Impotencia, a férfiak "mumusa" az ágyban

Impotencia, a férfiak “mumusa” az ágyban

Erőtlenség, képtelenség, gyengeség, azaz impotencia. A kifejezés a férfiak szexuális problémáira utal, a hétköznapi nyelvhasználatban erekciós zavarokat, vagyis diszfunkciót jelöl. Impotenciáról akkor beszélünk, ha a férfi nem képes megfelelően merevedni, vagy nem tudja az erekciót elég hosszú ideig fenntartani ahhoz, hogy szexuális együttlétet folytathasson, és ez az állapot tartósan (2-3 hónap) áll fenn.

Az impotencia különböző okok miatt alakulhat ki, tény azonban, hogy megkeseríti a férfiak életét és hatással lehet nemcsak az egészségre, de a pszichológiai állapotra, az életmódra és a kapcsolatokra is. Fontos azonban megjegyezni, az impotencia kezelhető és nem befolyásolja az egyén személyes értékét vagy méltóságát.

Milyen területeket érint az impotencia?

A merevedési zavar vagy erektilis diszfunkció (ED) különféle területeket érinthet. A fizikai egészség terén utalhat például szív- és érrendszeri betegségekre, cukorbetegségre, magas vérnyomásra, elhízásra, hormonális problémákra. A merevedési zavar gyakran az egészségügyi problémák korai jele lehet. Az impotencia jelentősen befolyásolja a pszichológiai állapotot is: szorongást, stresszt, depressziót, önértékelési zavarokat okozhat és ez a mentális állapot aztán befolyásolja az életminőséget is. A kapcsolatok minőségére is rányomhatja a bélyegét, mivel a teljesíteni képtelen férfi önbizalomhiánytól szenved, így konfliktusok is kialakulhatnak a partnerek között. 

Az impotencia tehát egy olyan komplex probléma, mely megfelelő kezelést igényel. Fontos róla nyíltan beszélni, mert a megfelelő segítség és támogatás hozzájárulhat a probléma megoldásához. 

Az impotencia okai

A probléma hátterében számos ok húzódhat, a fizikai, pszichológiai tényezőktől kezdve az életmódbeli tényezőkig. Az alábbiakban néhány gyakori impotencia ok:

Fizikai okok

 • Szív- és érrendszeri problémák, mint a magas vérnyomás, szívbetegségek, érelmeszesedés.
 • Cukorbetegség: a magas vércukorszint károsíthatja az ereket és az idegeket, ez pedig hatással van az erekcióra.
 • Hormonális problémák: alacsony tesztoszteronszint, pajzsmirigyproblémák.
 • Sérülések a nemi szervek területén.
 • Gyógyszerek mellélhatásai: bizonyos gyógyszerek, mint pl. az antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, kemoterápiás szerek merevedési zavarokat okozhatnak.

Pszichológiai okok

 • Stressz: munkahelyi, párkapcsolati, pénzügyi stressz.
 • Depresszió: hatással lehet a szexuális funkciókra.
 • Párkapcsolati problémák: konfliktusok, kommunikációs nehézségek a partnerrel. 

Életmódbeli tényezők

 • Dohányzás: növelheti az ereket károsító anyagok szintjét.
 • Alkoholfogyasztás: a rendszeres vagy túlzott alkoholfogyasztás hatással van a merevedésre.
 • Időskor: az életkor előrehaladtával nő az impotencia kockázata.
 • Mozgásszegény életmód.

Az életkor és az impotencia közötti kapcsolat

A merevedési zavar gyakorisága az életkor előrehaladtával növekedhet, és ez részben a test természetes öregedési folyamatával függ össze. A férfiak körülbelül 40%-át érinti az erekciós zavar 40 éves korában, és közel 70%-át 70 éves korukig. Az erek rugalmassága, a hormonális változások, mint pl. a tesztoszteronszint csökkenése, mind változáson megy keresztül, melyek negatívan befolyásolhatják a szexuális funkciókat. Az idősebb férfiaknál az egészségügyi problémák is gyakoribbak, mint pl. a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, melyek növelhetik az impotencia kockázatát. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is okozhatnak erekciós zavarokat, de a pszichológiai tényezők, mint a szorongás, depresszió is gyakrabban fordulhatnak elő idősebb korban.

Az impotencia tünetei

Az impotencia, vagyis a merevdési zavar egy olyan állapot, amikor egy férfi képtelen megtartani vagy elérni a szexuális együttléthez szükséges merevedést. A merevedési zavar többféle okból kifolyólag jelentkezhet, és számos kezelési mód áll a rendelkezésre, ehhez azonban ismerni kell a tüneteket és azok lehetséges okait.

Néhány jellemző tünet:

 • A problémával küszködő egyén képtelen megtartani a merevedést vagy egyáltalán nincs merevedése.
 • A merevedés gyenge vagy nem eléggé tartós.
 • Csökkent szexuális vágy és teljesítőképesség.

Diagnózis és kezelés

Amennyiben megállapítást nyer a merevedési zavar, meg kell vizsgálni, milyen összefüggésben van a korai ejakulációval. Az impotenciával küzdő betegek körülbelül egyharmada számolt be ugyanis korai magömlésről. A panaszok értékelésénél és a helyes diagnózis megállapításánál néhány fontos kérdésre is különös figyelmet kell fordítani: 

 • Mióta jelent problémát a merevedés, fokozatosan vagy hirtelen kezdődött?
 • Milyen gyakran közösül jelenleg, és milyen gyakran fordult elő ez a múltban?
 • Nehézségei vannak a behatolással?
 • Mennyire szilárd az erekciója (1-től 10-ig terjedő skálán)?
 • Változik az erekciója különböző körülmények hatására, például különböző partnerek, orális stimuláció vagy maszturbáció esetén?
 • Van-e olyan görbület a hímvesszőjén, mely Peyroine-kórra utalhat? Ha igen, tapasztal-e fájdalmat az erekció során vagy a szexuális tevékenység közben?
 • Van reggeli vagy esti erekciója, és ha igen, milyen minőségű ez az erekció?

A merevedési panasszal kapcsolatos kérdések áttekintése után a kórtörténettel kapcsolatos további kérdéseket is ki kell értékelni, melyek a következőket foglalhatják magukba:

 • Van-e valamilyen betegség a merevedési zavar hátterében (pl. cukorbetegség, érbetegség, krónikus máj- vagy vesebetegség)?
 • Milyen gyógyszereket szed az illető (beleértve a vény nélkül kapható étrend-kiegészítőket is)?
 • Fogyaszt-e alkoholt?
 • Dohányzik-e?
 • Milyen a házastársi vagy partnerkapcsolat minősége?

Az anamnézis áttekintését követően a fizikális vizsgálat legfontosabb jellemzőinek a következőket kell tartalmaznia: 

 • A páciens általános egészségügyi állapotának felmérése.
 • Gondos perifériás érvizsgálat.
 • Részletes neurológiai vizsgálat.
 • A nemi szervek alapos vizsgálata, a herék méretének megállapítása, a hipogonadizmus szűrése (ez egy olyan állapot, amikor a test nem termel elégséges nemi hormont, férfiaknál tesztoszteront).
 • Rektális vizsgálat (pl. a záróizmok megfelelő működésének vizsgálata).
 • Gondos hasi vizsgálat, pl. a máj- vagy vesebetegség jeleinek felderítésére.
 • Kardiopulmonális vizsgálat, mely a szív- és tüdőrendszer állapotának értékelését célozza és segít felmérni a páciens alkalmasságát a jövőbeni kezelésekre.

A merevedési zavar kezelése során több lehetőség közül lehet választani:

Életmódbeli változtatások. Az egészséges életmód, például a dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás mérséklése és a rendszeres testmozgás segíthetnek az impotencia kezelésében. 

Pszichológiai támogatás. Az impotencia pszichológiai okai esetén pszichoterápia segíthet a problémák megoldásában és a szexuális önbizalom növelésében.

Gyógyszerek. Az orvosok gyakran javasolják az ún. foszfodiészteráz-5 (PDE5) gátlók, például a szildenafil, tadalafilt vagy a vardenafilt alkalmazását, melyek segíthetnek a merevedés javításában. Ezek a gyógyszerek azonban vénykötelesek, és orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók, mivel mellékhatásaik vagy ellenjavallataik lehetnek.

Hormonterápia. Hormonális problémák esetén hormonterápia segíthet a szexuális tevékenység javításában. 

Vákuumkészülékek. A vákuumkészülékek segíthetnek a merevedésben, mivel egy vákuumot hoznak létre a pénisz körül, ami véráramlást indukál.

Injekciós terápia. Az orvosok olyan injekciókat is javasolhatnak, melyek közvetlenül a péniszbe történő beadással segítik a merevedés elérését.

Műtét. Ritka esetekben, amikor az egyéb kezelések nem hatásosak, műtéti beavatkozást is végezhetnek a merevedés helyreállítása érdekében.

Az impotencia kezelése egyedi lehet, és az orvos segít meghatározni a legmegfelelőbb megoldást az egyéni körülményeket figyelembe véve. Fontos, hogy szakemberrel konzultáljon, ha merevedési problémái vannak, mivel az impotencia gyakran más egészségügyi probléma jele is lehet.

Az impotencia hatása a férfiak lelkiállapotára

A merevedési zavarok hosszú távon jelentős hatással lehetnek a férfi lelki állapotára, és különböző módon befolyásolhatják az érintettek érzelmi, pszichológiai és mentális egészségét. Az alábbiakban néhány negatív lelki tényező, melyet az impotencia okozhat:

Alacsony önértékelés. A férfiak gyakran kapcsolják össze a szexuális teljesítményüket az önértékelésükkel, és ha problémák merülnek fel ezeken a területeken, az önbizalmuk is csökken. 

Szorongás és depresszió. Az impotencia gyakran szorongással és depresszióval jár együtt. Az érintettek aggódnak a szexuális teljesítményük miatt, és ezek a mentális állapotok súlyosbíthatják az impotenciát. 

Párkapcsolati problémák. Az impotencia hatással lehet a párkapcsolatra is, hiszen az érintett és a partner között stressz és feszültség jelenhet meg. A szexuális problémák ugyanakkor kommunikációs nehézségekhez is vezethetnek.

Szociális izoláció. Az impotenciával küzdő férfiak kerülik a szexuális kapcsolatokat és a társas helyzeteket, hiszen félnek a szexuális teljesítmény miatti kudarctól, szociálisan tehát izolálják magukat.

Alvásproblémák. Az impotencia okozta stressz és szorongás alvásproblémákat is okozhat. Az érintettek az aggodalmak és a nyugtalanság miatt nehezen alszanak el, vagy állandóan felébrednek éjszaka. 

Gyakori kérdések az impotenciával kapcsolatban

Az impotencia lehet genetikai eredetű?

Számos egészségügyi probléma örökölhető a géneken keresztül, de maga az impotencia nem örökletes probléma. Az olyan egészségügyi állapotok azonban, mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség, gyakran öröklődnek, és ezek már összefüggésben állnak a merevedési zavarokkal.

Az impotencia tartós állapot?

Az esetek többségében az impotencia visszafordítható vagy kezelhető. De néha a merevedési zavar állandó lehet, különösen akkor, ha a péniszben található erek és idegek sérültek. Az impotencia különböző okainak megértése a legfontosabb lépés az erekciós problémák kezelése és gyógyítása terén.

Hány erekciója van egy férfinak naponta? Mennyi a normális?

Egy átlagos férfinak naponta 11 erekciója van és akkor is van, amikor alszik. Egy egészséges férfinak átlagosan három-öt erekciója is lehet egy éjszakai alvás során. Természetesen az erekciók száma és időtartama függ az egyén életkorától, egészségügyi állapotától, hormonális szintjétől, a szexuális vágytól és az életviteltől. A fiatal férfiak gyakrabban tapasztalnak spontán erekciókat, míg idősebb férfiaknál ezek ritkábbak lehetnek.

Vannak olyan gyakorlatok, melyek segíthetnek az erekciós zavarok leküzdésében?

A medencefenék izmait erősítő gyakorlatok, mint pl. A Kegel-torna, nagymértékben segíthetnek az impotenciában szenvedő férfiaknak. A medencefenék izmai nélkülözhetetlenek a pénisz véráramlásának fenntartásához azáltal, hogy nyomást gyakorolnak a pénisz vénáira. Ez a nyomás megakadályozza, hogy vér távozzon a péniszből, így marad fenn az erekció. A Kegel-torna bármilyen életkorban, szinte bármikor végezhető és rendszeres gyakorlással hatékony segítség a zavarok megszüntetésében, kezelésében vagy megelőzésében.

Normális jelenség az ED, azaz az erektilis diszfunkció?

Ha csak időnként akadnak gondjai az erekció elérésével vagy fenntartásával, akkor valószínűleg nincs miért aggódnia. A stressz, a hangulat, a fáradtság mind hozzájárulhat a merevedési zavarokhoz. Ezenkívül minél idősebb egy férfi, annál nehezebb lehet az erekció fenntartása. Nem szabad elfelejteni, hogy az ember nem egy gép, és ahogy egyes napok jobbak, mint mások, ugyanez igaz az erekcióra is. Azonban ha állandó nehézségei vannak az erekció elérése vagy fenntartása terén a szexuális kapcsolat során, érdemes szakemberhez fordulni és konzultálni.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amennyiben a merevedési zavar hosszabb ideje áll fenn vagy a szexuális együttlét után hosszan tartó fájdalmat észlel, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Készüljön fel arra, hogy a szakember olyan részletes kérdéseket tesz majd fel merevedési nehézségeinek természetéről, mint pl.: milyen helyzetben vagy csak néha tapasztal-e problémákat, van-e reggeli erekciója, megváltozott-e a szexuális vágya, mióta vannak problémái, stb. Ugyanakkor kérdéseket tehet fel az Önt vagy családját érintő egészségügyi állapotokkal kapcsolatban, beleértve a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, szívbetegséget, szélütést, érrendszeri betegséget, prosztata problémákat, stb.  Fontos, hogy őszintén és bátran beszéljünk ezekről a problémákról, mert csak így derül fény az okokra és azok hatékony kezelésére.

Erektilis diszfunkcióm van. Fel kell adnom?

Sok férfi gondolja úgy, hogy az erekciós problémák megjelenésekor a szexuális élet véget ér. Ez azonban nem így van, hiszen több lehetőség is van az erekciós zavarok sikeres azonosítására és azok kezelésére, valamint a szexuális élet helyreállítására. Az esetleges gyógyszeres kezelések mellett mindenképp meg kell említeni a természetes afrodiziákumokat is, melyek ösztönzően hatnak a libidóra és fokozzák a szexuális kitartást.

Az impotencia természetes támogatása

Már Casanova is tudta, hogy egyes ételek, gyógynövények serkentően hatnak a potenciára. A gyógynövények közül például a zsensen, az ashwaganda, a fűrészpálma (Saw palmetto), királydinnye (Tribulus Terrestris), vagy a maca („perui viagra“) bír libidó-fokozó hatással. A potencia támogatásában a cink, az L-arginin és az L-citrulin játszik fontos szerepet. 

A piacon számos olyan termék található férfiak számára, melyek elősegíthetik szexuális egészségüket és teljesítményüket. Előnyük, hogy recept és vizsgálat nélkül is beszerezhetők, de sok készítmény a gyakorlatban nem fejt ki megfelelő hatást. A Stoporex® termékeinek nagy előnye, hogy természetes összetevőket tartalmaznak és a hatóanyagok magas koncentrációban vannak jelen. Mind a Stoporex® Klasik, mind a Stoporex® Prolong pozitív hatással van a férfi libidóra, fokozzák a nemi szervek vérkeringését, az afrodiziákumok kategóriájába tartozó gyógynövénykivonatok pedig serkentik a férfi nemi hormont, azaz a tesztoszteront. Ez a hormon fontos szerepet játszik a szexuális vitalitásban, az energia növelésében és általában véve a nagyobb szexuális vágy kialakulásában. 

Fontos megjegyezni, hogy – bár az impotencia az életkor előrehaladtával – gyakoribb probléma, megelőzhető az egészséges életmóddal. A Stoporex® étrend-kiegészítők alkalmazása segíthet a megelőzésben és a már kialakult zavarok esetén is. Előnyük, hogy nem vénykötelesek, szedésük egyszerű és problémamentes, nincs, vagy minimális a mellékhatásuk, valamint hosszú távon is alkalmazhatók. Minél hamarabb, rendszeresebben és hosszabb ideig használja ezeket a készítményeket, annál hamarabb jelentkezik a kívánt hatás.

Természetesen az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a szakszerű kezelést egy komolyabb probléma, azaz a merevedési vagy ejakulációs zavarok legsúlyosabb formái esetén, ugyanakkor hatékony, kiegészítő segítséget nyújthatnak, hogy Ön újra „férfi” legyen, mindennel, ami ezzel jár.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük