A prosztata megnagyobbodás tünetei, kezelési módszerei

A prosztata megnagyobbodás tünetei, kezelési módszerei

Mikor beszélünk prosztata-megnagyobbodásról, mik a tünetei és kezelési módszerei?

A prosztata (dülmirigy) egy dió nagyságú, barnás színű, mirigyes szerv, mely a húgyhólyag és a medencefenéki izomzat között helyezkedik el és csak a férfiaknál található. Felnőtt férfiaknál kb. 20 g tömegű, szelídgesztenye nagyságú szerv, mely prosztata megnagyobbodás esetén akár a duplájára nőhet. A mirigyet a húgycső veszi körül, amely végigvezeti a vizeletet a hímvessző belsejében. Születéskor ez a mirigy borsószem nagyságú, majd az életkor előrehaladtával növekszik és körülbelül 25 éves korban éri el végső méretét. A prosztata fő feladata a sperma alkotó elemeinek előállítása és kiválasztása: a prosztata váladékot termel, ami elősegíti a sperma mozgékonyságát és hozzájárul a hímivarsejtek életképességének fenntartásához. A prosztata váladéka a spermiumokkal együtt kerül a húgycsőbe, majd a hímvesszőn keresztül távozik a testből az ejakuláció során.

Ez a mirigy az urináció, vagyis a vizeletürítés során is szerepet játszik, azonban a kor előrehaladtával a prosztata megnagyobbodhat, ami vizeletürítési problémákat okozhat, mint a benignus prosztata hiperplázia (BPH), azaz a jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetében.

Milyen életkorban jelentkezik, kit érint?

A BPH, vagyis a benignus prosztata hiperplázia általában az idősebb korosztályt érinti. Jellemzően 50 év kor felett jelentkezik, és a férfiak 50 százalékát érinti ebben a korban. Előfordulásának gyakorisága az életkorral nő, így pl. a 80 éves férfiak már mintegy 75 százalékát érinti. Az életkoron kívül a genetikai tényezők is szerepet játszanak. Kockázati tényezőt jelent az is, ha a családban előfordult a BPH. Érdekesség, hogy bizonyos populációkban a prosztata megnagyobbodás gyakrabban fordul elő, pl. az amerikai és európai férfiaknál, míg az ázsiai férfiak kevésbé érintettek. Az is megfigyelhető, hogy nős férfiak esetében is gyakoribb ez a probléma, ami valószínűleg a szexuális aktivitással lehet kapcsolatban.

Sokan gondolják azt, hogy a prosztataproblémák csak az idősebb generációt érintik, pedig az egészségtelen életmód (pl. a túlzott alkoholfogyasztás, vörös húsok vagy erősen fűszerezett ételek fogyasztása) már a harmincas korosztálynál is a panaszok megjelenéséhez vezet. Ezért fontos, hogy a férfiak már fiatal korban odafigyeljenek egészségükre a panaszok elkerülése végett. Minőségi étrend-kiegészítők szedésével a panaszok kialakulása megelőzhető, rendszeres és hosszú távú alkalmazásuk jelentős javulást idézhet elő a már kialakult állapot kezelésében.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei

BPH tünetei elsősorban a húgyutakra gyakorolt nyomásnövekedés miatt alakulnak ki. A leggyakoribb tünetek a következők:

  • Gyakori vizelési inger. A fő tünetek egyike a gyakori vizelési inger, ugyanis a megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorol a húgycsőre, emellett a húgyhólyagot erőteljesebb összehúzódásra készteti a vizeletürítéshez. Emiatt a hólyag izmai vastagabbá, túlérzékennyé válhatnak, így akkor is összehúzódnak, ha a hólyag csak kis mennyiségű vizeletet tartalmaz. Ez vezet a gyakori és sürgető vizelési ingerhez. Gyakoribb lehet az éjszakai vizelési inger is, ami értelemszerűen alvási problémákhoz vezet.
  • Nehezített vizelés vagy vizeletelakadás. A prosztata megnagyobbodása miatt a húgycső körülöleléséből adódó nyomásnövekedés miatt a vizelet áramlása gyengébb lehet vagy a vizeletsugár vékonyabb lesz és a vizeletürítés több erőfeszítést igényelhet. Előfordulhat az is, hogy a vizeletürítés csak részlegesen valósul meg és pangó vizelet marad a húgyhólyagban. Ez növeli a húgyúti fertőzések és a húgykövek kialakulásának kockázatát, melyek további tünetekhez, súlyosabb esetekben a vesék tartós károsodásához is vezethetnek.
  • Vizeletcsepegés. A vizeletürítés befejezése után vizeletcsepegés fordulhat elő.

Fontos tudni, hogy ezek a tünetek nem csupán a jóindulatú prosztata megnagyobbodásra utalhatnak, de más, súlyosabb betegségekre is (mint pl. a hólyaghurut, prosztatarák), ezért a tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A rosszindulatú prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei nagyon hasonlítanak a prosztatarák tüneteihez, vannak azonban olyan tünetei, melyek eltérőek attól.

A daganat kezdetben nem okoz tüneteket, de ahogy nő, jelentkezhetnek a vizelési zavarok: a sűrű vizelési inger, az akadozó vizelet, stb. Később a daganat betörhet a húgyhólyagba vagy a húgycsőbe és megjelenhet a véres vizelet vagy ondó, illetve a gáti, keresztcsonti vagy deréktáji fájdalmak is. Gyengeség, fogyás, vérszegénység is jelentkezhet.

A prosztatarák előfordulása nagyon gyakori jelenség, az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt az érintett férfiak száma. Főként az idősebb férfiakat érinti, 50 évesnél fiatalabb korú férfiaknál ritkán fordul elő. Kialakulásában tehát nagy szerepet játszik a kor, ugyanakkor a genetikai tényezők is, hiszen azokban a családokban, ahol előfordult, nagyobb eséllyel jelenik meg újra.

A daganat négy stádiumát határozták meg: az első két stádiumban célzott kivizsgálással fedezhető fel, mivel ekkor a daganat még nem lépi át a prosztata tokját. A III. és IV. szakaszban viszont már kilép a prosztatából és átterjedhet a közeli és távolabbi szervekre is, egyre fájdalmasabb tüneteket okozva. Az eredményes kezelés érdekében fontos, hogy korai stádiumban szűrjék ki a daganatot.

A kezelési lehetőségek a prosztatarák mértékétől és a stádiumától függenek, de magukba foglalhatják – egyebek mellett – a sebészeti eltávolítást, sugárterápiát vagy a hormonkezelést is.

A prosztata megnagyobbodás, gyulladás, illetve a prosztatarák diagnózisa

A prosztata megnagyobbodás kialakulásának okairól keveset tudunk, de a férfi (androgén) hormonok, elsősorban a tesztoszteron szerepét valószínűsítik. A magasabb tesztoszteronszint ugyanis hajlamosít az állapotra.

A diagnózis megállapítására az orvos a prosztata végbél felőli, ujjal történő vizsgálatát végzi el, mely során meggyőződik a prosztata nagyságáról, keménységéről, fájdalmasságáról. Ez a vizsgálat azonban sokszor nem elegendő a pontos diagnózis felállításához. Prosztatarák gyanúja esetén szükség lehet ultrahangvizsgálatra és vérvételre is, hiszen a vérben található, PSA-nak nevezett speciális fehérje szintjének emelkedése is utalhat a prosztata állapotára.

Prosztatagyulladás (prostatitis) bármely életkorban előfordulhat, fiatalabb férfiaknál is. Ennek oka lehet egyrészt bakteriális eredetű fertőzés. Főbb tünetei közé tartozik a sürgető vizelési inger, magas láz, vizeletelakadás, pénisztő környéki fájdalom. Másrészről lehet szó nem bakteriális prosztatagyulladásról is, melynek oka általában ismeretlen. Az akut prosztatagyulladás súlyos állapot, mielőbbi orvosi ellátást és antibiotikumos kezelést igényel.

Hogyan kezelhető a prosztata megnagyobbodás?

A BPH (benignus prosztata hiperplázia) kezelési lehetőségei attól függenek, milyen súlyosak a tünetek, mennyire zavarják az életminőséget. Az urológus feladata eldönteni, elég-e a gyógyszeres kezelés vagy más módszerek is szükségesek a tünetek enyhítésére, a szövődmények megelőzésére.

Bizonyos, enyhébb esetekben a BPH-tünetek egyszerű életmódbeli változtatásokkal kezelhetők. Ilyen változtatás pl. az alkohol- és a koffein fogyasztásának csökkentése, különösen az esti órákban. Kerülni érdemes a sós ételeket és figyelni kell a rendszeres folyadékbevitelre, valamint a rendszeres testmozgás is nagyon jótékony hatással bír.

gyógyszeres kezelésnél az ún. alfa-receptor blokkolók hatékonyak, mivel hatásukra a prosztatában és a hólyagnak a prosztatához közelebb eső részén elhelyezkedő belső záróizom jobban kinyílik, ezzel pedig javul, vagy rendeződik a vizeletürítés. Vigyázni kell azonban arra, hogy az alfa-receptor blokkolók csökkenthetik a vérnyomást, ezért szedésük orvosi konzultációt igényel.  Az alfa-reduktáz-gátlók a prosztata méretét csökkentik, de ezeket általában akkor alkalmazzák, ha a prosztata nagysága legalább a normális kétszerese, azaz 40 gramm. Nem kívánt mellékhatásuk, hogy szexuális zavarokat okozhatnak.

Számos minimálisan invazív eljárás is létezik a BPH kezelésére. Ezek közé tartozik pl. a transzuretrális mikrohullámú terápia (TUMT), más néven „hűtött prosztata termoterápia“. Az eljárás során egy speciálisan kialakított antennát – húgyúti katétert – helyeznek a húgycsőbe, majd a katétert a prosztatába vezetik. Ez mikrohullámú energiát bocsájt ki, amely felmelegíti és elpusztítja a felesleges prosztataszövetet, amely blokkolja a vizelet áramlását. A katéterezés alatt a húgycsövet folyamatosan hűtik, hogy ne sérüljön. Az eljárás nem igényel hosszú kórházi tartózkodást, kevésbé invazív, mint a hagyományos sebészeti beavatkozás. Azon betegek számára javasolják, akik nagyobb műtéti beavatkozásra nem alkalmasak.

A tűvel történő, transzuretrális abláció (TUNA) egy gyors, járóbeteg ellátásban végzett műtét, mely során az orvos a húgycsövön keresztül bevezetett műszerrel apró tűket szúr a prosztatába, majd a tűket rádióhullámokkal hevíti fel, így pusztítva el a felesleges szöveteket. Ez a módszer azoknak a férfiaknak ajánlott, akiknél a műtét nem indokolt, bár az eredmények ez esetben nem mindig olyan jók, ezért könnyen lehet, hogy idővel meg kell ismételni a beavatkozást.

A BPH súlyosabb tüneteinél műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Az egyik leggyakrabban alkalmazott műtéti módszer a transzuretrálus rezekció (TURP). Ennél a beavatkozásnál a hímvessző hegyénél speciális, hurkos műszert vezetnek a húgycsőbe, míg az el nem éri a prosztatát és ezzel a hurokkal „lefaragják“ a fölösleges prosztataszövetet, egészen a mirigy „magjáig“. A műtét nagyjából másfél óra alatt elvégezhető és a prosztata ezután még pár hétig (8-12 hét) regenerálódik. A legtöbb férfi esetében ez a beavatkozás hatékonyan állítja helyre a vizeletürítési problémákat.

A másik ilyen beavatkozás a lézeres prosztatektómia, melynek során egy lézeres műszert vezetnek fel a húgycsövön keresztül a prosztatáig, ezzel semmisítik meg a felesleges szöveteket. Az eljáráson átesett páciensek azonban nem mindig tapasztalnak olyan hatékony eredményeket, mint a fent említett TURP esetében.

Milyen természetes módszerek vannak a prosztata támogatására?

Enyhe panaszok esetén növényi kivonatokat is alkalmazhatunk. A legújabb kutatások szerint rendszeres és tartós alkalmazásuk gátolhatják a panaszok súlyosbodását és szükségtelenné válhat akár a gyógyszerek alkalmazása is.

A prosztata-megnagyobbodás kezelésére az egyik hatékony gyógynövény kivonat a fűrészpálma (Saw palmetto). Szedését elsősorban gyakori éjszakai vizelés, heregyulladás, impotencia, prosztata-gyulladás és csökkent libidó esetén javasolják, de az orvosok a prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén is javasolni szokták a tünetek enyhítésére. A fűrészpálma természetes módon csökkenti a sejtburjánzást, valamint képes befolyásolni a hormonális szabályozást, különösen a dihidrotestoszteron (DHT) szintjét, ami a prosztata méretének növekedéséhez járul hozzá. A fűrészpálma javítja a vizeletáramlást is, hiszen ellazítja a prosztata izmait és a húgycsövet körülölelő izmokat.

nagy gyümölcsű áfonya egy vitamin- és ásványi anyag bomba, rengeteg antioxidánst és omega zsírsavat is tartalmaz. Segít a gyulladások csökkentésében a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően. A prosztata gyulladása kapcsolódhat a prosztata megnagyobbodásához, így ez a növény mindenképp jótékony hatással bír a tünetek enyhítésében. A nagy gyümölcsű áfonya hozzájárul a húgyutak és a húgyhólyag egészségéhez, valamint a fertőzések megelőzésében is fontos szerepet játszik.

csalán a húgyutak és a prosztata támogatására hivatott. Segíti az egészséges vizeletürítést, vizelethajtó hatású, tisztítja a húgyutakat és a veséket, támogatja a prosztata egészséges működését. Ezenkívül a gyógynövény vértisztító, és serkenti a vérkeringést, ami szintén fontos a potencia szempontjából.

Az afrikai szilvafa kéreg a ciszták kialakulásának megelőzésében játszik fontos szerepet, de alkalmas az éjszakai vizelés megakadályozására is, valamint segítséget nyújt a prosztata megnagyobbodás tüneteinek enyhítésében is.

tökmag kivonat szintén hozzájárul a prosztata és a húgyhólyag egészségéhez, segíthet enyhíteni a jóindulatú hiperplázia (BHP) tüneteit is. A kutatások kimutatták, hogy a tökmag kivonata segíthet a túlműködő húgyhólyag tüneteinek enyhítésében is.

A piacon számos étrend-kiegészítővel találkozhat, melyek tartalmazhatják a fent említett kivonatokat. Előnyük, hogy vény nélkül kaphatók és rendszeres szedésük a megelőzésben is sokat segíthet. A Stoporex® termékek olyan étrend-kiegészítők, melyek nem csupán a szexuális vitalitást, libidót segítik, de a prosztata problémák megelőzésében és kezelésében is hatékonynak bizonyulnak. Növényi kivonatok, ásványi anyagok egyedülálló kombinációját tartalmazzák és nincs bennük kockázatos szintetikus összetevő vagy vegyi anyag.

A prosztata egészségének megőrzésében a Stoporex® Prostate termék segíthet, mely  természetes összetevőinek köszönhetően kiválóan tolerálható, hosszú távon is alkalmazható. A Stoporex® Prostate a márka más termékeivel is kombinálható, a még hatékonyabb eredmények elérése érdekében. Az étrend-kiegészítőben megtalálható a fűrészpálma kivonat, a csalán, a nagy gyümölcsű áfonya, míg a vitaminok közül a B6-vitamin és a szelén. Előbbi a húgyutakra van jótékony hatással, míg utóbbi fontos antioxidáns, mely hozzájárul a prosztatát érintő daganatok megelőzéséhez.

Mit tehet a férfi a megelőzés érdekében?

Amennyiben a prosztata megnagyobbodásra utaló tüneteket észleli (pl. gyakori vizelési inger, vizeletürítési nehézségek, stb.), forduljon orvoshoz. A BPH, azaz a jóindulatú prosztata megnagyobbodás enyhe tünetei jól kezelhetők vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel. Fontos az egészséges étrend, mely kerüli a zsíros, vörös húsokat, valamint a testsúly fenntartása. Kerülni érdemes a túlzott alkohol- és koffein fogyasztást, különösen este, mert ez segíthet elkerülni az éjszakai vizelési ingert.

Bár a BPH kialakulásának okai nem tisztázottak, a betegség jól kezelhető és gyógyítható, ezért bátran forduljon orvoshoz a tünetek észlelésekor, hiszen az időben elkezdett kezeléssel elkerülhető a műtéti beavatkozás vagy a komolyabb szövődmények kialakulása.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük