Ösztrogénban gazdag élelmiszerek, avagy egyensúlyozza hormonjait az optimális egészség elérése érdekében

Ösztrogénban gazdag élelmiszerek, avagy egyensúlyozza hormonjait az optimális egészség elérése érdekében

Mindenki tudja, hogy a test az életkor haladásával változik – a haj megszürkül, a bőr ráncosodhat és a látás romlik. De hormonális változások a felszín alatt is zajlanak. A nőknél az ösztrogénszint csökkenése jelentős hatással lehet a közérzetükre. Gondoljunk csak a hőhullámokra, a súlygyarapodásra és a hüvelyszárazságra…

A legtöbb ember csak úgy gondol az ösztrogénre, mint reproduktív hormonra. Fő funkciója a szaporodási szervek és folyamatok támogatása, de kritikus szerepet játszik a:

 • csontok egészségében
 • szív egészségében
 • hangulat ingadozásban is.

Bár az ösztrogénszint magasabb a nőknél, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a megfelelő szint a férfiak egészsége szempontjából is fontos. A kutatások azt mutatják, hogy az ösztrogén elősegítheti a csontok egészségét, a hangulatszabályozást és a rák kockázatának csökkentését mindkét nemnél.

Szerencsére vannak módok az alacsony ösztrogén elleni küzdelemre, és nem mindegyik foglalja magában a hormonpótló terápiát (HRT) – olyan kezelést, amelyek női hormonokat tartalmaznak.

 

Előfordulhat, hogy bizonyos ételek fogyasztásával, valamint gyógynövény- és vitamin-kiegészítők szedésével természetes módon növelheti ösztrogénszintjét.

 

Mi az az ösztrogén?

Az ösztrogén a fő női nemi hormon, de ez a leírás bizonyos mértékig félrevezető lehet, mivel a férfiak szervezetében is van ösztrogén, csak kisebb mennyiségben, mint a tesztoszteron, az elsődleges férfi nemi hormon.

Mind az ösztrogén, mind a tesztoszteron természetesen előfordul férfiaknál és nőknél, de a férfiaknál az utóbbiból több, az előbbi kevesebb, míg a nőknél ennek az ellenkezője igaz.

Az ösztrogén számos funkcióért felelős a szervezetben.

A nőknél elősegíti a reproduktív rendszer és olyan jellemzők fejlesztését és fenntartását, mint a mellek és a szeméremszőrzet. A reproduktív korban szabályozza a menstruációs ciklust. A vegyszert a petefészkek, a mellékvesék és a zsírszövetek termelik.

A nő ösztrogén szintje emelkedik, ahogy eléri a serdülőkort. Ezután minden hónapban, ahogy az ösztrogénszint megugrik, a méhnyálkahártya felkészül a megtermékenyítésre. Amikor ezek a szintek lecsökkennek, elkezdődik a menstruáció. Az életkor előrehaladtával a petefészkek működése csökken és ez az ösztrogénszint csökkennését is jelenti. Ez menopauzához vezet, ami a reproduktív évek végét jelzi – egy normális öregedési folyamat.

Férfiaknál az ösztrogén felelős a szexuális vágy, a merevedési zavarok, a spermiumtermelés szabályozásáért, valamint a csontok egészsége megőrzéséért. Ugyanakkor a tesztoszteron szabályozza a termékenységet, az izomtömeget, a zsíreloszlást és a vérsejtek termelését.

Mint minden, az emberi szervezetben lévő, vegyi anyag esetében, ezt az esszenciális hormont is gondosan ki kell egyensúlyozni, hogy mind a férfiak, mind a nők fenntartsák az optimális egészségi állapotot. Fontos megérteni az ösztrogén jelentőségét és működését a szervezetünkben, kezdve a típusaival.

 

Az ösztrogén típusai

Testünk háromféle ösztrogént termel:

 • Estrone  – ez a típusú ösztrogén jelen van a menopauza idején. Ez az ösztrogén gyengébb formája, amelyet a szervezet szükség esetén más típusokká alakíthat át.
 • Ösztradiol – ez a típus férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul, és a nők reproduktív éveiben a leggyakoribb. A túl sok ösztradiol bőrkiütésekhez, szexuális vágy elvesztéséhez, depresszióhoz és csontritkuláshoz vezethet. Míg az ösztradiol nagy mennyiségét a méh- és mellrákhoz kötik, az alacsony ösztradiolszint súlygyarapodáshoz és szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.
 • Estriol  – az ösztriolszint a szervezetben hajlamos emelkedni a terhesség alatt – az ösztriol segíti a méh növekedését és felkészíti a testet a szülésre.

 

Az ösztrogén jótékony hatásai

Leginkább arról ismert, hogy segíti a reproduktív rendszert, a kutatások azonban azt mutatják, hogy az ösztrogén szinte minden szervrendszerben segít. Sőt, az ösztrögénnak olyan kívánatos tulajdonságai vannak, amelyek páratlanok.

Védi a szívét

Az ösztrogén jót tesz a szívnek azáltal, hogy egészségesen tartja a szív- és érrendszeri szöveteket. Segít a vérnyomás stabil tartásában is.

Ha pedig magas az ösztrogénszintje, segít alacsonyan tartani a vér trigliceridjét (egyfajta zsír), növeli a HDL-koleszterinszintet (a jó fajta) és csökkenti az LDL-koleszterint (a rossz fajtát).

Az ösztrogén és a szív közötti kapcsolatot még mindig tanulmányozzák. Például tanulmányok kimutatták, hogy a szívbetegségek gyakoribbak azoknál az egyéneknél, akiknél a menopauza előtt kétoldali petefészek-eltávolítás (mindkét petefészek eltávolítása) történik.

Védi az agyat

Az ösztrogén védi az agyat azáltal, hogy segít fenntartani a megfelelő véráramlást. Ezenkívül véd a gyulladásoktól és a betegségektől. Még a memóriát és a finommotorikát is segíti.

Ha agyi ködöt tapasztalt – nehezen fókuszál, vagy elveszti a gondolatmenetét –, az alacsony ösztrogénszint lehet a hibás. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az agyköd feloldódik a menopauza után, bár nem teljesen világos, hogy ennek köze van-e az ösztrogénszinthez.

Egy tanulmány azt mutatja, hogy minél hosszabb ideig van egy egyén kitéve ösztrogénnek, annál jobb az agyműködése az életkor előrehaladtával.

Javítja az izomtömeget és a csontsűrűséget

A hormon létfontosságú szerepet játszik a csontok növekedésében és az izomtömeg növelésében is. Segít megvédeni a csontritkulástól, amely olyan állapot, amikor a csontok meggyengülnek és törékennyé válnak a szövetvesztés miatt. A menopauza idején a csonttömeg csökken az ösztrogénszint csökkenése miatt, és gyengévé és törékennyé teszi, megnövekszik a hajlam a könnyű törésre.

Javítja a hangulatot

A menstruációs ciklus előtti hangulatingadozásokat az ösztrogénszintek változása okozhatja. A hormonról ismert, hogy segít fenntartani a szerotoninszintet ( a „jó közérzet hormonjait”), és segíti az endorfinok hatékonyságát. Még az idegek védelmében is segíthet, és ösztönzi az idegek növekedését.

A kutatók azonban még mindig próbálják kideríteni, hogy az alacsony vagy a magas ösztrogénszint befolyásolhatja-e a hangulatot.

Javítja a szexet

Az ösztrogén létfontosságú a szexuális életben. A hormon megőrzi a hüvely síkosságát, így a szex élvezetes. Ha alacsony az ösztrogénszint, a hüvely falai elvékonyodnak, és kevesebb kenőanyagot termelnek. A menopauza idején a hüvely rugalmassága csökkenni fog. A szex nagyon fájdalmas tud lenni. Szerencsére a hüvelyi krémek vagy testápolók használata segíthet.

 

Ami a „szex javítását“ illeti, ebben a stoporex.hu webáruház készítményei is segítséget nyújtanak, nőknek és férfiaknak egyaránt. Tekintse meg a kínálatát.

 

Az alacsony ösztrogénszint okai

Az ösztrogénszintek általában csökkenni kezdenek a perimenopauzában – a menopauzához (a menstruáció végéhez) vezető időszakban. De az alacsony ösztrogénszint okai a következők is lehetnek:

 • szoptatás
 • rák kezelés
 • szülés
 • táplálkozási zavarok
 • a méh eltávolítása (hysterectomia)

 

Az alacsony ösztrogénszint jelei

A hormonszintek naptól és személytől függően változhatnak – ami normális az Ön számára, nem biztos, hogy ugyanaz, mint a barátnőjénél, munkatársánál vagy a nővérénél. Az ösztrogén szintje a menstruációs ciklustól függően változik, amely rendszertelen a perimenopauza alatt, és nem létezik a menopauza után.

Az alacsony ösztrogén általános tünetei a következők:

 • agyköd (koncentrációs zavar)
 • csökkent érdeklődés a szex iránt
 • hőhullámok
 • szabálytalan menstruáció
 • hangulatváltozások
 • slvási problémák
 • hüvelyi szárazság

 

Hogyan lehet természetes módon növelni az ösztrogént?

A természetes megoldások, amelyek javíthatják az alacsony ösztrogénszintet, a következők:

 • olyan ételek fogyasztása, amelyek növelik az ösztrogénszintet
 • elegendő ásványi anyagok és vitaminok bevitele, amelyek segítik az ösztrogénszintet
 • természetes ösztrogén-kiegészítők szedése

 

7 magas ösztrogéntartalmú élelmiszer

Minden növény tartalmaz fitokemikáliákat – olyan vegyületeket, amelyek antioxidánsként működnek, és védelmet nyújtanak a DNS-károsodás ellen. A fitokemikáliák egyik csoportja, az úgynevezett fitoösztrogének, utánozzák az ösztrogént. A szervezet felszívja ezeket az emésztés során, és ösztrogénként ismeri fel. Kutatások folynak ezen növényi alapú tápanyagok hatásáról és a vizsgálatok azt mutatják, hogy utánozhatják vagy fokozhatják a természetes hormon egészségügyi előnyeit.

Mielőtt megváltoztatná az étrendjét, konzultáljon orvosával, és beszélje meg az egészségére gyakorolt lehetséges következményeket.

A fitoösztrogének legjobb táplálékforrásai a következők:

1. Vörös bor

A fitoösztrogénben gazdag ételek és italok, például a vörösbor mértékletes fogyasztása (max.150 milliliter minden korosztály számára) csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a mellrák kockázatát. A kutatás most feltárta, hogy ez a vörösbor készítéséhez használt szőlő héjában lévő fitokemikáliáknak köszönhető.

Ezek resveratrol néven ismertek, amelyről kimutatták, hogy biztosítja a természetes ösztrogén előnyeit.

Nem javasoljuk az alkoholfogyasztás megkezdését pusztán a betegségek megelőzése érdekében!

Ha nem rajong a vörösborért, ugyanez a fitokemikália megtalálható más fitoösztrogénben gazdag élelmiszerekben is, például a vörös szőlőben, áfonyában és a földimogyoróban.

2. Gyümölcsök (friss és szárított)

A szárított gyümölcsök, például a sárgabarack jó rost-, antioxidáns- és vitaminforrás (beleértve a C-vitamint is). Ezek is ösztrogéntartalmú élelmiszerek és ezenkívül egyfajta antioxidánst is tartalmaznak, amelyről kimutatták, hogy javítja a vérkeringést és megvéd számos betegségtől. Fogyasztható önmagában, gabonapelyhekbe, joghurtba vagy salátákba.

A friss sárgabarack, őszibarack, vörös szőlő, narancs, áfonya és eper szintén remek fitoösztrogén-, vitamin-, antioxidáns- és rostforrás. A friss gyümölcs bármilyen ételhez hozzáadható.

3. Lenmag

Ha az ösztrogéntartalmú élelmiszerekről van szó, a lenmag az első helyen áll. A fitoösztrogénben gazdag élelmiszerek közül ebben a legmagasabb a fitoösztrogén tartalom. A lenmag emellett kiváló élelmi rostforrás, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet és szabályozni az emésztőrendszert. Ennek oka az omega-3 zsírsavak magas koncentrációja.

Könnyen beépíthető más ételekbe, amelyeket már fogyaszt. A magokat hozzáadhatja a gabonafélékhez, használhatja saláta öntetként, vagy hozzáadhatja joghurthoz vagy turmixokhoz.

A mellrák megelőzésével kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy a lenmag fogyasztása javíthatja a hormonok szintjét, amelyekről úgy gondolják, hogy megelőzik a mellrákot, és csökkentik a rák kockázatát.

Ugyanakkor feltételezések szerint aggályok merülnek fel a lenmag fogyasztásával kapcsolatban azoknál, akik hormonfüggő rákos megbetegedéssel éltek vagy élnek, és további kutatásokra van szükség.

4. Szója

A szója valószínűleg a leginkább tanulmányozott fitoösztrogénben gazdag élelmiszer a menopauza számára. E vizsgálatok közül sokat az ázsiai nők körében megfigyelt szívbetegségek és menopauza tüneteinek alacsony százaléka miatt végeztek. Az elmélet szerint, mivel az ázsiai kultúrákban rendszeresen fogyasztanak szóját, az alacsony szívbetegség és a menopauzális tünetek összefüggésbe hozhatók azzal, hogy a szója gazdag fitoösztrogénben.

Ennek végleges bizonyításához azonban további kutatásokra van szükség. Ennek ellenére szinte minden tanulmány, amely magas ösztrogéntartalmú élelmiszereket kutat, tartalmazott egy olyan megállapítást, amely a szójával és a szójatermékekkel kapcsolatos.

A szója kiváló fehérje és egészséges olajok forrása. De az izoflavon tartalma az, ami táplálkozási szempontból kiemelkedik. A kutatások azt mutatják, hogy az izoflavonok képesek lehetnek ellensúlyozni a menopauza során csökkenő ösztrogénszintet, és csökkentik a hőhullámokat, az éjszakai izzadást, a hüvelyszárazságot és más tüneteket.

5. Csokoládé

A csokoládé a katechinek néven ismert fenolos vegyületek csoportjába tartozik. Ebbe a csoportba tartozik a kakaó, a tea és a bogyók. A csokoládét a fitoösztrogén kategóriába sorolják, amely, mint tudjuk, hasonló szerkezettel rendelkezik, mint a vérben keringő ösztrogénvegyületek.

6. Szezámmag

A szezámmag apró, rostban gazdag mag, amelyet általában az ázsiai ételekbe kevernek, hogy finom ropogós és diós ízt kölcsönözzön. Fitoösztrogénekben is meglehetősen gazdag, más fontos tápanyagok mellett.

Egy 2006-os kis tanulmány kimutatta, hogy a szezámmagpor fogyasztása befolyásolhatja az ösztrogénszintet a posztmenopauzás nőknél . A vizsgálat résztvevői 5 héten keresztül naponta 50 gramm szezámmagport fogyasztottak. Ez nemcsak növelte az ösztrogén aktivitást, hanem javította a vér koleszterinszintjét is.

7. Diófélék

A diófélék, mint a kesudió, a mandula, a földimogyoró és a pisztácia, nagyszerű forrása a szív számára egészséges fitoösztrogéneknek. Könnyen hozzáadhatók az étrendedhez. De mivel a legtöbb dió magas kalória- és zsírtartalmú, ügyeljen arra, hogy az adagokat az ajánlott adagméretre korlátozza.

 

Ásványi anyagok és vitaminok, amelyek segítik az ösztrogénszintet

Egyes vitaminok és ásványi anyagok segítik a szervezetet az ösztrogén termelésében és hatékonyabb felhasználásában. Az ösztrogénszint növeléséhez vegye fontolóra a következőket:

 • Bór, egy ásványi anyag, amely segít a szervezetben felszívni a tesztoszteront és az ösztrogént
 • B-vitamin, amely segíti a szervezetet az ösztrogén előállításában és felhasználásában
 • D-vitamin, amely hormonként működik a szervezetben, és segíti az ösztrogéntermelést
 • E-vitamin, mert a kutatások szerint az E-vitamin segíthet csökkenteni a hőhullámokat és az álmatlanságot

 

Természetes ösztrogén-kiegészítők

Vannak olyan kiegészítők, amelyek csökkentik az alacsony ösztrogénszint tüneteit:

 • Fekete cohosh: Régóta ezt az indián gyógynövényt használják az alacsony ösztrogénhez kapcsolódó menopauza tüneteinek kezelésére. Egy kis tanulmány azt mutatja, hogy különösen hatékony a hőhullámok kezelésében.
 • DHEA (dehidroepiandroszteron): Ez a természetesen előforduló hormonnak a szintetikus változata – amely tabletták, porok és helyi kezelések formájában kapható – segíthet más hormonok, például a tesztoszteron és az ösztrogén termelésében.
 • Vörös lóhere: Ez a gyógynövény-kiegészítő gazdag fitoösztrogénekben. A kutatások azt mutatják, hogy hatékonyan csillapítja a hőhullámokat a menopauzás nőknél. További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy a vöröshere növeli-e az ösztrogént.

 

A Stoporex.hu webáruházban elérhető Stoporex® Women kapszula segít átvészelni a klimaktérium okozta viszontagságokat és újra élvezni a szexet. És hogy az urakról se feledkezzünk meg, mivel az ösztrogénszint csökkenése őket is érinti – számukra a Stoporex® Klasik és a Stoporex® Prolong kapszulák nyúthatnak megoldást.

 

Felhasznált források:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük