Afrodiziákumok: már Casanova is ismerte hatásukat

Afrodiziákumok: már Casanova is ismerte hatásukat

Az afrodiziákum kifejezés alatt a nemi vágyat, aktivitást, teljesítőképességet fokozó anyagokat értjük. A fogalmat a görög mitológiából eredeztetik, Afrodité, a szerelem, szexualitás, termékenység görög istennőjének nevéből. Az afrodiziákumok lehetnek élelmiszerek, ételek, italok, különböző növényi kivonatok, azonban hatásuk eltérő és tudományosan nem bizonyított. 

A 18. századi Velencében élő Giacomo Casanova, a csábítás koronázatlan királya is előszeretettel fogyasztott olyan ételeket, tengeri herkentyűket, melyek fokozták – amúgy sem kicsi – libidóját, így történhetett, hogy a történelem egyik leghíresebb kalandora, nőcsábásza lett, aki élete során jónéhány hölgyet vitt az ágyba. 

Az afrodiziákumok szerepe

A vágyfokozókról – a hiedelem szerint – úgy gondolják, hogy serkentik vagy növelik a szexuális vágyat, élvezetesebbé téve ezzel az intim pillanatokat. Gyakran kapcsolódnak romantikus, érzéki hangulathoz, hozzájárulnak a romantikus élményekhez. Hosszú történelmi és kultúrális hagyományuk van, hiszen például már az ókori görögök is szívesen nyúltak olyan gyümölcsökhöz, gyógynövényekhez, fűszerekhez, melyekből szerelmi bájitalt készítettek.

A szerelem ízei

Már jóval a kék pirulák előtt az emberek az ételekhez és nem a tablettákhoz fordultak a szenvedély fellángolása érdekében. Talán egyetlen étel sem szerzett e téren nagyobb hírnevet, mint az osztriga. Casanova állítólag minden reggel több tucat osztrigát evett meg, hogy hatékonyan teljesítsen hódításai során. Egyes ősi kultúrák azt vallották, hogy az osztriga a női nemi szervekre hasonlít és éppen ezért szexuális képességet „kölcsönöz“.  

Tény, hogy az osztriga magas cinktartalmú, a cinkhiány pedig az impotenciával hozható összefüggésbe, ezért annak fogyasztása növeli a szexuális étvágyat és teljesítményt. A cink szerepet játszik a spermiumok termelésében és a hormonok szabályzásában is, és bár az osztriga cinktartalma valóban magas, önmagában mégsem elég ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja a szexuális vágyat.

Az osztrigák és a szexuális vágy közötti összefüggésről ugyan hosszú ideje létezik egyfajta hiedelem, de fontos megjegyezni, hogy ez inkább a mítoszokra és az érszékszervi élményekre, mintsem a tudományos bizonyítékokra alapul. 

Az európai ételkultúrában a sonka is fontos szerephez jutott: a pármai sonka fügével és sárgadinnyével például kitűnő libidónövelő étel, melyet állítólag szintén Casanova vezetett be a köztudatba.

csokoládé is hosszú ideje szerepel az afrodiziákumok között, melyet a szexuális vágy fokozására használtak. A maják szerint a kakaó gubó az élet és termékenység jelképe volt. A csokoládé számos olyan anyagot tartalmaz, melyek javíthatják a hangulatot: a benne található teobromin és feniletilamin olyan vegyületek, melyek kapcsolódhatnak az örömérzethez és a boldogsághoz. Emellett a csokoládé kellemes íze és textúrája sok ember számára élvezetes élmény, így nagyban hozzájárul a szexuális kényeztetés hangulatához. Ha hiszünk a csokoládé vágykeltő hatásában, érdemes olyan csokoládét választanunk, mely legalább 70 kakaó tartalommal rendelkezik, mert ez tartalmazza a legtöbb feniletilamint. Összességében, a csokoládé lehet enyhe afrodiziákum, mely javíthatja a hangulatot, de hatása tudományosan nem bizonyított és a túlzott csokoládéfogyasztás sem ajánlott a magas kalóriabevitel miatt. 

A csokoládé mellett az eper az egyik legismertebb afrodiziákum. A csokoládéval bevont epret eredetileg azért párosították össze, mert a világ két leghíresebb afrodiziákuma. Az eper története az ókori Rómáig nyúlik vissza, ahol élénkvörös színe és csábító íze miatt a gyümölcsöt Vénusz, a szerelem istennője szimbólumának tartották. Később a sok külső magja miatt a termékenység szimbólumává is vált. A legenda szerint, ha két ember eloszt egymás közt egy epret, egymásba szeretnek.

vaníliát már az azték korban erős afrodiziákumnak tartották. Kellemes, édes íze és illata miatt sok ember számára érzéki élmény nyújthat a fogyasztása, és ez hozzájárulhat a romantikus vagy intimitást fokozó élményekhez. Ha ki szeretnénk próbálni, mennyire hatásos, kényeztessük magunkat például vanília fagylalttal, amihez csokoládét is adhatunk, ami fokozza a vanília hatását.

spárgában magas az E-vitamin, mely fokozza a nemi szervek vér- és oxigénáramlását, valamint a kálium, amely fontos a nemi hormonok termeléséhez, így ez a finom, egészséges zöldség jól ismert afrodiziákum. 

Vágykeltő gyógynövények

Néhány növényt és gyógynövényt hagyományosan vágykeltőként tartanak számon. Az alábbiakban néhány, jellemző afrodiziákum, melyek a legerősebbek közé tartoznak:

Damiana, más néven Turnera diffusa. Ez egy alacsony növésű cserje, amely Amerika trópusi és szubtrópusi területein nő. Virágai aranysárgák, leveleit nyáron szüretelik, amikor a növény virágzik. Aromája a kamilláéhoz hasonló. Már a maják is hittek vágykeltő erejében. Más-más hatással van a férfiakra és a nőkre: előbbinél úgy gondolják, növeli a férfiak szexuális izgalmát és a merevedést, hatásos a korai magömlés esetén is. A damiana flavonoidjai serkentik a vérkeringést és a tesztoszterontermelést, ezzel növelve a szexuális vágyat és vitalitást. Nőknél a menstruáció és a hormonális problémák szabályozására, illetve a menopauza tüneteinek enyhítésére használják. Fogyasztható tea, por vagy étrend-kiegészítők formájában is.  

Ginzeng. A ginzenget gyakran a gyógynövények királyaként emlegetik. Hosszú történelme során afrodiziákumként is ismerték, a hagyományos kínai orvoslásban a szexuális zavarok kezelésére használták. A ginzengnek legalább kilenc fajtája létezik és többnyire földrajzi eredetük alapján nevezik el őket, mint például ázsiai ginzeng (Panax ginseng), amerikai ginseng, japán ginseng, stb. A ginzeng fogyasztása fokozza a véráramlást a nemi szervekbe, ezzel segíthet az erekció javításában és a teljesítmény növelésében.  

Királydinnye (Tribulus terrestris). A gyógynövényt a hagyományos kínai orvoslásban szemproblémák, ödéma, gyomorbántalmak és szexuális zavarok kezelésére használják. Az indiai ájurvédikus gyógyászatban – egyebek mellett – az impotencia, meddőség, urogenitális rendellenességek, gyulladások, szív- és érrendszeri betegségek gyógyításánál alkalmazzák. A királydinnye a mediterrán régióban és Ázsiában honos. Elősegíti a tesztoszteron termelését és antioxidáns hatásokkal is bír, melyek segíthetnek a szervezet védelmében. Fogyasztása javulást idézhet elő a spermiumok minőségében, míg a nőknél a szexuális vágyat fokozhatja. 

Fűrészpálma (Saw palmetto). A szabalpálma néven is ismert növény az amerikai szubtrópusokban őshonos. Bogyóit elsősorban a férfiak egészségének támogatására és a prosztata megnagyobbodás (BPH) tüneteinek kezelésére használják. A fűrészpálma gátolja a dihidrotesztoszteron (DHT) kialakulását, amely a prosztata megnagyobbodásért felel. Néhány vizsgálat ugyanakkor azt is bizonyította, hogy a növény hatással lehet a szexuális funkciók javításában és a szexuális vágy növelésében. A fűrészpálma általában biztonságosnak tekinthető, az esetleges mellékhatások elenyészőek.

Maca. A maca gyökér a perui Andokban és más dél-amerikai régiókban őshonos, hosszú ideje alkalmazzák gyógynövényként. A maca gyökérrel kapcsolatban számos hiedelem kering, de fontos megjegyezni, hogy hatásával kapcsolatban a tudományos bizonyítékok korlátozottak és további kutatásokra van szükség. Tény azonban, hogy a növény fogyasztása növeli az energiaszintet, segít leküzdeni a fáradtságot, javítja a vitalitást. Energianövelő hatását egyebek mellett a benne található ginzengozidoknak és antioxidánsoknak köszönheti. A maca gyökér hagyományosan afrodiziákumként is ismert, néhány tanulmány kimutatta, hogy hatása lehet a libidó fokozására és az erekciós problémák enyhítésére. A hölgyeknek a hormonális egyensúly helyreállításában segíthet, enyhítheti a menopauza tüneteit és szabályozhatja a menstruációs ciklust. Por, kapszula, tabletta formában egyaránt elérhető, mellékhatásai ritkák. 

Yohimbe (Pausinystalia yohimbe). Ez egy Afrikában őshonos örökzöld fa. Kérge a johimbin nevű vegyületet tartalmazza, melyet afrodiziákumként is használnak, hiszen hatékonyan javítja a véráramlást az intim területeken, fokozva ezzel a szexuális teljesítményt. Egy tanulmány szerint a yohimbe szedése növelte az erekció időtartamát a férfiaknál, de mivel kérge erős hatású, fogyasztása mellékhatásokhoz vezethet, mint például a magas vérnyomás, szédülés, szívdobogás.

Ashwagandha. A hagyományos ájurvédikus gyógyászatban használt gyógynövény, melynek szedése számos egészségügyi előnnyel jár. Egyes tanulmányok szerint pozitív hatással lehet a szexuális funkciókra és az általános szexuális egészségre. Elősegítheti a libidó fokozását férfiaknál és nőknél egyaránt, segít elérni az orgazmust. A férfiaknál javítja a sperma minőségét és fokozza a spermiumok számát, mozgékonyságát és vitalitását, amelyek a termékenység fontos tényezői. Segít a merevedési zavarral küszködő férfiaknak, pozitív hatással lehet az erekciós diszfunkciókra (ED), mivel javítja a véráramlást a nemi szervek területén. Por, kapszula, tea formájában is fogyasztható.

Vágykeltő fűszerek

A potencia-növelő fűszerek nagy része – csakúgy, mint a Kámaszútra – keletről származik. A gyömbér, szerecsendió, sáfrány, fahéj, kardamon, ánizs, szegfűszeg élénkítő hatásukról is ismertek. 

gyömbér erős gyógyászati tulajdonságokkal bír, gyakran használják napjainkban is a különféle problémák és betegségek kezelésére. Régóta használják természetes vágyfokozóként is: állítólag Madame du Barry, XV. Lajos király híres szeretője afrodiziákum hatásának köszönhetően gyakran szolgált fel gyömbért a szeretőinek, hogy segítsen a hangulat megteremtésében. A gyömbér szedése növeli a tesztoszteronszintet, csökkenti az oxidatív stresszt, szabályozza a vércukorszintet és fokozza a véráramlást, többek között az intim testrészekben is. 

fahéjat is afrodiziákumnak tartják, mert magas koncentrációban tartalmaz mangánt és kalciumot, amik „felhevítik“ a testet. Ezt a tulajdonságát hozzák összefüggésbe a libidóval. 

sáfrány növelheti a nemi vágyat és szexuális funkciókat mind a férfiaknál, mind a nőknél és ezt már Kleopátra idejében is tudták. Az ájurvédikus gyógyászatban a sáfrányt az egyik legfontosabb szerelmi fűszerként tartják számon, hagyományosan teákhoz és borokhoz adják, hogy fokozza az erotikus élvezeteket, felkeltse az érzéki vágyakat. A sáfrány afrodiziákum hatása mára tudományosan is bizonyított, még a vágy növelésére előállított szintetikus anyagokat is felülmúlja. Természetes hatóanyagai segíthetnek az erekciós zavarokon is. Az élénk színű fűszernövény betakarítása nagyon nehéz munka, emiatt a világ egyik legdrágább fűszere. 

Az ánizst évszázadok óta használják afrodiziákumként és libidójavítóként. Az izmok ellazításával és az izomgörcsök csökkentésével fokozza a szexuális vágyat. Férfiaknál javítja a vér tesztoszteronszintjét, ezenkívül befolyásolja az ösztrogén szintjét a szervezetben. Férfiak és nők egyaránt használhatják. 

Az illóolajok, mint afrodiziákumok

Ha stresszes, fizikailag beteg vagy rossz hangulatban van, az hatással lesz szexuális életére is. Az illóolajok gyógyító tulajdonságai enyhíthetik a stresszt, a szorongást és nyugodtabbá, boldogabbá tehetik. Egyes olajok a testi betegségekben is segíthetnek. Ahogy az illóolaj aromája áthalad az orron, kapcsolatba lép a test limbikus renszerével, amely az agy azon része, mely többek között az érzelmeket és a viselkedést szabályozza. Az illóolajak afrodiziákumként is használatosak, mivel hatással lehetnek a libidóra: a rózsa, neroli, ylang-ylang, zsálya, szantálfa felpezsdítheti a vágyat a hálószobában.   

Rózsaolaj. Ha szerelem, akkor rózsa: a rózsaolaj tulajdonképpen a szeretet illóolaja. Segíthet leküzdeni a stresszt, növeli az önbecsülést és a vágyat, valamint a spermatermelést is. 

Ylang-ylang. A kutatások azt bizonyítják, hogy ennek az illóolajnak a belélegzése eufóriát válthat ki. Bár nincs egyértelmű tudományos kapcsolat az ylang-ylang és a szexuális élmény között, javíthatja a hangulatot. És mivel a hangulat a szexuális élményhez is kapcsolódik, köze lehet a szexuális stimulációhoz.

Szantálfa. A szantálfa illóolajának belélegzése fás, édes aromájával azonnal megnyugtatja érzékeit. Szenvedélyt és erős köteléket ébreszthet partnerünk iránt, növeli a libidót, a fizikai érzékiséget, fokozza a testi érintést és az intimitást örömteli, spirituális élménnyé varázsolja, amelyben Ön és partnere elengedi a gátlásokat és elmerül a kölcsönös bizalomban. 

Neroli. A neroli a citrusfélék közé tartozik, kiváló nyugtató hatással rendelkezik. Segíthet a szorongás és stressz leküzdésében, valamint ellazíthat. Növelheti a nők libidóját.

Zsálya. A zsálya illóolaja egyensúlyba hozza a hormonszintet, megnyugtatja az idegrendszert. A hormonális egyensúly elengedhetetlen az egészséges libidó fenntartásához és ebben is segíthet.

Természetes étrend-kiegészítők, mint a vágy fokozói

Amennyiben megoldást keresünk arra, hogyan tudnánk a szexuális vágyat fokozni, anélkül, hogy például a „kék pirulához“ nyúlnánk, az étrend-kiegészítők megoldást jelenthetnek. Ma már rengeteg termék található a piacon, dönteni sem egyszerű, de a Stoporex® készítményei már bizonyítottak: sokan számoltak be pozitív hatásukról, legyen szó a potencia javításáról, hosszabb merevedésről vagy éppen a libidó növeléséről. A Stoporex® étrend-kiegészítők számos olyan, természetes összetevőt tartalmaznak, mint a már fent említett gyógynövények, kivonatok. Ilyen pl. a fűrészpálma (Saw palmetto), királydinnye (Tribulus terrestris), maca, ginzeng vagy a damiana. 

Az afrodiziákumokról összefoglalva

Az afrodiziákumok tehát olyan anyagok, ételek, gyógynövények, fűszerek, illóolajok, amelyekről a hiedelem alapján azt tartják, hogy növelhetik a szexuális vágyat vagy fokozhatják a szexuális élményeket. Néhány népszerű afrodiziákum például a csokoládé, a gyógynövények közül a maca vagy a ginzeng, az illóolajok tekintetében pedig a rózsa vagy az ylang-ylang. 

A vágykeltő anyagok hatékonyságát a tudományos bizonyítékok gyakran nem támasszák alá, sok esetben az ilyen hatásokat hiedelem vagy kultúrális hagyományok alapján tartják számon. Alkalmazásuknál fő az óvatosság, hiszen néhány afrodiziákum mellékhatásokat okozhat és kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. A higítás és az alkalmazási utasítások betartása fontos, különösen az illóolajok tekintetében. Amennyiben vágykeltő anyagokat hívnánk segítségül szexuális teljesítményünk támogatására, a legbiztonságosabb, ha olyan étrend-kiegészítőkhöz nyúlunk, melyek mellékhatásoktól mentesek, természetes összetételűek és rendelkeznek a szükséges laboratóriumi vizsgálatokkal, mint pl. a Stoporex® termékei.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük