A prosztata elváltozásainak megértése, avagy egészségügyi útmutató férfiaknak

A prosztata elváltozásainak megértése, avagy egészségügyi útmutató férfiaknak

„Beszéljünk a prosztatájáról” – ez nem éppen az a mondat, amit a legtöbb férfi hallani szeretne. Pedig ez az apró mirigy fontos szerepet játszik a férfiak egészségében. Vagyis, nem. Legalábbis nem közvetlenül.

A prosztatának alapvetően két funkciója van – az első az, hogy az ejakuláció során kilépő folyadékok egy részét előállítsa, a második pedig az, hogy lefoglalja az urológust. Ez az! A férfiak prosztata nélkül is tudnak élni.

Akkor minek ez a felhajtás a prosztata egészségével kapcsolatban? Bár nem lát el igazán alapvető funkciókat – különösen, ha nem akar gyereket vállalni –, a problémás prosztata túlméretezett egészségügyi problémákat okozhat. 

Íme, minden amit tudni kell ahhoz, hogy a prosztata mirigye ne okozzon pusztítást.

A prosztatáról

A prosztata egy kis mirigy, amely segít a spermatermelésben. Közvetlenül a húgyhólyag alatt, a végbél előtt helyezkedik el, és a vizeletet és az ondót a testből kivezető cső köré tekeredik.

Két testrész hajlamos nagyobbá válni, ahogy a férfi öregszik. Az egyik a has; a másik a prosztata. És ez utóbbi indít el egy olyan eseményláncot, amely problémákat okozhat.

A nagyobb nem jobb

Mivel a prosztata mirigy az életkor előrehaladtával nagyobbra nő, összenyomhatja a húgycsövet, és vizeletürítési problémákat okozhat. Néha a 30-as és 40-es éveikben járó férfiaknál is már jelentkezhetnek ezek a húgyúti tünetek, és orvosi ellátásra van szükségük.

Mások esetében a tüneteket csak sokkal később jelentkeznek. Egy fertőzés vagy egy daganat is megnövelheti a prosztatát. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt vizeletürítési tünetek bármelyikét észleli.

 • napközben több vizeletet ürít
 • sürgős vizeletürítésre van szüksége
 • gyengébb a vizelet áramlása
 • égő érzés, amikor vizel
 • éjszaka sokszor fel kell kelnie, hogy vizeljen

Az öregedés növeli a prosztataproblémák kockázatát. A három leggyakoribb prosztataprobléma a gyulladás (prostatitis), a prosztata megnagyobbodása (BPH, vagy jóindulatú prosztata hiperplázia) és a prosztatarák.

Az egyik elváltozás nem vezet a másikhoz. Például a prosztatagyulladás vagy a prosztata megnagyobbodás nem növeli a prosztatarák kockázatát. Az is előfordulhat, hogy egynél több problémája van egyszerre.

A prosztata nem rákos elváltozásai

A prosztata elvaltozásainak számos típusa van:

Prosztatagyulladás (Prostatitis)

A prostatitis a prosztata gyulladása, amely bakteriális fertőzés következménye lehet. A férfiak legalább felét érinti élete során.

Ez az állapot nem növeli semmilyen más prosztata betegség kockázatát.

A prosztatagyulladás tünetei

 • problémák a vizelet ürítéssel
 • égő vagy szúró érzés vagy fájdalom vizeletürítés közben
 • erős, gyakori vizelési inger, még akkor is, ha csak kis mennyiségű vizeletről van szó
 • hidegrázás és magas láz
 • derékfájás vagy testfájdalmak
 • alhas-, ágyék fájdalom vagy fájások a herezacskó mögött
 • rektális nyomás vagy fájdalom
 • húgycső folyás
 • a nemi szervek és a végbél lüktetése
 • szexuális problémák és a szexuális vágy elvesztése
 • fájdalmas ejakuláció

Számos teszt, például DRE és vizeletvizsgálat végezhető annak megállapítására, hogy van-e prosztatagyulladása. A prosztatagyulladás pontos típusának helyes diagnózisa kulcsfontosságú a legjobb kezelés eléréséhez. Még akkor is, ha már nincsenek tünetei, kövesse orvosa tanácsát a kezelés befejezéséhez.

A prosztatagyulladás típusai és kezelése

Akut bakteriális prosztatagyulladás – ezt a típust bakteriális fertőzés okozza, és hirtelen jelentkezik (akut). A tünetek közé tartozik a súlyos hidegrázás és láz. Gyakran van vér a vizeletben. PSA-szint magasabb lehet a normálnál.

Kezelés céljából orvosi rendelőbe vagy sürgősségi osztályra kell menni. A négy típus közül ez a legkevésbé gyakori, mégis a legkönnyebben diagnosztizálható és kezelhető.

Az esetek többsége nagy dózisú antibiotikumokkal gyógyítható, 7-14 napig szedve, majd alacsonyabb dózisokkal több hétig.

Szükség lehet gyógyszerekre is, amelyek segítenek a fájdalom vagy a kellemetlen érzés enyhítésében. Ha a PSA-szintje magas volt, a fertőzés megszűnése után valószínűleg visszatér a normális szintre.

 

Krónikus bakteriális prosztatagyulladás – szintén baktériumok okozzák, ez a fajta prosztatagyulladás nem jelentkezik hirtelen, de zavaró lehet.

Az egyetlen lehetséges tünet a húgyhólyagfertőzések, amelyek folyamatosan visszatérnek. Az ok a prosztata defektje lehet, amely lehetővé teszi a baktériumok felhalmozódását a húgyúti rendszerben.

 

Krónikus prosztatagyulladás vagy krónikus kismedencei fájdalom szindróma – ez a rendellenesség a prosztatagyulladás leggyakoribb, de legkevésbé ismert típusa. Bármilyen korú férfiaknál megjelenik a késő tinédzser kortól az idősekig, tünetei figyelmeztetés nélkül jelentkezhetnek és elmúlhatnak. Fájdalom vagy kellemetlen érzés jellemzi az ágyék vagy a hólyag területén.

 

Számos különböző kezelés létezik erre a problémára, a tünetek alapján. Ide tartoznak a gyulladáscsökkentő gyógyszerek és más fájdalomcsillapító kezelések, például a meleg fürdők. Más gyógyszerek, például alfa-blokkolók is alkalmazhatók.

Az alfa-blokkolók ellazítják a prosztata izomszövetét, hogy megkönnyítsék a vizeletürítést. Egyes férfiakat antibiotikumokkal kezelnek abban az esetben, ha a tüneteket fel nem ismert fertőzés okozza.

 

Tünetmentes gyulladásos prosztatagyulladás – gyakran előfordul, hogy más vizsgálat során, például a meddőség okának megállapítása során van felfedezve. A prosztatagyulladás ilyen formájánál, a PSA-teszt a normálisnál magasabb számot mutathat.

Ezt az állapotot általában nem kezelik, de rendszerint ismételt PSA-tesztet kell végezni.

 

Megnagyobbodott prosztata (BPH)

A BPH a jóindulatú prosztata hiperplázia rövidítése. A jóindulatú „nem rákot”, a hiperplázia pedig abnormális sejtnövekedést jelent. Az eredmény az, hogy a prosztata megnagyobbodik.

A BPH nem kapcsolódik a rákhoz, és nem növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát – a BPH és a prosztatarák tünetei azonban hasonlóak lehetnek.

A BPH tünetei

 • probléma merül fel a vizeletfolyás elindításával
 • gyakori vizelés, különösen éjszaka
 • úgy érzi, hogy a hólyag nem ürült ki teljesen
 • erős vagy hirtelen vizeletürítési inger
 • gyenge vagy lassú vizeletáramlás
 • többszöri megállás és újraindítás vizeletürítés közben
 • nyomás vagy erőlködés a vizelés megkezdéséhez

 

A legrosszabb esetben a BPH a következőkhöz vezethet: húgyhólyag- vagy vese fertőzést okozó vizelet visszafolyás, teljes vizelet kiáramlás blokk és veseelégtelenség.

 

A prosztata körülbelül akkora, mint egy dió, amikor egy férfi a 20-as éveiben jár. 40 éves korára valamivel nagyobbra barack méretűre nőhet. 60 évesen már akkora lehet, mint egy citrom. A megnagyobbodott prosztata a hólyaghoz és a húgycsőhöz nyomódik. Ez lelassíthatja vagy blokkolhatja a vizelet áramlását.

Egyes férfiaknak nehéz lehet a vizelést beindítani, még akkor is, ha úgy érzik, hogy menniük kell. Ha a vizeletfolyás megindult, nehéz lehet megállítani. Más férfiak úgy érezhetik, hogy állandóan vizelniük kell, vagy alvás közben arra ébrednek, hogy hirtelen vizelésre van szükségük. A korai BPH-tüneteknek sok évbe telik, mire zavaró problémákká alakulnakEzek a korai tünetek arra utalnak, hogy forduljon orvosához.

A BPH kezelése

Számos BPH-ban szenvedő férfi végül úgy találja, hogy tünetei elég zavaróak ahhoz, hogy kezelésre szoruljanak.

A BPH nem gyógyítható, de gyógyszerek vagy műtétek gyakran enyhíthetik a tüneteit.

Beszéljen orvosával az Ön számára legjobb választásról. Tünetei idővel változhatnak, ezért mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát minden új változásról.

Éber várakozás 

A BPH enyhe tüneteit mutató férfiak, akik nem találják őket zavarónak, gyakran választják ezt a megközelítést. Az éber várakozás azt jelenti, hogy éves ellenőrzéseket kell végezni. A kezelést csak akkor kezdik meg, ha a tünetek túlságosan súlyossá válnak.

Ha az éber várakozást választja, ezek az egyszerű lépések segíthetnek enyhíteni a tüneteket:

 • Korlátozza az esti ivást, különösen az alkoholt vagy koffeint tartalmazó italokat.
 • A vizelés során ürítse ki teljesen a hólyagját.
 • Gyakran használja a mellékhelyiséget. Ne várjon hosszú ideig vizelés nélkül.

Egyes gyógyszerek ronthatják a BPH tüneteit, ezért beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével az Ön által szedett gyógyszerekről, például:

 • vény nélkül kapható megfázás és köhögés elleni szerek (különösen antihisztaminok)
 • nyugtatók
 • antidepresszánsok
 • vérnyomást szabályozó gyógyszer

Gyógyzeres terápia

Az 1990-es évek eleje óta sok férfi, akinek enyhe vagy közepesen súlyos BPH tünetei vannak, a vényköteles gyógyszereket választotta a műtét helyett. Két fő gyógyszertípust használnak.

Az egyik típus ellazítja a prosztata közelében lévő izmokat, a másik típus pedig összehúzza a prosztata mirigyét. Egyes bizonyítékok azt mutatják, hogy a két gyógyszer együttes alkalmazása segíthet a legjobban megakadályozni a BPH-tünetek súlyosbodását.

 

 • Az alfa-blokkolók olyan gyógyszerek, amelyek segítenek ellazítani a prosztata közelében lévő izmokat, hogy enyhítsék a nyomást és lehetővé tegyék a vizelet szabadabb áramlását, de nem csökkentik a prosztata méretét. Ezek a gyógyszerek néhány napon belül javíthatják a vizelet áramlását és csökkenthetik a BPH tüneteit. A lehetséges mellékhatások közé tartozik a szédülés, a fejfájás és a fáradtság.

 

 • Az 5 alfa-reduktáz gátlók olyan gyógyszerek, amelyek segítik a prosztata csökkenését. Az 5-alfa-reduktáz néven ismert enzim működésének blokkolásával enyhítik a tüneteket. Ez az enzim a tesztoszteron férfihormont dihidrotesztoszteronná (DHT) változtatja, ami serkenti a prosztata növekedését. Ha az 5-alfa-reduktáz működése blokkolva van, a DHT-termelés csökken, és a prosztata növekedése lelassul. Ez segít a prosztata összehúzódásában, csökkenti az elzáródást és korlátozza a műtét szükségességét.

 

Ezeknek a gyógyszereknek a szedése növelheti a vizelet áramlását és csökkentheti a tüneteket. A tünetek visszatérésének megelőzése érdekében folytatnia kell ezen gyógyszerek szedését. Az 5-alfa-reduktáz gátlók a következő mellékhatásokat okozhatják a férfiak kis százalékánál, beleértve:

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a gyógyszereknek a szedése csökkentheti a PSA-teszt számát. Arra is van bizonyíték, hogy ezek a gyógyszerek csökkentik a prosztatarák kialakulásának kockázatát, de még mindig nem világos, hogy segíthetnek-e csökkenteni a prosztatarák okozta halálozás kockázatát.

 

Vény nélkül kapható étrendkiegészítők 

Egyes kezelések és gyógynövény-kiegészítők, amelyek segíthetnek a tünetek kezelésében, vény nélkül is kaphatók. Ha szeretné kipróbálni az alább felsorolt valamelyikét, akkor is konzultáljon orvosával.

Saw Palmetto

A fűrészpálma egy gyógynövény-kiegészítő, amely a fűrészpálma növény gyümölcs kivonatokból készül. Ez az egyik legnépszerűbb gyógynövény, amelyet húgyúti problémák kezelésére használnak, beleértve a prosztata megnagyobbodását. Megtalálható tabletta formájában vagy folyékony kivonatként.

A fűrészpálma az egyik leggyakrabban ajánlott természetes gyógymód. 

 

Ha Ön inkább a természetes  gyógyászat híve próbálja ki a Stoporex® Prostate tabletátt, amely az említett fűrészpálma kivonaton kívül egyéb hatásos összetevőket is tartalmaz.

 

Csalán

A csalán hosszú gyógyászati múlttal rendelkező növény Európában. Levelein finom szőrszálak találhatók, amelyek éles fájdalmat okoznak, ha emberi bőrrel érintkeznek. Európában a növény gyökerét gyakran használják prosztata-megnagyobbodás kezelésére.

Tökmag olaj

A tökmagból kivont olaj kapszula formájában vásárolható meg. Egy tanulmány megállapította, hogy a tökmagolaj biztonságos, és hatékony alternatív kezelés lehet a megnagyobbodott prosztata kezelésére. A kutatók napi 320 mg-os adagot alkalmaztak 12 hónapon keresztül. A tökmagolaj hatékonyabb volt a tünetek és az életminőség javításában, mint a placebó.

NSAID
A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) olyan gyógyszerek, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást. Gyakori típusai az aszpirin és az ibuprofen. Ezeket a gyógyszereket gyakran az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésére és a szívbetegségek megelőzésére használják.

Egyes kutatások arra utalnak, hogy azok a férfiak, akik már rendszeresen szednek NSAID-okat, javíthatják prosztata egészségi állapotát. Azonban még nincs elegendő bizonyíték arra, hogy javasoljuk, hogy rendszeresen szedje ezeket kifejezetten a prosztata megnagyobbodás kezelésére.

A prosztata műtétek száma az évek során csökkent. De a BPH műtétek még mindig a férfiak leggyakoribb műtétei közé tartoznak. A műtétet akkor alkalmazzák, ha a tünetek súlyosak, vagy a gyógyszeres kezelés nem működött jól. Mindenképpen beszélje meg kezelőorvosával a lehetőségeket, és kérdezze meg az egyes eljárások lehetséges rövid és hosszú távú előnyeit és kockázatait.

Prosztata rák

A prosztatarák azt jelenti, hogy rákos sejtek képződnek a prosztata szöveteiben. A prosztatarák a legtöbb más ráktípushoz képest lassan nő. A sejtváltozások 10, 20 vagy akár 30 évvel azelőtt kezdődhetnek meg, hogy a daganat elég nagy lesz ahhoz, hogy tüneteket okozzon. Végül a rákos sejtek elterjedhetnek (áttétet képezhetnek).

A tünetek megjelenésekor a rák már előrehaladott állapotban lehet.

A prosztatarák jellemzően az 50 év feletti férfiakat érinti. Évente Európában körülbelül 2,6 millió esetet diagnosztizálnak. Az ok továbbra is ismeretlen, bár az életkor előrehaladta és a családi előzmények köztudottan hozzájárulnak.

A korai stádiumban a rákos sejtek a prosztata mirigyére korlátozódnak. A prosztatarák agresszívebb típusainál a rákos sejtek korán bejutnak az érrendszerbe és a nyirokrendszerbe, és átterjednek a test más részeire, ahol másodlagos daganatok alakulnak ki.

A prosztatarák tünetei

 • problémák a vizeletürítéssel
 • gyakori vizelési inger, különösen éjszaka
 • gyenge vagy megszakadt vizeletfolyás
 • fájdalom vagy égő érzés vizelés közben
 • vér a vizeletben vagy a spermában
 • fájdalmas ejakuláció
 • zúgó fájdalom a hátban, a csípőben vagy a medencében

A fent felsorolt tüneteket jóindulatú prosztataelváltozások vagy egyéb egészségügyi problémák is okozhatják. A prosztatarák átterjedhet a medence nyirokcsomóira. Vagy elterjedhet az egész testben. Hajlamos a csontokra terjedni.

Tehát a csontfájdalom, különösen a hátban, az előrehaladott prosztatarák tünete lehet.

 

A prosztata rák kezelése

A prosztatarák kezelése nagyon összetett. A kezelési terv kidolgozásakor az orvosok figyelembe veszik a férfi életkorát, általános egészségi állapotát, valamint azt, hogy mennyire agresszív vagy elterjedt a prosztatarák.

Minden rák egyedi, és a kezelése is egyedi lesz.

Néhány kezelési lehetőség a következőket tartalmazza:

 • nincs kezelés (éber várakozás)
 • operáció
 • sugárzás (akár külső sugár, akár beültethető “magok”)
 • kemoterápia
 • aktív megfigyelés
 • ezek kombinációja

Hogyan lehet megelőzni a prosztata problémákat?

Bizonyos szempontból a prosztata problémák, különösen a BPH, az öregedés természetes velejárói. Ennek ellenére vannak konkrét lépések, amelyeket megtehet a prosztata egészségének megőrzése érdekében.

 • Az alacsony telített zsírtartalmú, valamint sok gyümölcs- és zöldségtartalmú étrend csökkentheti a BPH kialakulásának kockázatát.
 • A természetes gyógymódok, mint például a szója, a zöld tea, a pigeum, a csalán és a fűrészpálma, segíthetnek a prosztata egészsége megőrzésében.
 • Medencefenék- és húgyhólyag gyakorlatok elsajátítása, mivel ezek segíthetnek egyes húgyúti tünetek enyhítésében.

Látogassa meg a Stoporex.hu webáruházat, ahol nem csak a prosztata problémáira, de a szexuális egészséggel kapcsolatos egyéb problémákra is talál megoldást.

 

Felhasznált források:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük