkulás és a szexualitás tekintetében.

A szerzők azonban rámutatnak arra, hogy a hormonkezelés még mindig nagyon ellentmondásos, és az ismert mellékhatásokat, mint például a stroke és a szívinfarktus megnövekedett kockázatát, nagyobb tanulmányokban kell megvizsgálni.

Ezért számos orvos rendkívül kritikus a tesztoszteronpótló terápiával kapcsolatban. Aggodalommal tekintenek rá mert valójában nem tudjuk, milyen tanulmányokat tárnak elénk tíz év múlva. Az ilyen szegényes adatbázis miatt egy felelős orvos nem írhatja fel mindent lefedően a gyógyszert.

Az úgynevezett középkor krízisét nem a tesztoszteronhiány okozza, hanem pszichológiailag olyan életfordulatok, amelyekkel az ilyen korú férfiaknak egyre inkább meg kell küzdeniük. Ilyen esetekben az okot pszichoterápiás úton kell kezelni, nem pedig hormon beadásával.

A tünetek ráadásul nagyban függnek a férfiak fizikai állapotától is.

Ha olyan férfiaknál, akik még nem töltötték be a 40. életévét már andropauzális tünetek lépnek fel, ez többek között annak köszönhető, hogy keveset mozognak, és jelentősen túl nagy a derékbőségük. Emellett gyakori a stressz, ami tovább csökkenti a tesztoszteronszintjüket.

Azonban, nyilvánvalóan vonzónak tűnik azonban visszanyerni rég elveszett férfiasságát pusztán egy tabletta lenyelésével. Ezenkívül a tesztoszteron segít a fogyásban és elősegíti az izomépítést. Melyik középkorú férfi nem szeretné ezt megragadni?

Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy a tesztoszteronreceptek száma rohamosan nő. Ebben az összefüggésben „életmód-gyógyszerről” beszélnek. Rengeteg ajánlat van az interneten. Ezek gyakran magánorvosi praxisok, amelyek az öregedésgátló gyógyszerekre specializálódtak.

Az online tesztekkel az érintett férfi először tisztázza, hogy érintett lehet-e. Többek között kérdéseket tesznek fel a memória, az erő és a libidó hanyatlásáról – mindez természetesen csökken az életkorral. De ha az emberek túl gyakran válaszolnak igennel, akkor állítólag „andropauzában” vannak.

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy ez „érintett embereket” hoz létre, akik valójában nem léteznek.

Hormonterápiát ajánlanak nekik, bár kockázatait nem kutatták megfelelően. Ez a megközelítés egy teljesen ellenőrizetlen emberi kísérlet. Ennek megfelelően a hormonpótlás elsődlegesen egy előre nem látható következményekkel járó átverés.

Végső soron egy személyes döntés

A kérdés az, hogy muszáj-e még fittnek lenni, ahogy öregszünk. Ha férfiakat kérdezel, a legtöbben igent mondanának – természetesen továbbra is agilisak akarnak lenni.

A hormonkezelés orvosilag csak akkor szükséges idősebb férfiak számára, ha az évek óta túl alacsony tesztoszteronszint csontritkuláshoz vezet.

Ez növeli a csonttörések kockázatát, ami óriási hatással lehet az egészségére. Csípőtáji törés után nagyon kevés férfi – és ez a nőkre is vonatkozik – nyeri vissza korábbi vitalitását.

Ha egy férfi a részletes diagnózis után úgy dönt, hogy hormonterápia alá veti magát, azt mindenképpen intenzív orvosi felügyelet mellett kell megtennie. A kezelőorvosnak különös hangsúlyt kell fektetnie az egyéb betegségek, például a mell- vagy a prosztatarák kizárására.

Ha egy meglévő daganathoz tesztoszteront adunk, az olyan, mintha benzint öntenénk a parázsra: a daganat megnő, és továbbterjedhet. Ráadásul a terápia időnként fokozott vörösvértest-termeléshez vezet. A vér viszkózusabbá válik, ami növeli a stroke vagy a szívinfarktus kockázatát. A kockázatokat csak intenzív kezeléssel lehet minimalizálni.

Az esetek túlnyomó többségében azonban orvosi segítség nélkül is megoldható.

Az elme, a test és az étrend hármasát ajánljuk.

Tehát, a férfi ahelyett, hogy chipsszel és sörrel ülne este a tévé előtt:

 • Próbálja szellemi tevékenységgel serkenteni a szürke sejteket
 • Tartsa fenn egészséges testúlyát – a megnövekedett testtömeg-index (BMI) közvetlen és negatív hatással lehet a tesztoszteronszintre. Egy tanulmány kimutatta, hogy a férfiaknál a tesztoszteronhiány legjelentősebb kockázati tényezője a túlsúly.
 • Egyen egészséges, vitamindús ételeket, étrendkiegészítőkkel kombinálva.
 • Csökkentse az alkoholfogyasztást – a túlzott mennyiségű alkohol fogyasztása befolyásolja a belső elválasztású mirigyek rendszerét és a férfiak reproduktív egészségében részt vevő hormonokat. Csökkenti a luteinizáló hormon (LH) szintjét, amely az egyik fő hormon, amely a szervezet reproduktív rendszerét szabályozza. Az agyalapi mirigyben termelődő LH serkenti a tesztoszteron termelését.
 • Tartsa magát fizikailag fitten – a rendszeres edzésnek rengeteg egészségügyi előnye van, az izomerő javításától a betegségek kockázatának csökkentéséig. Az erőállósági edzés a tesztoszteronszintet is növelheti.
 • Részesítse előnyben az alvást – az alvás elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. A szívbetegség és a depresszió kockázatának csökkentése mellett az alvás segíthet a tesztoszteronszint fenntartásában is. Kutatások kimutatták, hogy egy hét mindössze öt óra alvás akár 15%-kal is csökkentette a tesztoszteronszintet.

Ha ezt rendszeresen teszi, hormonszintje viszonylag stabil marad – mellékhatások nélkül.

A fentebb említett étrend kiegészítők jó példája a stoporex.hu webáruház által kínált a férfi egészséget támogató készítmények. Tekintse meg a teljes ajánlatot.

 

Felhasznált források:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük